Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Професійна мова економіста.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Харківський національний економічний університет

Черемська О.С., Гайдамака Г.Г., Жовтобрюх В. Ф., Архипенко Л.М.

Професійна мова економіста

Навчальний посібник

Затверджено

на засіданні кафедри українознавства,

протокол № 10 від 1 березня 2005

Відповідальний за випуск Черемська О.С.

Автори:

Черемська О.С., Гайдамака Г.Г., Жовтобрюх В.Ф., Архипенко Л.М.

Харків, ХНЕУ, 2005

ББК Укр. яз.

Ч

УДК

Рецензенти – докт. філол. наук, професор кафедри українознавства Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди Ломакович С.В., докт. економ. наук, професор Харківського національного економічного університету Гриньова В.М., канд. філол. наук, доцент кафедри української мови Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Пономаренко В.Д.

Рекомендовано до видання рішенням ученої ради Харківського національного економічного університету.

Протокол №10 від 1 березня 2005 р.

Черемська О.С.

Ч

Професійна мова економіста / Черемська О.С., Гайдамака Г.Г., Жовтобрюх В.Ф., Архипенко Л.М. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2005. - с. (Укр. мов.)

Мета посібника – формувати у студентів цілісний погляд на мову як універсальний засіб спілкування, як інструмент фахового самовираження й удосконалення. Пропонований у посібнику теоретичний матеріал має логічне продовження у практичній частині, де подано завдання та вправи з граматики, слововживання, стилістики, а також складання документів та їхніх фрагментів.

Рекомендовано для студентів вищих навчальних закладів.

ББК

© Харківський національний економічний

університет, 2005

© Черемська О.С.,

Гайдамака Г. Г.,

Жовтобрюх В. Ф.,

Архипенко Л.М.

Передмова

Сьогодні проблема функціонування державної мови в Україні набула державної ваги. За навчальними програмами вищої школи з 2004 року у ВНЗ уведено курс «Українська мова (за професійним спрямуванням)». У зв’язку з цим деякою мірою змінюються акценти у викладанні курсу української мови у вищих навчальних закладах на нефілологічних спеціальностях, а саме на перший план виходять проблеми слововживання, фахової термінології, культури наукового мовлення.

Пропонований посібник має на меті формування в студентів цілісного погляду на мову як універсальний засіб спілкування, інструмент фахового самовираження й удосконалення.

Посібник складається з двох частин: лекційної та практичної. Як додаток подано тлумачний російсько-український словник найуживаніших економічних термінів.

Лекційна частина посібника містить актуальну для кожного фахівця інформацію про роль мови в соціальному та політичному житті, характерні особливості літературної мови, нормативність мовлення та можливості попередження типових помилок, доречне використання різноманітних етикетних мовних засобів у фаховому міжперсональному спілкуванні, правила оформлення письмових робіт наукового змісту тощо.

У посібнику також подано необхідний матеріал щодо підготовки та оформлення найуживаніших документів різноманітного змісту.

Теоретичний матеріал посібника має своє логічне продовження в практичній частині, де запропоновано завдання та вправи з граматики, слововживання, стилістики, а також складання документів та їхніх фрагментів.