Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС(Corel).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Інструмент Форма

Після створення кривої практично завжди виникає необхідність серйозно доробити криву. Працювати з кривою і фігурами з кривих дозволяє група інструментів Форма.

Інструмент Лезо -другої по рахунку на панелі інструментів Виправлення форми. У якім би місці кривої ви ні клацнули кнопкою миші при обраному інструменті Лезо, у цій крапці створюється вузол, а крива розривається.

Типи заливань: однорідні, градиентные, візерункові, текстурні і PostScrіpt

У CorelDRAW існує багато способів застосування заливання до об'єкта. У їхньому числі - вікна діалогу, пристыковываемые вікна й інструмент Інтерактивне заливання в сполученні з панеллю атрибутів. Програма CorelDRAW підтримує шістьох типів заливань:

  • Однорідна (суцільна) заливання;

  • Градиентная заливання;

  • Візерункове заливання (двоколірна, багатобарвна і растрова);

  • Текстурне заливання;

  • Заливання PostScrіpt;

  • Інтерактивне сітчасте заливання.

Створена вами заливання привласнюється поточному активному (виділеному) чи об'єкту всім об'єктам групи.

Інструменти Піпетка і Цебро фарби.

Як правило працюють у парі і призначені для того, щоб узяти чи колір заливання з уже наявних на екрані і привласнити його як колір чи контуру заливання будь-якому іншому з уже створених об'єктів.

Інструменти Інтерактивне заливання й Інтерактивне заливання сіткою

Інструмент Інтерактивне заливання - дозволяє задавати заливання минаючи вікна діалогу, роблячи вибір заливання, її настроювання і приміщення більш зручним і швидким способом.

Інструмент Інтерактивне заливання сіткою - дозволяє в інтерактивному режимі заповнювати об'єкти квітами, що переходять друг у друга. При виділенні об'єкта інструментом створюється сітка, що складається з горизонтальних і вертикальних ліній. Сітка відображається у виді пунктирних червоних ліній.

Робота з текстом

Простий текст (Paragraph Text) застосовується для розміщення, на малюнках текстових блоків, що складаються з декількох абзаців, чи стовпчиків кадрів. Простий текст призначений для роботи з великими текстовими блоками, до нього можуть застосовуватися тільки ефекти тіні і прозорості.

Створення простого тексту

У CorelDRAW існує лише один інструмент уведення тексту, для позначення режиму введення простого тексту необхідно "намалювати" рамку блоку простого тексту. Як тільки рамка кадру з'явиться на екрані, можете починати введення. Якщо буде потрібно ввести в малюнок великий обсяг тексту, заздалегідь підготовленого за допомогою одного з популярних текстових редакторів, можна скористатися командою меню Файл|импорт. Якщо текст імпортується з файлу текстового редактора, він утворить на малюнку кадр розміром із друковану сторінку CorelDRAW. Якщо весь текст не міститься на першій сторінці документа, автоматично додаються додаткові кадри на нових сторінках, поки весь текст не буде поміщений у документ CorelDRAW. Під час роботи з блоком простого тексту його рамка, що облямовує, забезпечується маркерами, як і будь-який інший об'єкт малюнка. Размещение простого текста в связанных рамках

Текст, що коли вводиться, досягне нижньої границі кадру, маркер у середині нижньої границі кадру прийме вид прямокутника з зображеної усередині нього стрілкою, спрямованої вниз. Клацніть на цьому маркері, і курсор прийме вид, показаний на малюнку нижче.

 

Переміститеся в те місце малюнка, де повинний з'явитися кадр із продовженням тексту. Якщо ви хочете, щоб кадр нового абзацу був створений автоматично, просто клацніть кнопкою миші. Є й інший спосіб: клацніть кнопкою миші і протягнете курсор по діагоналі, намалювавши вручну рамку кадру необхідного розміру. Як тільки кадр буде створений, текст, що не помістився в першому кадрі, автоматично з'явиться в другому, після чого можна продовжити введення. Якщо й у цьому кадрі весь текст не уміститься, по його заповненні маркер у середині нижньої границі рамки кадру знову прийме вид прямокутника зі стрілкою, спрямованої вниз. Помітьте, що усередині маркера в середині верхньої границі рамки кадру при цьому символічно зображуються рядки тексту, указуючи на те, що даний кадр зв'язаний з попереднім. Якщо виділити перший кадр, то виявиться, що такий же вид тепер має маркер у середині нижньої границі його рамки. Це говорить про те, що текст у даному кадрі має продовження. Коли кадри зв'язані, між ними зображується сполучна лінія, що ілюструє зв'язок. Ця лінія носить чисто допоміжний характер і не друкується.

 

К онтейнером, чи як ми його називаємо кадром, для тексту може бути будь-як замкнута фігура. Для того, щоб помістити в неї текст потрібно підвести мишку до контуру, клацнути кнопкою і набирати текст. Перетекание застосовується і для таких блоків теж.

Якщо ви захочете розірвати зв'язок між двома зв'язаними кадрами простого тексту, скористайтеся командою меню Компоновать|разбить текст параграфа. Щоб поновити зв'язок, клацніть на нижньому маркері першого кадру, а потім - на тім кадрі, у якому знаходиться продовження тексту. Над текстовим кадром, що може бути обраний для зв'язування, курсор змінює вид і перетворюється у велику стрілку.