Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пушкар_Сібілєв_Метод. рек. до лаб. раб._Вступ д...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний економічний університет

Методичні рекомендації

до виконання лабораторних робіт

з навчальної дисципліни

«Вступ до фаху (Університетська освіта)»

для студентів напряму підготовки

«Видавничо-поліграфічна справа»

усіх форм навчання

Укладачі: Пушкар Олександр Іванович

Сібілєв Костянтин Сергійович

Відповідальний за випуск Пушкар О. І.

Харків. Вид ХНЕУ, 2011

ББК

УДК 736.10.1

Затверджено на засіданні кафедри комп'ютерних систем і технологій.

Протокол №9 від 08 лютого 2011 р.

Пушкар О.І., Сібілєв К.С. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Вступ до фаху (Університетська освіта)» для студентів напряму підготовки «Видавничо-поліграфічна справа» усіх форм навчання. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2011.  63 с. (Укр. мов.)

Подано основні рекомендації до лабораторних робіт з використанням обладнання та відповідного програмного забезпечення. Наведено порядок виконання лабораторних робіт, проаналізовано основний навчальний матеріал, запропоновано структуру матеріалу, який необхідно включати в звіт.

Рекомендовано для студентів напряму підготовки «Видавничо-поліграфічна справа»

Харківський національний економічний університет, 2011

Пушкар О.І., Сібілєв К.С.

2011

Вступ

Дисципліна «Вступ до фаху (Університетська освіта)» вивчається студентами напряму підготовки «Видавничо-поліграфічна справа» усіх форм навчання протягом першого семестру і є методологічною і методичною основою для подальшого опанування студентами предметної області поліграфічного виробництва, комп’ютеризованих систем і технологій поліграфічного виробництва та технологій мультимедійних електронних видань; організації навчального процесу, а також отримання практичних навичок самостійного опрацювання учбового матеріалу і подання його у вигляді презентацій.

Структуру навчальної дисципліни розроблено у відповідності до вимог галузевого стандарту вищої освіти на базі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, спеціаліста та магістра. Враховано рекомендації положень Болонської декларації щодо кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Предмет навчальної дисципліни – предметна область напряму підготовки «Видавничо-поліграфічна справа» (спеціальності «Технології мультимедійних електронних видань» та «Комп’ютеризовані системи і технології поліграфічного виробництва»)

Мета викладання дисципліни полягає у наступному:

надання студентам необхідного уявлення щодо предметної області спеціальності, системи знань та характеру діяльності майбутнього фахівця в галузі мультимедійних електронних видань;

викладення студентам знань про структуру навчального процесу, необхідних теоретичних основ, методичних підходів, прийомів, методів і практичних навичок щодо організації навчання в університеті і самоорганізації діяльності студента;

формування у студентів комплексу знань та вмінь, які допоможуть їм в майбутньому здійснювати діяльність пошукового і творчого характеру в процесі навчання;

вивчення можливостей і одержання первинних практичних навичок (користувальницький рівень) у використанні комп'ютерної техніки і технології для виконання операцій по створенню презентацій на задану тематику;

підготовка студентів до самостійного освоєння нових програмних засобів необхідних для використання персональних комп’ютерів (ПК) в ході навчального процесу і роботи відповідно до профілю підготовки;

освоєння студентами необхідного інструментарію методів, які можуть бути застосовані в процесі вивчення складних систем – економічних, інформаційних, поліграфічних, тощо;

формування у студентів навичок ефективної роботи з джерелами інформації.

Ознайомлення та вивчення зазначених завдань сприятиме форму­ванню досвідченого спеціаліста галузі видавничо-поліграфічної справи.

Дисципліна «Вступ до фаху» є методологічною та методичною основою для виконання будь-яких професійних і студентських робіт – рефератів, курсових дипломних. Отримані в рамках цієї дисципліни навички ефективної роботи з джерелами інформації є фундаментом процесу самоосвіти фахівця.

Модуль 1. Сутність спеціальності та спеціалізацій Лабораторна робота №1 Види поліграфічної продукції. Особливості мультимедійних видань

Мета роботи – ознайомлення з різновидами поліграфічної продукції та мультимедійних видань.

Дане лабораторне заняття забезпечує напрацювання таких умінь:

розрізняти види поліграфічної продукції;

враховувати особливості поліграфічних і мультимедійних видань в процесі проектування.

Указані вміння надають можливість вирішення наступних задач:

здійснення вибору певних видів поліграфічної продукції в залежності від технічного завдання;

обґрунтування вибору мультимедійних технологій для вирішення практичних задач.

Хід роботи.

1. Аналіз видів поліграфічної продукції.

Поліграфія являє собою галузь промисловості, що займається розмноженням різної друкованої продукції, а саме: книжково-журнальної, газетної, ділової, рекламної, інформаційної, етикеточної і пакувальної. Це слово утворене від грецького «полі» - багато, і «графія» - писати. Поліграфічна продукція є результатом функціонування поліграфічної галузі як такової.

Сьогодні ринок поліграфічної продукції помітно розширився. З'явилася безліч запозичених з англійської мови слів-назв поліграфічних виробів.

Види поліграфічної продукції можна умовно розділити на групи:

1. Рекламна поліграфія.

Рекламна поліграфія являє собою засоби поліграфії, що використовуються при підготовці рекламної продукції, такої як: листівки, плакати, буклети, проспекти, стікери.

2. Багатосторінкові видання.

Багатосторінкові видання – це іміджеві, респектабельні видання для формування позитивного відношення в певного кола людей. До багатосторінкових видань відносяться такі зразки поліграфічної продукції, як книги, газети, журнали, каталоги, брошури, презентації, звіти тощо.

3. Календарі.

У поліграфічному виданні календар – це друковане видання у вигляді таблиці (табель-календар) або книжки, де міститься перелік чисел, днів тижня, місяців (рідше років). У календарі можуть вказуватися свята й астрономічні відомості. Друк календарів частіше відноситься до так званої іміджевої поліграфії, що представлена такими зразками поліграфічної продукції, як квартальні календарі, пірамідки, будиночки, перекидні настільні й настінні календарі.

4. P.O.S-матеріали.

До P.O.S-поліграфії (P.O.S. – «point of sale») відноситься друк рекламних матеріалів у місцях продажів. Цей рекламний інструмент для програм стимулювання збуту успішно використовується багатьма кампаніями на ринку. По суті, це – рекламний виріб, що агітує за покупку товару в місці його роздрібного продажу. Характер інформації, що поміщається на P.O.S-виріб, може бути як просто інформаційним, так і агітаційним. Основні різновиди P.O.S-поліграфічних продуктів представлені такими зразками, як хард-постери, диспенсери, мобайли, гірлянди, прапори, шелфтокери, цінники, воблери, муляжі, монетниці, дисплеї, зростові фігури, мінівітрини, біг-бокси, прапорці.

5. Ділова поліграфія.

Ділова поліграфія є невід'ємною частиною фірмового стилю. Виконана на належному художньому й поліграфічному рівні, вона є «візитною карткою» у зовнішньому світі, виконуючи представницьку функцію – знайомить, нагадує, задає рівень. Ділова поліграфія є важливою частиною корпоративної культури: формує середовище й правила ділового етикету, виховує в співробітників повагу й лояльність до фірми, в якій вони працюють.

Сюди входять такі складові документообігу, як фірмові бланки, конверти, папки, блокноти, запрошення, листівки, візитні картки, документи, що самокопіюються.

6. Прикладна поліграфія.

До прикладної поліграфії відноситься продукція виробничо-технологічного й спеціального призначення. Поліграфічна продукція даного виду представлена такими зразками, як упакування, етикетка, вкладиші для CD, квитки, афіші, наклейки, стікери й т.п.

7. Презентаційна поліграфія.

Презентаційна поліграфія призначена для подання компанії партнерам і клієнтам. Презентаційні поліграфічні продукти покликані говорити клієнтові, чим є та або інша компанія. Основне завдання такої продукції – у формуванні іміджу компанії. Презентаційна поліграфія представлена такими продуктами, як папки, швидкозшивачі, папки пропозицій, настільні презентаційні папки, футляри, фірмові буклети, розсильні флаєри й т.п.

8. Поліграфічні сувеніри.

Незважаючи на те, що класична поліграфія, наприклад, буклети, не втратила своєї актуальності, поліграфічні сувеніри стають усе більш популярними. Особливістю поліграфічних сувенірів є те, що їх дизайн і технічна реалізація спрямовані на те, щоб розділити інформацію на окремі блоки. Сувенірна поліграфія представлена такими виробами, як паперові пакети, пазли, трансформери, кубарі тощо.

2. Аналіз видів мультимедійних видань.

Мультимедіа – сучасна інформаційна технологія, що забезпечує об'єднання за допомогою комп'ютерних засобів тексту, графічних образів, відео, звуку й інших ефектів.

Як електронні мультимедійні видання можуть виступати:

  • Електронні книги, підручники

  • Електронні енциклопедії

  • Електронні карти, словники

  • Журнали, газети,

  • Аудіокниги

  • Прес-релізи

  • Технічна документація

  • Презентації

  • Фотоальбоми

  • Відеоігри

  • Електронні бібліотеки

  • Мультимедійні журнали

  • Річні звіти, каталоги

  • Flash-анімація

  • Електронна реклама

  • Бази даних

  • Web - сайт

  • Навчальні програми

Гібридне медіа: електронний макет видання може далі реалізуватися в кожнім із трьох варіантів:

  • Електронний документ на CD-ROM

  • Друковане видання на папері

  • Видання on-lіne у мережі Інтернет

3. Вивчення особливостей мультимедійних видань.

Перспективним напрямком видавничої галузі виступає орієнтація на виробництво інформаційних видань в електронному вигляді з переважним використанням засобів мультимедіа. Незважаючи на традиційну спрямованість на видання друкованої поліграфічної продукції, зростаюча популярність електронних мультимедійних видань (ЕВ) викликана особливостями, що роблять їх більш перспективними у порівнянні з традиційними друкованими продуктами.

Переваги електронних видань:

Електронна книга значно дешевше друкованої.

Виготовлення ЕВ не зв'язане з витратою ресурсів (лісу) і забруд-ненням навколишнього середовища.

ЕВ можуть бути більш функціональними, чим друковані: (ЕВ дозво-ляє більш динамічно побудувати процес вивчення матеріалу).

ЕВ підсилює мотивацію процесу навчання.

ЕВ дозволяє прискорити процес сприйняття інформації.

Електронні карти й путівники допомагають орієнтуватися в незна-йомих містах і уперше відвідуваних музеях.

Дитячі ЕВ мають можливості електронних комп'ютерних технологій.

ЕВ може мати інтерактивне оформлення (видання сценарного типу – навчальні, науково-популярні і художні твори).

В ЕВ сценарного типу споживачеві приділяється не пасивна роль читача, а активна роль учасника - читач сам стає учасником подій і може впливати на їхній результат.

В ЕВ мається можливість моделювання й візуалізації складних фі-зичних явищ (струм і напруга, і т.п.).

Самостійно визначаючи параметри в ЕВ читач почуває собі учас-ником комп'ютерного експерименту, (віртуальні роботи).

ЕВ дозволяють робити швидку модифікацію відповідно до зміни досягнутого рівня знань.

ЕВ дає можливість дистанційного спілкування викладача з тими, яких навчають, (+ дистанційне тестування).

ЕВ не тільки публікуються в базах даних, але й можуть застосову-ватися у формі баз даних - реферативних і бібліографічних.

Якість збереженого матеріалу в ЕВ (тексту, ілюстрацій) не зале-жить від інтенсивності його використання: (не зношується).

ЕВ займає значно меншу площу збереження (економічний фактор).

4. Використовуючи інформацію, отриману в результаті виконання пунктів 1 3, скласти звіт з описом та зображеннями зразків видів поліграфічної продукції, наведенням переваг окремих видів мультимедійних видань, представлених в пункті 2.