Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек.6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

2.3 Конкурентоспроможність проектної продукції

Конкурентоспроможність проектної продукції - це сукупність її властивостей, що відображає міру задоволення конкретної потреби в ній на ринку проти наявної там аналогічної продукції. Вона повинна витримувати ринкову конкуренцію за рахунок відповідних переваг над товарами інших виробників.

Конкурентоспроможність товару закладається ще на стадії проектування, і її основною умовою мають бути якість і затрати. Визначення (моделювання) рівня конкурентоспроможності продукції є необхідною умовою її реалізації на ринку товарів.

3. ІНСТИТУЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

Основними питаннями цього розділу є:

- мета і завдання інституційного аналізу;

- оцінка впливу зовнішніх факторів на проект;

- оцінка впливу внутрішніх факторів на проект;

- надійність і ефективність управлінської системи інвестиційно-виробничого комплексу.

3.1 Мета і завдання інституційного аналізу

Поряд із розглядом та аналізом кількісних показників і вартісних оцінок виробництва і реалізації продукції, що грунтується на аналізі технічних і технологічних аспектів виробництва та маркетингових елементів реалізації продукції, існує потреба використання некількісних, або нефінан­сових, описів інвестиційного проекту. Ідеться про ті характеристики, які проявляються залежно від умов, у яких проект реалізується, від ступеня впливу внутрішніх і зовнішніх факторів.

Завдання визначення якісного впливу на проект його зовнішнього середовища і можливість реалізації проекту в заданих умовах має вирішувати інституційний аналіз.

Метою здійснення інституційного аналізу інвестиційного проекту є визначення впливу зовнішніх (політичних, економічних, соціокультурних, правових та ін.) і внутрішніх (рівня кваліфікації персоналу, залученого до впровадження проекту, менеджменту організації, що забезпечує впровадження проекту тощо) факторів на успішність реалізації проекту.

3.2 Оцінка впливу зовнішніх внутрішніх та факторів на проект

До зовнішнього середовища проекту відносять ті політичні та економічні умови, в яких буде реалізовано проект. Ідеться, перш за все, про правове та соціальне середовище. Зовнішні фактори впливу практично не піддаються змінам з боку розробників проекту, вони є системою обмежень і меж, які потрібно враховувати в процесі підготовки проектних рішень.

Практично всі проекти перебувають під впливом політико-правового і макроекономічного регулювання державних владних структур. Особливо для великомасштабних довгострокових проектів має значення стабільність політич­ного курсу і правового поля держави. Тому аналіз політичних умов, політич­ного прогнозу і на цій основі розробка методів і шляхів здійснення проекту є невід'ємними складовими інституційного аналізу.

Досягнення цілей проекту значною мірою залежить від якості його менеджменту, рівня кваліфікації персоналу, що його створює, організаційної структури управління, що забезпечує його здійснення.

Аналіз інституційних характеристик внутрішніх факторів проекту передбачає їх діагностику, оцінку їх можливого впливу на успішність здійснення проекту, розробку рекомендацій щодо підвищення його ефективності. А оцінка рівня та можливостей менеджменту проекту є основним фактором успішної його реалізації. Від рівня управлінської команди проекту залежить не тільки якість інституційного чи іншого аналізів, а й усього обгрунтування проекту і його реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]