Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Годівля поросят.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
482.82 Кб
Скачать

1.6. Стимуляція кормової активності поросят

Поросята 2-3 тижневого віку поїдають комбікорм неохоче і в невеликих кількостях. Це не сприяє адаптації ферментних систем травного тракту до перетравлювання рослинних кормів. Після відлучення у молодняку виявляються симптоми розладу травлення з усіма негативними наслідками щодо його збереження та росту. Рівень кормової активності поросят у підсисний період прискорює строк відлучення, що є визначальним для інтенсивного використання свиноматок.

Одним із способів цілеспрямованого впливу на рівень споживання комбікормів поросятами раннього віку є застосування смакових і ароматичних речовин. У практиці свинарства за рубежем їх вводять у великих кількостях до комбікормів-стартерів у вигляді компонентів чи спеціальних добавок. Більшість з них синтетичного походження і мають комплексну дію (смак- запах).

У нашій країні ці речовини у годівлі поросят тільки починають впроваджувати. Нині як смакова речовина у складі комбікормів-стартерів рекомендується цукор (5% за масою), а для ароматизації - підсмажений і розмелений ячмінь. Науковими спостереженнями встановлено позитивну реакцію поросят на запах риби. Через це рибне борошно належить до тих кормових добавок, що добре поїдаються. Воно має переваги перед знежиреним молоком, цукром або соєвим шротом. Серед синтетичних ароматизаторівінтенсивим запахом риби володіє препарат, створений і Інституті елементоорганічних сполук ім.Несмеянова Російської академії наук, і є компонентом „штучної ікри". Його внесення до комбікорму-стартеру в невеликих дозах (0,5-1% за масою) безпосередньо перед даванням у годівниці стимулювало поїдання корму та інтенсивність росту поросят до відлучення до 20%. Завдяки ранньому привчанню поросят до поїдання рослинних кормів шлуково-кишковий тракт готується доя інтенсивного травлення й засвоєння поживних речовин рослинних кормів, що забезпечує високу їх збереженність (до 100%) і оптимальну продуктивність при дальшому вирощуванні та відгодівлі свиней.(8)

1.7. Відлучення поросят

Основна мета, яка повинна бути досягнута в результаті відлучення, - зменшити до мінімуму дію факторів, які можуть викликати стреси у поросят та здійснити поступовий перехід до зміни фізіологічного стану свиноматок, вміло гальмуючи домінанту лактації та стимулюючи у них статеву активність протягом короткого проміжку часу після відлучення поросят. Це роблять заздалегідь, при чому без зниження норм годівлі, а отже, на впливаючи на їх вгодованість(2).

Як правило, поросят вирощують під маткою 2 місяці, після чого їх відлучають від неї. Попередньо, за 3-5 днів (залежно від молочності), раціони матки значно зменшують. При цьому в першу чергу виключають соковиті та інші молокогонні корми, а також зменшують норму концентратів (на 30-40 %) і води. До моменту відлучення поросята повинні бути привченні до поїдання концентратів і соковитих кормів. Відлучення проводять протягом 3-4 днів, а іноді й більше. При цьому матку бажано переводити в інше приміщення, а поросят залишати у їх станку. В період відлучення матку підпускають для ссання до поросят: в перший день - 5-6 разів; у другий - 3-4 рази; у третій - 2-3 рази; в четвертий - 1 раз. Необхідно при цьому ретельно стежити за станом вим'я, не допускаючи його затвердіння і запалення. Поросят у період

відлучення годувати 4-5 разів на добу рівними дозами(10).

В раціони поросят, яких відлучають вводять високоякісні концентрати, варену картоплю, 1-2 л відвійок молока. Корми потрібно давати у такому ж вигляді, як і в підсисний період. Поросятам після відлучення протягом 12-15 днів не слід змінювати склад раціону і режим годівлі. Різкий перехід до іншого способу годівлі і нових кормів призводить до зниження апетиту і приросту маси. У цей період потрібно приділити особливу увагу напуванню поросят (9).