Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

11

Методичні рекомендації до виконання практичних робіт студентів.

Основний навчальний підхід до виконання завдань курсу ґрунтується використанні дослідницького принципу у вигляді візуально-логічних таблиць, які потім стають базою ( аналіз і синтез) для створення композицій.

Що являє собою візуально-логічна таблиця по формі і за суттю.За формою вона має умовний характер , що має забезпечити передачу інформативної думки візуальними засобоми. Методи різні і мають суто суб’єктивний характер.Але загальний характер можна класифікувати як інформаційна графіка.Сутність змістовного наповнення має направлений характер.Перший – регламентований тематикою завдання.І другий не регламентований -особистий вибір ідеї візуалізації пропонованої думки в межах тематичного простору.Але для візуалізації пропонованої думки потрібно використати умови для сприйняття такі, щоб при використанні мінімуму візуальних засобів передати максимально, більше і точніше, інформації.Для того ми вводимо поняття візуальний ряд.

Візуальний ряд виконує роль провідника змісту за принципом руху елемента інформації в певному регламентованому напрямку.Це явно має всі ознаки інформаційної графіки.Сам візуальний ряд має таку суттєву характеристику.

Він завжди виражає направлену дію в певному розвитку. Обов’язково має візуальний початок сприйняття ,як незаперечна умова, розвиток, і логіку закінчення.На цей випадок існують багато принципових схем які це забезпечують.

Модуль 1. Зорова свідомість

Тема 1. Бачення як форма сприйняття візуальної інформації.\

Завдання 1.

Створити:

1.візуально-логічну таблицю, беручи за основу принцип використання феноменів візуального сприйняття, де виявити алгоритм бачення , як засобу передачі проектної інформації.

2. візуально-логічну таблицю з виявленням алгоритму ілюзії візуального сприйняття

3. візуально-логічну таблицю з виявленням алгоритму впливу настанови бачення на певну визначену мету.

Для виконання завдання створення візуально-логічної таблиці далі (ВЛТ)

використання феноменів візуального сприйняття потрібно вибрати відповідні феномени і розвиваючи закономірності цих феноменів, а саме: зближення, продовження лінії, замкнутості, і інших.показати принцип практичного використання в зображуванні заданої форми. Далі додаються принципові схеми (але не приклади) виконання цього завдання. Приклади будуть показані в додатку до методичних вказівок-приклади практичних робіт.

Наступна друга ВЛТ яка має вимогу створити алгоритм ілюзії сприйняття з метою його практичного використання у візуальній та проектній практиці.

Для цього потрібно вибрати відповідну ілюзію і дати їй розвиток практичного використання спочатку через предмет потім через об’єкт і потім вже в просторі. Логічним закінченням цієї ВЛТ є функціональне відношення до цього алгоритму.А саме . Як віднестись до результату? Якщо він порушує об’єктивність сприйняття суттєво і це може дати негативний наслідок то потрібна відповідна корекція. Але якщо цього не відбувається а це тільки підвищує емоційність то можна так і залишити .Принципова схема додається.

Третя ВЛТ з вимогою показу алгоритму впливу настанови бачення на певну визначену мету. Тут варто визначити настанови. Перша настанова. Сприймаючи

об’єкт потрібно відтворити його структурні характеристики у вигляді схеми а не рисунку. Схема повинна відповідати естетичним критеріям (композиційна організація і образність) .

Друга настанова. Сприймаючи об’єкт потрібно відтворити його фактурні характеристики вже у вигляді рисунку а не схеми . Рисунок повинен відповідати естетичним критеріям (композиційна організація і образність) .

Для виконання цього завдання потрібно підібрати ілюстрацію, яка має у своїй композиційній побудові явно виражену структуру. Вибрану ілюстрацію потрібно візуально дослідити на предмет виявлення прихованої структури.

ВЛТ виконується таким чином.Компонується візуальний ряд далі (ВР) в такій послідовності 1. ілюстрація 2. структурне бачення.(дві позиції) 3. фактурне бачення (дві позиції).