Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Korporativne_upravlinnya._Navch.-met...doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Ситуаційна задача № 11

АТ «Партнер» створено в процесі приватизації на базі державного підприємства в 1995 році. АТ «Партнер» за типом є публічним акціонерним товариством.

Основні види діяльності товариства – виробництво механізованих кріплень, навісного обладнання, вагонеток, конвеєрів, риштаків.

Кількість зайнятих працівників – 1400 осіб.

Склад органів управління:

наглядова рада – 7 осіб (у тому числі й представник держави);

правління – 9 осіб;

ревізійна комісія – 5 осіб.

Статутний капітал АТ «Партнер» складає 6,6 млн. грн. Загальна кількість акцій – 220 тис. примірників (прості іменні) номінальною вартістю 30 грн.

Згідно із статутом АТ «Партнер» резервний капітал має створюватися розміром 25% від статутного капіталу, а величина щорічних відрахувань до цього фонду складає не більше 5% суми чистого прибутку за рік. За станом на 1 січня поточного року резервний капітал створено в розмірі 172 тис. грн. (тобто 2,6% статутного капіталу).

Структура статутного капіталу АТ:

50%+1 акція - пакет, закріплений за державою;

8% - пакет, що перебуває у державній власності та запланований для продажу;

31% - пакет, що перебуває у власності юридичних осіб;

11% - пакет, що перебуває у власності фізичних осіб (резидентів України).

20 січня поточного року на засіданні правління щодо підготовки і проведення річних загальних зборів акціонерів було запропоновано:

  1. Схвалити результати фінансово-господарської діяльності АТ «Партнер» за минулий рік.

  2. Чистий прибуток, отриманий за результатами минулого року, розміром 1 млн. грн. розподілити так:

  • сформувати фонд дивідендів – 35% (350 тис. грн.) (згідно з рішенням попередніх загальних зборів акціонерів),

  • відрахувати у резервний капітал – 5% (50 тис. грн.),

  • залишити як нерозподілений прибуток – 60% (600 тис. грн.)

В управлінському обліку нерозподілений прибуток, отриманий за результатами минулого року, правління запропонувало використати так:

  • інвестиції (реконструкція цеху №5) – 340 тис. грн.,

  • виплата винагороди менеджменту – 20 тис. грн.,

  • відрахування на соціальні потреби – 240 тис. грн.

25 січня поточного року правління винесло на розгляд засідання наглядової ради запропонований порядок розподілу чистого прибутку. Зазначену пропозицію було ухвалено всіма членами наглядової ради одностайно (враховуючи й представника держави). За результатами засідання наглядова рада винесла зазначене питання на розгляд загальних зборів, призначених на травень поточного року.

15 травня поточного року відбулися загальні збори акціонерів. Доповідь із питання про розподіл прибутку зробив головний бухгалтер товариства, й вона відображала точку зору правління і наглядової ради.

Однак, під час обговорення, представник держави висловив свою незгоду з запропонованим порядком розподілу прибутку та вніс пропозицію нарахувати дивіденди у розмірі 50% від чистого прибутку та поставити це питання на голосування. Представник держави (власник 58% пакету акцій) запропонував нарахувати і сплатити дивіденди лише на державну частку.

Головуючий поставив на голосування обидві пропозиції – головного бухгалтера та представника держави. За результатами голосування було ухвалено пропозицію представника держави, тобто про нарахування дивідендів розміром 50% від чистого прибутку.

Виникла необхідність виправлення фінансових показників у річній фінансовій звітності, а також в донарахуванні дивідендів і податку на дивіденди. Проте загальні збори акціонерів АТ ухвалили рішення щодо затвердження річної звітності без внесення змін.

На момент сплати дивідендів за державними акціями у АТ не було достатньо коштів на виплату збільшеної суми дивідендів на державну частку. Така політика сплати дивідендів призвела до того, що у товариства не вистачило грошей для погашення своїх зобов’язань перед кредиторами. Фінансово-господарську діяльність АТ було паралізовано.

Завдання:

Посада – консультант з питань корпоративного управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

  1. Провести загальний аналіз ситуації, що склалася в товаристві.

  2. Оцінити дії представника держави на засіданні наглядової ради і зміну його позиції на загальних зборах акціонерів АТ. Оцінити пропозицію представника держави щодо нарахування і сплати дивідендів лише на державну частку.

  3. Оцінити правочинність рішення загальних зборів акціонерів АТ щодо затвердження річної звітності без внесення змін.

  4. Оцінити правочинність рішення загальних зборів акціонерів АТ щодо нарахування дивідендів розміром 50% від чистого прибутку за умов, що у товариства відсутні кошти на їх сплату.