Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая програма курса ТЭА (укр. яз.).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
845.31 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Робоча програма

навчальної дисципліни

ТЕОРІЯ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ”

для студентів напряму підготовки

«Облік і аудит»

усіх форм навчання

Викладач: Іванієнко В.В.

Відповідальний

за випуск, д.е.н., проф. Отенко І П.

Харків, ХНЕУ, 2011

Робоча програма навчальної дисципліни «Теорія економічного аналізу» для студентів напряму підготовки «Облік і аудит» усіх форм навчання. / Укл. В.В.Іванієнко. – Харків.: Вид. ХНЕУ, 2011 р. - 74 с. (Укр. мов.)

Затверджено на засіданні кафедри економічного аналізу

Протокол № 4 від 12.11.2010 р.

У навчальному виданні викладені кваліфікаційні вимоги, структура, тематичний план і зміст навчальної дисципліни за модулями й темами; плани лекцій та практичних занять; контрольні запитання для самопідготовки і самодіагностики; завдання для самостійної роботи студентів і графік його виконання; контрольну роботу і методичні рекомендації для її виконання для студентів заочної форми навчання; методи активізації процесу навчання; систему поточного та підсумкового контролю знань студентів.

Видання рекомендовано для студентів напряму підготовки «Облік і аудит» вищих навчальних закладів.

ВСТУП

Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств у розробці й прийнятті управлінських рішень по забезпеченню ефективної їх роботи. Результати виробничого, комерційного, фінансового й іншого видів діяльності залежать від разнообразних факторів, що перебувають у різні степені зв’язку між собою й итоговими показниками. Їхня дія й взаємодія різні по своїй силі, характеру й часу. Причини або умови, що породжують ці фактори, також різні. Не розкриваючи й не оцінюючи напрямок, активність і час їхньої дії, не можна забезпечити ефективність керування. Якісно виконати цю складну роботу можна тільки за допомогою поглибленого комплексного аналізу господарської діяльності, що відповідає сучасним вимогам розвитку ринкової економіки.

Нова система економічних знань ґрунтується на глибокому аналізі цих процесів. При цьому аналіз як спосіб проникнення у сутність явиш та процесів повинен трансформуватися від системної характеристики економічних явищ і процесів в активний важіль обґрунтування моделей розвитку макро- і мікроекономічних систем, від методу оцінки - в елемент активного управління господарськими процесами. Це визначає управлінську спрямованість дій всіма працівниками апарату управління, органічне включення проведення аналітичних досліджень в усі функції управлінської діяльності на різних ієрархічних рівнях.

У теперішній час при одержані знань у вищих навчальних закладах студентам недостатньо знати, що собою являють основні або оборотні кошти, що таке прибуток і рентабельність, а також види, обсяг і якість ресурсів, необхідних для виконання виробничої програми. Вони повинні чітко представляти, на які важелі або фактори необхідно впливати, щоб збільшити або зменшити, підвищити або знизити ті чи інші техніко-економічні показники, яким чином забезпечити ефективне виробництво на конкурентному рівні.

Предметом навчальної дисципліни "Теорія економічного аналізу" є господарська діяльність підприємств і їх підрозділів, а також інших формувань, спрямована на досягнення максимальних результатів за мінімальних витрат.

Об’єктом вивчення навчальної дисципліни є економічні результати господарської діяльності підприємства, відображені у первинному бухгалтерському обліку, фінансовій і статистичній звітності або виявлені шляхом разових обстежень.

Навчальна дисципліна «Теорія економічного аналізу» базується на значення, отриманих в результаті вивчення наступних дисциплін: «Політична економія», «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Фінанси», «Бухгалтерський облік», «Фінансовий облік», «Управлінський облік», «Статистика», «Менеджмент», «Економіка підприємства», «Математика для економістів», «Ціноутворення».

Розглядаючи економічний аналіз як ключовий фактор управлінської діяльності підприємства, головною метою навчальної дисципліни «Теорія економічного аналізу» слідує визначити як формування системи знань з сутності, змісту економічного аналізу, його методів і прийомів.

Перехід діючої в України системи організації навчального процесу, що випливають з Болонської декларації, потребує нових підходів щодо організації проведення практичних занять, посилення контролю за самостійною роботою студентів та над засвоєнням навчального матеріалу дисципліни. Навчальна програма включає детальний перелік конкретних питань для обговорення та завдань для виконання під час практичних занять, перелік завдань та графік їх виконання під час самостійної роботи студентів що допоможе їм більш глибоко та всебічно засвоїти навчальний матеріал, сформувати у студентів поглиблені знання що до економічного аналізу та порядку і методів його здійснення й оформлення результатів, необхідні вміння та навички що до практичного застосування методів і прийомів економічного аналізу при обґрунтуванні управлінських рішень.

Вивчення навчальної дисципліни дає можливість отримання теоретичних знань і практичних навиків в області економічного аналізу, вироблення навиків самостійної аналітичної роботи при обґрунтуванні управлінських рішень в стислі терміни, поглиблення та розширення економічних знань в цілому.

Робоча програма навчальної дисципліни розрахована на студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит», які навчаються за освітньо-кваліфікаційною програмою підготовки бакалавра. Програма побудована за вимогами кредитно-модульної системі організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з наведеною структурою змісту навчальної дисципліни, рекомендованою Європейською кредитно-трансфертною системою (ЕSTS).

Структура програми навчальної дисципліни “Теорія економічного аналізу” наведена в табл. 1.

Таблиця 1

Структура програми навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна: підготовка

Бакалаврів

Напрям, галузь,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів відповідних ECTS - 4,

у тому числі:

кількість змістових модулів – 2;

самостійна робота;

індивідуальна робота

Галузь знань: 0305 «Економіка та підприємство»

Вибіркова.

Рік підготовки: 3

Семестр: 6

Назва напрямку підготовки:

«Облік і аудит»

Лекції (теоретична підготовка) - 30 годин;

семінари та практичні заняття - 30 годин;

самостійна робота: 66 годин;

індивідуальна робота – 18 годин

Загальна кількість годин -144, у тому числі:

1-й модуль – 72 години;

2-й модуль – 72 години

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

бакалавр

Тижневих годин: 4 години;

кількість тижнів - 15

Вид контролю: ПМК

1. Кваліфікаційні вимоги до студентів

Необхідна навчальна база перед початком вивчення дисципліни. З метою найкращого засвоєння матеріалу студенти повинні до початку вивчення навчальної дисципліни опанувати знання і навички в галузі політичної економії, макроекономіки, мікроекономіки, бухгалтерського обліку, фінансового обліку, управлінського обліку, ціноутворенню, менеджменту, економіки підприємства, статистики, математики для економістів, фінансів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенту необхідно знати:

економічний зміст аналізу і синтезу та їх діалектичний взаємозв’язок;

систему факторів та резерві ефективності виробництва;

закономірності та пропорції підприємницької діяльності;

систему інформації, використовувану в економічному аналізі й у системі керування підприємством та особливості її систематизації та використання при обґрунтуванні управлінських рішень;

систему економічних показників та їх аналітичну значимість;

методи і прийоми економічного аналізу, та область їх застосування;

методи оцінки динаміки розвитку виробничих;

зміст кожного з етапів економічного аналізу;

особливості та зміст економічного аналізу трудових, матеріальних, фінансових ресурсів, необоротних активів та результатів виробничо-фінансової діяльності.

загальні ознаки фінансової стійкості суб'єктів господарювання.

Після вивчення навчальної дисципліни студент здобуває наступні компетенції:

фундаментальні – полягають в умінні використовувати аналіз і синтез у діалектичній єдності; структуріровать проблему, явище, процес, розділяючи їх на складові частини й установлюючи причинно-наслідкові взаємозв'язки між ними; застосовувати індукцію й дедукцію при дослідженні виробничих систем.

загально-функціональні – полягають в умінні систематизувати інформацію, обґрунтовувати методи й прийоми економічного аналізу та формувати показники, необхідні й достатні, для вивчення явищ, процесів, проблем і обґрунтування управлінських рішень;

предметно-видові – полягають в умінні розраховувати кількісні і якісні показники діяльності підприємства; проводити економічний аналіз, застосовуючи різні інструменти, методи й прийоми роботи з інформацією; установлювати напрямок і величину відхилень у кількісних і якісних показниках діяльності підприємств і встановлювати причини таких відхилень; установлювати напрямок і силу впливу факторів на зміну кількісних і якісних показників діяльності підприємств; оцінювати резерви підвищення ефективності виробництва; оцінювати рівень ефективність використання ресурсів і рівень виконання виробничої програми; обґрунтовувати й приймати певні рішення щодо підвищення ефективності діяльності на підприємстві на основі обґрунтування витрат, а також обліку впливу факторів середовища на її рівень; проводити аналіз та оцінку динаміки розвитку виробничих систем на ринковому середовищі.