Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod kursov FM.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Оформлення рисунків

Кожна рисунок повинен відповідати тексту, а текст — рисунку (графік, схема, діаграма, фотознімок), для цього вони розміщуються в роботі безпосередньо після тексту, де згадуються вперше, або на наступній сторінці. Рисунки доцільно розташовувати на одній сторінці.

Всі рисунки в курсовій роботі повинні бути пронумеровані. Нумерація рисунку - наскрізна в межах розділу. Наприклад, «Рис. 1.2. Організаційна схема банку» – другий рисунок першого розділу.

У тексті на рисунки робляться посилання, які містять порядкові номери, під якими рисунки розміщені в курсовій роботі. У тому місці роботи, де знаходиться рисунок, робиться посилання у вигляді обороту типу: «Як видно на рис. 1.3, ...» тощо. При посиланні на рисунок перший раз необхідно вписувати його повний номер. Номер рисунка, його назва і пояснювальні підписи розміщуються послідовно під рисунком.

Рисунки використовуються в курсових роботах, коли потрібно зобразити предмет таким, яким він сприймається, але тільки без зайвих деталей і подробиць. За допомогою рисунка можна з великим ступенем наочності зобразити форму, структуру і розташування предметів. Він допомагає легко усунути все непотрібне, що заважає зрозуміти сутність справи і виділити основні частини зображеного. Схема – це зображення, яке передає за допомогою умовних відміток і без дотримання масштабу основну ідею будь-якого пристрою, предмету, споруди або процесу і показує взаємозв’язок їх головних елементів. Діаграма – один із засобів наочності зображення та аналізу масиву даних. Відповідно до форми побудови розрізняють діаграми площинні, лінійні і об’ємні. Результати обробки числових даних можна надати у вигляді графіків, тобто умовних зображень величин і їх співвідношень через геометричні фігури, крапки і лінії. Графіки використовують як для аналізу, так і для підвищення наочності викладеного матеріалу. Рисунки повинні бути розміщенні так, щоб їх було зручно розглядати без повороту роботи або з поворотом тільки за годинниковою стрілкою.

Приклад оформлення рисунків.

Н4,%

Рис. 3.3. Динаміка нормативу миттєвої ліквідності

Оформлення посилань у тексті

Посилання у тексті роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком їх у списку літератури, виділивши двома квадратними дужками, наприклад “…у працях [2-5, 8]…” чи 17, с.20-25.

Існують загальні правила цитування, які відносяться до найбільш точного викладу ідей автора. Текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться із збереженням особливостей авторського написання. При необхідності скорочення авторського тексту припустимий пропуск слів, речень, які замінюються трьома крапками. Можливе непряме цитування у формі перекладу тексту, яке повинно максимально точно відбивати думки автора і супроводжуватися відповідним посиланням на джерело.

Оформлення списку використаної літератури

Список використаних джерел — це елемент бібліографічного апарату, який містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після додатків.

Список використаних джерел необхідно складати відповідно до ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання». Список використаних джерел слід розміщувати: а) в порядку появи посилань в тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні наукових робіт); б) в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків; в) у хронологічному порядку.

Приклади оформлення списку використаних джерел містяться в Додатку 7.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]