Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Годівля поросят.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
482.82 Кб
Скачать

2.2.3. Ознаки недостатності поживних речовин у поросят

Бронхопневмонія - запалення бронхів і паренхіми легень. Хворіє молодняк усіх вікових груп. Головними причинами хвороби є зниження опірності організму при неповноцінній годівлі молодняка, переохолодження і перегрів, вітамінна і йодна недостатність у кормах.

Гіпоглікемія поросят реєструється у перші дні життя, коли знижується вміст цукру в крові і підвищується залишковий азот. Основні причини - незбалансована годівля супоросних свиноматок білковими і вуглеводними кормами.

Рахіт. При цьому захворюванні спостерігається порушення фосфорно- кальцієвого обміну при нестачі вітаміну В. Це захворювання також проявляється у молодняка, якщо тварина відчуває нестачу ультрафіолетового опромінення, А-гіповітаміноз, знижено вміст марганцю, кобальту, йоду, міді в організмі.

Аліментарна анемія - найбільш розповсюджене захворювання поросят. Причина захворювання - дефіцит в організмі заліза, нестача в раціоні міді, кобальту, марганцю, фосфору, вітамінів В2, В12,С, фолієової кислоти, білка.

Білом'язова хвороба поросят пов'язана з порушенням обміну речовин. Основна причина хвороби - нестача в кормах протеїну, мінеральних речовин (особливо селену, марганцю, кобальту, йоду), вітамінів Е, А, амінокислот, що містять сірку (метіоніну, цистеїну).

Розділ 3. Характеристика кормів, технологія заготівлі та способи їх ефективного використання у годівлі поросят

3.1. Характеристика кормів які використовуються у годівлі свиней

Свині - всеїдні тварини. Корми, що їм згодовують, ділять на такі групи: концентровані - усі зернові, насіння рослин, а також деякі залишки технічних виробництв (макуха, висівки, борошно, шроти); грубі - сіно, солома, полова; соковиті - зелена маса, коренеплоди, бульбоплоди, баштанні, силос та ін.; тваринного походження - м'ясне, кров'яне і рибне борошно, збиране молоко, сколотини, сироватка; мінеральні - крейда, кісткове борошно, кухонна сіль, трикальційфосфат, деревне вугілля та ін.

Концентровані корми

Ці корми є найпоживнішими. В них міститься багато сухих речовин (понад 80%) і дуже мало клітковини (не більше 15%). Загальна енергетична поживність їх від 1 до 1,38 корм, од., або від 9,4 до 12,6 МДж обмінної енергії в 1 кг корму. За поживністю концентровані корми в раціонах свиней мають найбільшу питому вагу. Основними з них у годівлі свиней є: ячмінь, овес, кукурудза, пшениця, просо, горох, соя.(10)

Кукурудза із зернових кормів найпоживніша. За енергетичною поживністю займає перше місце. В ній багато міститься легкоперетравних вуглеводів, головним чином крохмалю (до 70%) та жиру (до 7 % і більше). Перетравність поживних речовин досягає 90%. У свиней, відгодованих переважно кукурудзою, м'яке м'ясо та маслянисте сало, тому до раціону з кукурудзою слід додавати корми, що поліпшують якість м'яса та сала, наприклад, горох, ячмінь, картоплю тощо.(2)

Пшениця - зернова культура, яку використовують при годівлі свиней. Середній вміст протеїну 13-15%, жиру - 2-3%, клітковини - 2-4%. Пшениця не

може бути єдиним концентрованим кормом для свиней, тому її додають до складу кормових сумішей у кількості 10-30%.

Ячмінь - один з найкращих високопоживних концентрованих кормів. Органічні речовини його перетравлюються на 85-87%. Ячмінь має високу продуктивну дію і добре впливає на ріст і розвиток поросят в підсисний період. Питома вага його в комбікормах ддя поросят може бути доведена до 50-60% за масою. Особливо корисний ячмінь для поросят і свиней наприкінці відгодівлі - свині добре ростуть і швидко відгодовуються.

Овес свині добре перетравлюють і засвоюють, однак внаслідок високого вмісту клітковини (10-12%) його згодовують в обмежених кількостях. При згодовуванні його очищають від плівок і просівають. За дієтичними властивостями - це один з найкращих зернових кормів для годівлі поросят- сисунів. Згодовують його поросятам у кількості 25-30% від маси концентрованої суміші. (1)

Просо за поживністю наближається до вівса. Сприяє підвищенню статевої активності кнурів. Якщо в господарствах не вистачає вівса, кнурам слід згодовувати просяне борошно тонкого помелу.

Горох, порівняно із зерном злакових культур, значно багатший протеїном. У кількості 15-20% горох включають у склад кормосумішей, як білковий корм.

Комбікорм - найбільш поживний вид корму для свиней, оскільки у ньому поживні речовини знаходяться у найбільш бажаних для організму співвідношеннях.

Висівки. У них міститься багато клітковини, тому їх згодовують свиням у невеликих кількостях. Зате висівки, особливо пшеничні, багаті вітамінами. Тому їх рекомендується включати в раціони всіх вікових груп свиней.

Зернобобові - горох, вика, сочевиця, соя, люпин - містять не лише велику кількість високолізинового протеїну, а й відзначаються добрим мікромінеральним та вітамінним складом. За вмістом лізину протеїн бобових кормів подібний до продуктів тваринництва. При згодовуванні великої кількості бобових (понад 15-20% за поживністю раціона) у свиней з'являється

здуття. Питома вага цих кормів у раціонах поросят повинна становити 8-10% загальної поживності добової даванки (2).

Макуха і шроти (окрім бавовникового) - є цінним білковим кормом для свиней, які ростуть. Використовувати їх потрібно, як добавку до картоплі, буряків і кукурудзи у кількості 10-15%. За місяць до закінчення відгодівлі макуху потрібно виключити з раціону, оскільки жир, що міститься у ній -5- 10%, погіршує харчові якості свинини (1).

Соковиті корми

Соковиті корми містять велику кількість води. В основному вони малопоживні, але добре впливають на організм свиней, зокрема на молочну продуктивність свиноматок. Поживні речовини соковитих кормів, особливо коренеплодів, добре засвоюються організмом свиней, оскільки перетравність органічної речовини близько 90%.

Картопля - найбільш цінна із соковитих кормів. Вона володіє найбільш високою поживністю. Органічна речовина картоплі перетравлюється на 94%. В картоплі мало протеїну, тому згодовувати її рекомендується разом з горохом, молочними відвійками, зеленою масою бобових культур. Картопля потребує обов'язкової теплової обробки в зв'язку з тим, що в шкірці бульб, особливо недозрілих, пророслих і тих, які позеленіли, міститься отруйна речовина - салонін.

Буряки - кормові і цукрові використовуються для годівлі свиней будь- якого віку. Поросятам-сисунам старше п'ятнадцятиденного віку дають до 100 г, відгодівельному молодняку - 1-3 кг. Цукрові буряки подрібнюють, змішують з концентрованими кормами або дають у сирому вигляді. Кормові буряки за поживністю поступаються цукровим. Вони можуть бути викоритані після тих же способів підготовки до згодовування, що і цукрові. Перед згодовуванням буряки очищають від землі, а при потребі миють і видаляють частини, які загнили. Мерзлі буряки можна використовувати в корм свиням тільки у вареному вигляді.

Зелені корми мають велике значення у годівлі свиноматок і молодняка. Свині добре використовують молоду зелену масу конюшини, люцерни, гороху, вико-вівсяної суміші. Зелена маса багата повноцінним протеїном, мінеральними речовинами і вітамінами. Завдяки зеленим кормам можна повністю усунути дефіцит як білків, так і вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів.

Для годівлі свиней використовують бурякову гичку, молоду кропиву, лободу, кульбаби. В зимовий період зелені корми можна замінити спеціальним комбінованим силосом для свиней, який готують з різноманітних кормів приблизно в такому співвідношенні по масі: зелена трава і відходи овочівництва - 30-50%; корене- і клубнеплоди - 30-50%, морква - 10%; трав'яне, солом"яне борошно, полова 10%.

В трав'яному борошні міститься багато білка, мінеральних речовин і вітамінів. Борошно в раціони свиней включають у невеликих кількостях. Зелені корми (конюшина, люцерна, еспарцет) - дуже цінний в біологічному відношенні компонент раціону. Поїдаємість молодої трави і перетравлюваність її значно вища, ніж у більш пізні фази розвитку. Зелена маса конюшини і люцерни стимулює травлення свиней, позитивно впливає на спроможність свиней до запліднення, підвищує їх молочність.(1)

Грубі корми

Найкращим грубим кормом є сінне борошно з бобових трав (люцерни, конюшини, еспарцету, вики). їх включають у раціон свиней у невеликій кількості - для нормалізації функції травлення. Правильно заготовлені грубі корми із бобових трав - добре джерело протеїну і вітамінів. У сухій речовині такого борошна міститься 18-25% протеїну, до 300-400 мг/кг каротину, макро- і мікроелементи, вітаміни групи В. Особливо високий вміст у люцерні кальцію (15-20 г/кг), якого завжди не вистачає в концентрованих кормих і коренеплодах.

Заготівлю сіна для свиней необхідно вести в суху погоду із трав бобових у стадії стеблювання (до періоду бутонізації). Скошену траву сушать протягом короткого періоду в тіні і зберігають у темному приміщенні (10).

Корми тваринного походження

Молочні продукти. Із кормів тваринного походження найчастіше застосовують молоко і молочні відвійки. Ці корми незамінні при вирощуванні молодняка до двомісячного віку.

Незбиране молоко в якості підкормки може застосовуватися для поросят з п'ятиденного віку. У молочних продуктах багато повноцінного білка, цукру, мінеральних речовин, вітамінів. Всі вони характеризуються високою біологічною повноцінністю.

Молочні відвійки, або знежирене молоко, є основним компонентом підгодівлі поросят-сисунів і племінного молодняка. Порівняно із незбираним молоком молочні відвійки майже не містять жиру і жиророзчинних вітамінів.

Ацидофільне молоко - дієтичний корм для поросят. Згодовується воно як з лікувальною, так і з профілактичною метою при розладах шлунково- кишкового тракту. Для приготування ацидофільного молока молочні відвійки пастеризують при температурі 90-95 °С протягом 30 хвилин, охолоджують до 40 °С, добавляють культуру ацидофільної палички. Перемішують і залишають на 10 годин. Для приготування вторинної закваски в молоко, призначене для заквашування, добавляють первинну закваску з розрахунку 50 мл на 1л і готують таким же способом, як і первинну закваску. Через 5-6 годин вторинни закваска готова. її використовують для заквашування всієї порції молока, призначеного для згодовування. Ацидофілія вважається готовим, якщо утворився щільний згусток. При відсутності ацидофільної культури в якості закваски можна використовувати кефір. Молоко, молочні відвійки та ацидофілія переварюються в кишечному тракті поросят на 98-99% (1).

Свиням згодовують також кормові жири. Вони висококалорійні, легко і майже повністю (на 92-96%) перетравлюються. В 1 кг кормового жиру міститься 36 453 кДж обмінної енергії, або 3,6 корм. од.

Введення до раціону відгодовуваних свиней кормового жиру в кількості 7-8% від маси комбікорму (в середньому 150-180 г на добу) замість концентрованих кормів підвищує приріст на 6-10% (2).

Харчові відходи.

Залишки перших і других блюд, черствий хліб, відходи при розробці тушок птиці і домашніх тварин, сирі і варені овочі, очистки картоплі, буряків, моркви і таке інше збирають в чистий посуд і згодовують в натуральному вигляді. У м'ясних і рибних відходах міститься багато білків, вітамінів і мінеральних речовин. Відходи можна давати усім віковим групам свиней для підвищення продуктивдності тварин. Наприкінці відгодівлі рибні продукти із раціонів відгодівальних свиней потрібно виключити, оскільки вони можуть надати мясу небажаний запах.

Для попередження отруєння тварин тривало зберігати харчові відходи не рекомендується. Харчові відходи треба використовувати обережно, тому що можуть потрапити запліснявілі, покриті слизом м'ясні і рибні продукти або напівфабрикати.

Навіть незначна кількість такого корму призводить до тяжких отруєнь і загибелі тварин. Всі відходи потрібно збирати в окремий посуд і сюди ж виливати воду, що залишається після промивання м'яса, риби і молочного посуду. Мильну воду у відходи добавляти не можна (1).