Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Годівля поросят.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
482.82 Кб
Скачать

3.4. Вітаміни в годівлі свиней

3.4.1. Жиророзчинні вітаміни

Вітаміни А, D, С або їх попередники потрапляють в організм з кормом, вітамін К синтезується в рубці жуйних, вітамін Б частково синтезується в організмі тварин з однокамерним шлунком, вітамін D3 утворюється в шкірі при опроміненні ультрафіолетовими променями.

Вітамін А (Ретинол). Ретинол бере активну участь в обміні білків і мінеральних речовин, прискорює окисновідновні процеси, підвищує кількість глікогену в м'язах серця та в печінці, бере участь у синтезі статевих стероїдів, гормонів кори наднирників. Роль та значення вітаміну А для тваринного організму відбиті у таких функціях: фактор росту, антиксерофталмічний, антиінфекційний вітамін. Цей вітамін присутній в організмі тварин (у печінці, молозиві, жировій тканині), а також у тваринних кормах (риб'ячому жирі, рибному борошні), у рослинних присутні його попередники - каротиноїди. В організмі тварин каротин перетворюється на вітамін А. Це відбувається в стінках тонкого кишечнику під дією ферменту каротиназа і за наявності жовчі, у печінці та молочній залозі. На перетворення каротину на вітамін А впливає кількість і якість білка в раціоні: якщо білка мало - процес перетворення уповільнюється. На каротин багаті зелені корми, трав'яна зневоднена різка, хвойне борошно, морква, сінаж, силос, жовті зерна кукурудзи.

Дефіцит вітаміну А проявляється перш за все в порушенні зору, відставанні у рості молодняку, зниженні молочної продуктивності в самок. Найбільш чутливі до нестачі вітаміну молоді тварини в період вагітності.

Надлишок надходження вітаміну А призводить до токсичних явищ: у кератинізованих оболонках відмічається утворення слизових клітин, гальмується ріст стеобласту, в результаті чого потоншуються трубчасті кості, спостерігаються переломи, щникає геморагія, гіпервітаміноз поглиблюється недостатністю вітаміну Е і підвищенням потреби в ньому.

Каротин і вітамін А в присутності кисню або під дією сонячних променів при нагріванні легко порушується. Аналогічна дія проявляється за наявності в раціонах нітратів, нітритів, сульфатів, недостатній кількості вітамуну Е, фосфору, білка і вуглеводів, що легко ферментуються. Кількість каротину в рослинних кормах залежить від виду і сорту кормових культур, фази вегетації рослин, агротехніки вирощування, часу заготівлі кормів та умов їх зберігання. Найвища кількість каротину спостерігається в період найбільшого накопичення білка в рослинах: у бобових - у фазі бутонізації, у

злакових - від виходу в трубку до початку колосіння. Основний шлях покращення А-вітамінного живлення в зимовий час - підвищення якості заготівлі і зберігання кормів: дотримання строків заготівлі, швидкість висушування, досушування сіна за допомогою активного вентилювання, виготовлення пресованого сіна та сінних брикетів, заповнення ємкостей при заготівлі сінажу та силосу в короткий строк.

За недостатньої кількості каротину в кормах у годівлі використовують концентровані препарати вітаміну А. Мікровіт А кормовий - мікрогранульований однорідний порошок. Містить вітаміну А в грамі препарату: „Мікровіт А 250" - 225-275 тис.МО/г; „Мікровіт А - 325" - 290-375 тис. МО/г; „Мікровіт А - 400" - 360-440 тис. МО/г.

Розчин ретинілацетату або ретинілпальміату в олії. В 1 мл міститься від 25 до 250тис. МО вітаміну А. Каротин мікробіологічний в олії. В 1 мл олійного розчину міститься 2 мг каротину. Кормовий препарат мікробіологічного каротину (КПМК). В 1 г порошку - 5 мг В-каротину.

Вітамін D (Кальциферол) - один із небагатьох вітамінів, що не виробляється рослинами і не міститься в рослинних продуктах. Основна функція, яку виконує вітамін в організмі, - стимуляція всмоктування кальцію в травному тракті. За недостатньої кількості кальцеферолу кальцій кромів переходить у нерозчинні фосфорнокислі солі; які виводяться з організму, унаслідок чого розвивається рахіт. Вітамін D впливає на обмін речовин (інтенсивність якого під його дією підвищується), а також на обмін вуглеводів. Недостатня кількість вітаміну призводить до змін у м'язовій і особливо в нервовій тканинах.

Вітамін D впливає також на функцію залоз внутрішньої секреції: гіпофіз, паращитовидну, щитовидну, наднирники, підшлункову. Діяльність паращитовидної залози перебуває у прямій залежності від кількості кальцію в крові: що вищий його рівень, то нижча активність паращитовидних залоз.

У тканинах тварин і рослин є стерин-неактивні попередники вітаміну Б. Це жироподібні речовини, які містяться в неопиленій фракції жиру

фюстерин - у рослинах, 7-дегідрохолстерин - у тканинах тварин. Під дією ультрафіолетових променів провітамін D рослин переходить у вітамін Б2 (ергостерин - люлистерин - тахістерин - вітамін D2). Відомо понад 10 речовин, що мають якості вітаміну D , але у тваринництві використовують тільки ергокальциферол та холекальциферол, оскільки вони мають найбільшу антирахітичну активність.

В організмі вітамін відкладається в кістках, стінках кишечнику, плазмі, а також у нирках і печінці. Попередники вітаміну D містяться в шкірі і опромінення ртутно-кварцевими лампами, особливо в середині і наприкінці зими, покращують ріст і молочну продуктивність. Рослини, як правило, бідні на вітамін D. Лише при скошуванні й висушуванні на сонці в них утворюється D2 - вітамінна активність. Із тваринних кормів вітамін D3 у великій кількості міститься в борошні з печінки та риб'ячому жирі. Дефіцит вітаміну Б зазвичай спостерігається взимку, коли обмежується час вигулу та інсоляції тварин. Авітаміноз у молодняку призводить до рахіту, порушення роботи шлунково- кишкового тракту, зниження приростів.

Із препаратів вітаміну D найбільше значення мають опромінені кормові дріжджі. Опроміненням кількість вітаміну D2 доводять до 1200 МО/г. Препарат вітаміну Б3 з казеїном називається відеїном D3 активність 1 г препарату становить 225 тис. МО. Активність 1 г препарату вітаміну Бз з каротином - відеокаротину - становить 200 тис. МО. Застосовують у тваринництві масляні, спиртові розчини вітаміну D, активність яких коливається в межах від 5 до 500 тис. МО/г. Багатим джерелом вітаміну D3 є риб'ячий жир, кількість в ньому вітаміну D коливається в межах від 50 до 500 МО/г. Зберігати риб'ячий жир слід на холоді і в темряві. З'єднуючись з кістковим борошном, крейдою, сірчанокислими солями мікроелементів він руйнується (5).

Вітамін Е (токоферол). В організмі діє як біокаталізатор і відіграє роль антиоксиданту, захищає від окислення легко-окислювані речовини (ненасичені жирні кислоти, кератин) у кормі і травному каналі, регулює вуглеводний,

білковий та ліпідний обміни, перешкоджає утворенню отруйних продуктів пероксидації ненасичених жирних кислот. За недостатньої кількості вітаміну Е в кормі в організмі накопичуються отруйні речовини типу окисів, які викликають біохімічні та фізіологічні порушення в м'язовій, судинній та нервовій тканинах. Необхідний для функції розмноження (антистерильний вітамін), вітамін Е сприяє збереженню цілісності мембран, клітин, нормалізує процеси клітинного дихання, сприяє синтезу аскорбінової кислоти, нормалізує дію ряду ферментних систем, є антикоагулянтом і антитромбіном, справляє антиспазматичну дію, бере участь у синтезі ДНК і впливає на метаболізм гормонів.

За натурального висушування велика частина токоферолу втрачається, а за штучного висушування рослин і силосування втрати незначні. До кормів з високою кількістю вітайміну Е належать: зелена трава і особливо листя рослин, висівки, люцерна, висушена на сонці та штучно, відходи пивоварної промисловості, макуха та шроти тощо.

Для підвищення вмісту вітаміну Е в організмі використовують хімічні препарати цього вітаміну у вигляді порошків, олійного розчину, драже. Із кормових препаратів вітаміну Е використовують: вітамін Е в олії -містить 22,5-27,5 % вітаміну; капсувіт Е-25 - 28% токоферолацетату; гранувіт Е - мікрогранульований препарат, у якому міститься від 22,5 до 27,5 токоферолацетату. У тваринництві використовують тривітамін - розчин вітамінів А, Бз, Е в олії. В 1 мл його міститься 70 тис. МО вітаміну Вз та 70 мг вітаміну Е.

Вітамін К (філохінон). Сприяє здатності крові до згортання, каталізує утворення протромбіну, бере участь у процесі дихання клітин. Багаті на вітамін К люцерна, кропива, капуста, високоякісне сіно, соя, риб яче борошно. У сіні конюшини або силосі, які зберігаються в теплому або вологому приміщенні, утворюється дикумарин (речовина - антагоніст вітаміну К). Правильне зберігання не спричинює утворення дикумарину. Дикумарин є також у листі донника. Антагоністами філохінону є також сульфаніламідні препарати та

антибіотики. Дефіцит вітаміну К призводить до підшкірних крововиливів, у результаті чого знижується згортання крові й утворення геморагій. У практиці тваринництва природні поєднання вітаміну К не використовуються, а замінюються на синтетичні - вікасол, метінон, менадіонатрійбісульфат. Вимірюється вітамін К в міліграмах менадіону.

3.4.2. Водорозчинні вітаміни Водорозчинні вітаміни, на відміну від жиророзчинних, не накопичуютьсяв організмі або накопичуються в незначних кількостях, тому надходять в організм постійно з кормом. Встановлено, що навіть невеликий розрив у їх надходженні спричинює зменшення активності багатьох ферментів, унаслідок чого відбувається зниження обміну речовин та продуктивності тварин, зменшується резистентність організму.

Вітаміни групи В синтезуються вищими рослинами, бактеріями, дріжджами, мікрофлорою шлунково-кишкового тракту. Особливо багато їх у кормових та пивних дріжджах, висівках, трав'яному борошні і зовсім мало - у м ясному та риб'ячому борошні, коренеплодах.

Вітамін В1 (тіамін). Входить до складу коферментів різних кліткових ферментів, бере участь в обміні вуглеводів (в окисленні глюкози, декарбоксилюванні піровиноградної кислоти) і потрібний для переведення вуглеводів в жир, має антиневротичні властивості. Єдиний серед вітамінів, що містить сірку та аміногрупу, за що і названий тіаміном. Недостатня кількість вітаміну Ві може виникнути в результаті наявності в деяких кормах, у бактеріях кишечника ензиму - тіамінази, що розщеплює тіамін.

Вітамін В2 (рибофлавін). До складу молекули вітаміну входить рибоза. Вітамін входить до складу активних груп кліткових ферментів, забезпечує нормальний перебіг процесів генерації енергії. Міститься в усіх живих клітинах, діє на білковий обмін, синтез та розпад жирних кислот, окислювально-відновні процеси. Забезпеченість тварин рибофлавіном залежить від наявності його в кормах. Недостатня кількість білка або погана його якість

(моло лізину, триптофану, метіоніну) погіршує використання організмом вітаміну. Засвоєння рибофлавіну залежить від гормональної діяльності організму та наявності інших вітамінів у кормах. При зниженні температури навколишнього середовища потреба в ньому зростає.

Вітамін В3 (пантотенова кислота) Відіграє важливу роль у клітинному обміні. В клітинах міститься у вигляді коензиму. У поєднанні зі спецефічними білками утворює ферменти, що прискорюють реакції обміну речовин, розпад та синтез жирів, синтез глюкози та ацетилхоліну. Особливо велику роль виконує коензим (КоА), який складається із пантотенової кислоти, аденіну, рибози, фосфору та сірки. При авітамінозі порушуються відтворні функції (у свиней), у молодняку втрачається апетит, спостерігаються проноси, порушується координація руху („гусяча хода"), відбувається дегенерація спинномозкових та сідничного нервів, з'являються пухлини в шлунку, - і тварини гинуть від коматозного стану.

Вітамін В4 (холін) входить до кліткових структур як складова фосфоліпідів (лецетину і сфінгомієліну) і є постачальником метильних груп у реакціях метилювання. Основна функція холіну в організмі - це функція ліпотропного фактора, що зв'язаний із утворенням ацетилхоліну, метіоніну та інших сполук. Бере участь в обміні жиру і попереджує надмірне відкладання його в клітинах. Для нормальної життєдіяльності організму потрібне надходження його з кормом. Найспецефічніші симптоми авітамінозу - порушення жирового обміну.

Вітамін В5 (нікотинова кислота, вітамін РР) бере участь у більш ніж 150 ферментативних реакціях перетворення вуглеводів, жирів та багатьох інших продуктів внутрішньоклітинного обміну, каталізує окисно- відновні процеси в організмі, сприяє утворенню травних соків шлунку і підшлункової залози, покращує кровообіг, бере участь у процесах відтворення. Антипеларгічний фактор. Ніацин в організмі тварин синтезується: у шлунково- кишковому тракті тварин за допомогою мікроорганізмів і в тканинах - при перетворенні триптофану на нікотинову кислоту. Недостатня кількість вітаміну

відмічається при застосуванні раціонів з великою кількістю кукурудзи та низькою кількістю білка і триптофану.

Вітамін В6 (піродоксин). У піродоксоль-фосфату входить до активних груп багатьох ферментів, бере участь в обміні амінокислот. Необхідний для перетворення триптофану на нікотинову кислоту і обміну сірки в синтезі цистину та жиру, забезпечує всмоктування і перенесення амінокислот через мембрану клітин. Загальні симптоми авітамінозу: затримка росту, ураження шкіри, епілептичні напади, порушення процесів розмноження, анемія. Антагоністи - лінатин, що міститься у льоновій макусі, синтетичні лікарські препарати - інозіазид і фтівазид.

Вітамін В12 (ціанкобаламін). В організмі діє як антианемічний фактор. Разом із фолієвою кислотою забезпечує утворення лабільних метильних груп, необхідних для процесів біосинтезу. Ціанкобаламін потрібний у процесах утворення метіоніну та ізомеризації метилмалонової кислоти в активну бурштинову. Забезпечує нормальне відтворення і отримання життєдіяльного приплоду.

Вітамін Вс (фолієва кислота). Відіграє велику роль у процесах кровотворення, виконує різні функції в проміжному обміні, синтезі амінокислот (метіонін, гістидин, серин), холіну, а також структурних елементів нуклеїнових кислот (тіаміну, седеніну, гуаніну). Недостатня кількість фолієвої кислоти веде до порушення утворення червоних і білих кров'яних тілець і тромбоцитів крові, внаслідок чого розвивається макроцитарна анемія. Фолієву кислоту руйнують сульфаніламідні препарати і антибіотики.

Вітамін В15 (пантаганова кислота). Активізує кисневий обмін у клітинах тканин, стимулює вуглеводний та ліпідний обмін, регулює функцію гіпофізу та наднирників, роботу центральної нервової системи, необхідний для синтезу амінокислот. У тварин не відмічались явні ознаки авітамінозу.

Вітамін Н (біотин). Як компонент ферментів транскарбоксилаз каталізує реакції ацетилювання і перенесення молекул вуглекислоти. Отже, відіграє

важливу роль у вуглеводному, жировому і білковому обміні. Регулює функціональний стан нервової системи. При авітамінозі спостерігається розлад координації руху, параліч, проноси, ураження шкіри.

Вітамін С (аскорбінова кислота). Бере участь в обміні речовин, синтезі гормонів (у наднирниках - адреналін, у підшлунковій залозі - інсулін, у печінці - глікоген) і гемоглобіну, відновлює фолієву кислоту до активної форми, гормональну регуляцію репродуктивних органів. Покращує всмоктування заліза, впливає на обмін сірки, на антиоксидантну і детоксичну дію. Знімає стрес, який впливає на продуктивність. Джерелом аскорбінової кислоти є зелені рослини та хвоя. У тварин вітамін С інтенсивно синтезується в організмі з глюкози.(6)