Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.4.Анализ ліквідності і платоспроможності підп...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Зведена таблиця показників по типах фінансової стійкості

Показники

Тип фінансової стійкості

абсолютна стійкість

нормальна стійкість

хитливий стан

кризовий стан

Фс=СОС-3

Фс0

Фс<0

Фс<0

Фс<0

Фт=СОСДЗИ-3

Фт0

Фт0

Фт<0

Фт<0

Фо=ОВ-3

Ф°0

Ф°0

Ф°0

ф°<0

За допомогою цих показників оцінюються склад джерел фінансування і динаміка співвідношення між ними.

  • коефіцієнт фінансової незалежності:

Цей коефіцієнт важливий як для інвесторів, так і для кредиторів підприємства, оскільки він характеризує частку засобів, вкладених власниками в загальну вартість майна підприємства. Теоретично вважається, що якщо цей коефіцієнт більше чи дорівнює 50 %, то ризик кредиторів мінімальний: реалізувавши половину майна, сформованого за рахунок власних коштів, підприємство зможе погасити свої боргові зобов'язання.

- коефіцієнт фінансової стійкості

Значення коефіцієнта показує питому вагу тих джерел фінансування, що підприємство може використовувати у своїй діяльності тривалий час.

  • Коефіцієнт фінансового ризику

показує співвідношення притягнутих засобів і власного капіталу.

Коефіцієнт показує, яка частина діяльності підприємства фінансується за рахунок власних коштів, а яка - за рахунок позикових.

Цей коефіцієнт дає найбільш загальну оцінку фінансової стійкості. Він має досить просту інтерпретацію: показує, скільки одиниць притягнутих засобів приходиться на кожну одиницю власних. Ріст показника в динаміку свідчить про посилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів, тобто про зниження фінансової стійкості і навпаки.

Оптимальне значення даного коефіцієнта — < 0,5. Критичне значення — 1.

  • Коефіцієнт концентрації позикового капіталу

Чим нижче цей показник, тим менше заборгованість підприємства, тим стійкіше його положення. Ріст цього показника в динаміку означає збільшення частки позикових засобів у фінансуванні підприємства.

З приводу залучення позикових засобів у закордонній практиці існують різні, часом суперечливі, точки зору.

Так, на Заході поширене думка, що частка власного капіталу повинна бути досить велика - 0,6 (чи 60 %). Навпроти, многим японським компаніям присуще прагнення до збільшення частки позикового капіталу - до 80 %.

Такий підхід до співвідношення власного і позикового капіталу можна пояснити різною природою інвестиційних потоків.

У США основний потік інвестицій надходить від населення, у Японії - від банків. Тому для японської компанії високе значення коефіцієнта концентрації позикового капіталу свідчить про високий ступінь довіри до корпорації з боку банків, а виходить, про її фінансову надійність. Навпроти, низьке значення цього коефіцієнта свідчить про нездатність одержати кредити в банку, що є визначеним застереженням інвесторам і кредиторам.