Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККР_Менеджмент_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

1. Організація підготовки курсової роботи

Основними етапами підготовки курсової роботи є:

  1. Ознайомлення із діяльністю організації та визначення найбільш пріоритетної проблеми менеджменту на основі аналізу її внутрішнього та зовнішнього середовища, а також опитування і анкетування її керівників та провідних спеціалістів. Перелік рекомендованих напрямків дослідження наведено у дод. А.

  2. Опрацювання літературних та інших джерел інформації з метою поглибленого вивчення даної проблеми та визначення шляхів щодо її розв'язання. Курсова робота виконується на основі вивчення відповідної законодавчої та нормативної бази; наукової, навчальної й методично-довідкової літератури за визначеною проблемою; використання матеріалів реальної організації (підприємства), які характеризують обрані для аналізу управлінські процеси з боку як кількісних, так і якісних параметрів.

  3. Розробка практичних пропозицій та рекомендацій щодо розв'язання визначеної проблеми менеджменту.

  4. Складання відповідного плану курсової роботи.

  5. Написання й оформлення курсової роботи та її подання на перевірку.

  6. Усунення недоліків та підготовка остаточного варіанта роботи.

  7. Подання курсової роботи на кафедру для захисту.

Кожному студенту кафедра призначає керівника, який надає йому науково-методичну допомогу в самостійній роботі над курсовою роботою. Разом з керівником студент складає план виконання курсової роботи, потім керівник контролює його дотримання; індивідуально консультує студента; рекомендує необхідну основну літературу, довідкові матеріали та інші джерела за темою роботи; рецензує частини роботи й завершений рукопис; готує студента до захисту.

2. Структура та зміст курсової роботи

Кожна курсова робота має свої особливості, проте всі вони повинні виконуватися за єдиною схемою на основі єдиних методичних рекомендацій.

Курсова робота повинна містити вступ, основну частину із трьох розділів, висновки, список використаних джерел та додатки (за необхідністю). Усі розділи основної частини роботи мають бути логічно пов’язані між собою. Обов’язковими структурними елементами роботи також є титульна сторінка і зміст.

Зразок титульної сторінки курсової роботи наведено у дод. Б.

У змісті вказуються назви та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів, пунктів, починаючи із вступу і закінчуючи списком використаних джерел та додатків за їх наявності. Зразок змісту курсової роботи наведено у дод. В.

Структура, зміст і обсяги інших складових курсової роботи повинні відповідати вимогам, які наведені у дод. Г.

Вступ містить актуальність дослідження, що проводиться, його об’єкт, предмет та найбільш пріоритетну проблему, а також мету та завдання курсової роботи, використані методи отримання й аналізу інформації, короткий опис розділів основної частини роботи.

Основна частина, як уже було зазначено, складається з трьох розділів, кожний з яких повинен містити приблизно по два підрозділи.

У першому розділі подається короткий опис організації (підприємства), де проходила практика, а також характеристика існуючої системи управління й управлінських відносин, операційної системи, персоналу, використовуваних інформаційних систем та технологій управління, організації управлінської діяльності та процесу руху документів в організації (підприємстві).

Для написання даного розділу студенту необхідно зібрати фактичні дані під час проходження практики. Джерелами інформації є планові та фактичні показники операційно-господарської діяльності; статистична, бухгалтерська й фінансова звітність; накази, розпорядження, результати спостережень, опитувань, обстежень тощо. Особливе значення має правильне узагальнення нагромадженого фактичного матеріалу, групування та обробка даних. Всі матеріали повинні супроводжуватися тлумаченнями та висновками, які дозволяють визначити сутність управлінських процесів, що існують в організації, їх особливості та тенденції розвитку, створити базу для виявлення невикористаних резервів.

На основі характеристики організації (підприємства) формуються висновки по першому розділу стосовно наявності проблем менеджменту. Визначається перелік вірогідних проблем та необхідність їх подальшого дослідження.

Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 20 % загального обсягу курсової роботи.

У другому розділі на основі характеристики внутрішнього та зовнішнього середовища організації (підприємства) розглядається перелік основних проблем менеджменту, та аналізується їх вплив на результати діяльності організації (підприємства). Для отримання первинної інформації студентом можуть використовуватися також "польові" дослідження (опитування, анкетування, спостереження, зівставлення, порівняння і т. ін.). У цьому випадку необхідно описати методику дослідження та отримані результати, що будуть застосовуватися в подальшій розробці.

За допомогою методів експертних оцінок визначається найбільш пріоритетна проблема менеджменту організації (підприємства), аналізується її стан та можливі загрози для економічної безпеки організації (підприємства).

Другий розділ зв’язує перший та третій, тому у висновках до нього доцільно сформувати можливі напрямки вирішення найбільш пріоритетної проблеми (теоретичні та прикладні).

Обсяг другого розділу повинен становити 25 % загального обсягу курсової роботи.

У третьому розділі необхідно розробити теоретичні та практичні рекомендації щодо розв'язання виділеної проблеми менеджменту.

По-перше, доцільно проаналізувати літературні та інші джерела, які стосуються даної проблеми, та визначити основні шляхи її розв’язання. Особливу увагу треба звернути на критичний аналіз матеріалу, що опрацьовується. Власні висновки і пропозиції мають супроводжуватися відповідною аргументацією.

По-друге, із урахуванням висновків, що зроблені на основі аналізу теоретичних джерел, необхідно розробити практичні рекомендації у вигляді системи заходів щодо розв'язання даної проблеми, а також обґрунтувати можливий результат та його користь для організації (підприємства), а також визначити можливий економічний і соціальний ефект від реалізації розроблених рекомендацій.

Обсяг третього розділу може становити до 35 % від загального обсягу роботи.

Висновки містять стислий виклад підсумків проведеного дослідження. У них відображається ступінь досягнення поставленої мети роботи шляхом "інвентаризації" та систематизації в інтегрованому вигляді всього змісту та результатів роботи. Ця складова роботи повинна показувати незалежному читачу чому вибрана пріоритетною саме така проблема менеджменту, важливість та значущість вирішення даної проблеми для організації (підприємства); яким чином вона аналізувалася та вивчалася у роботі, а також містити теоретичні та практичні рекомендації щодо її розв'язання.

Список використаних джерел містить перелік усіх використаних документів та літературних джерел вітчизняних і зарубіжних видань.

Додатки формуються у разі потреби. До них включають допоміжні матеріали (таблиці допоміжних цифрових даних, проміжні розрахунки, інструкції та методики, описи алгоритмів, рисунки допоміжного характеру тощо).