Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.4.Анализ ліквідності і платоспроможності підп...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать
  • Коефіцієнт структури боргу

У західній практиці нормативним є значення цього коефіцієнта: 1,3-1,5.

  • Коефіцієнт маневреності власного капіталу.

Цей показник показує, яка частина власного оборотного капіталу знаходиться в обороті, тобто в тій формі, що дозволяє вільно маневрувати цими засобами, а яка капіталізована. Коефіцієнт повинний бути досить високим, щоб забезпечити гнучкість у використанні власних засобів підприємства.

Суму власних оборотних коштів можна розрахувати двома способами:

1) від суми власного капіталу відняти вартість необоротних активів:

ІП – ІА = стор. 380 - стор. 080;

2) від суми оборотних активів відняти суму позикового капіталу:

(ІІА + ІІІА) – (ІІП + ІІІП + ІVП + VП) = (стор.260+стор.270) – (стор.430+стор.480+стор.620+стор.630)

Коефіцієнт маневреності власного капіталу може варіювати в залежності від структури капіталу і галузевої приналежності підприємства. Нормальної вважається ситуація, при якій коефіцієнт маневреності в динаміці незначно збільшується. Різкий ріст даного коефіцієнта не може свідчити про нормальну діяльність підприємства. Зв'язано це з тим, що збільшення цього показника чи можливо при росту власного оборотного капіталу, чи при зменшенні власних джерел фінансування. У зв'язку з цим різке збільшення даного показника автоматично викликає зменшення інших показників, наприклад, коефіцієнта фінансової автономії, що приведе до посиленні залежності підприємства від кредиторів.

Для визначення оптимального значення коефіцієнта маневреності необхідно порівняти цей показник по конкретному підприємству із середнім показником по чи області в конкурентів.