Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Годівля поросят.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
482.82 Кб
Скачать

Додаткові корми.

Жолуді. Жолуді за поживною цінністю наближаються до висівок. Згодовують їх у сирому вигляді у кількості 2 кг і більше на голову за добу. У жолудях міститься багато дубильних речовин, які викликають запори, тому згодовувати їх потрібно у суміші із соковитими кормами. Свиноматкам у другу половину супоросності і підсисним давати жолуді не рекомендується. Свині

можуть поїдати жолуді при випасах у дубових лісах, але можна і в домашніх умовах заготовляти вдосталь цього корму.

Гриби. Свині охоче поїдають більшість грибів, виключаючі отруйні. Вониможуть використовувати залишки харчових грибів, а також перерослі гриби.Згодовують гриби відгодівельним свиням у вареному або сушеному вигляді всуміші з іншими кормами. Гриби містять до 10% перетравного протеїну і добре впливають на процеси травлення.

Лялечки шовкопряду можуть служити добрим білковим кормом для усіх груп свиней. В 1 кг лялечки міститься близько 300 г протеїну. Лялечки можна згодовувати у вареному вигляді або висушити і розтовкти в борошно. Використовують їх для забезпечення раціону протеїном (1).

3.2.Підготовка кормів до згодовування

Продуктивна дія корму, поїдання та ступінь використання організмом тварин значною мірою залежить від його виду та підготовки до згодовування.

Концентровані корми найвигідніше згодовувати тваринам у вигляді комбікормів, оскільки вони збалансовані за перетравним протеїном,

незамінними амінокислотами, вітамінами, мінеральними речовинами, а також збагачені стимуляторами росту. Згодовування комбікормів дає можливістьпідвищувати продуктивність свиней на 25-30% порівняно із згодовуванням зерна у складі простих сумішей. Зернові корми обов'язково подрібнюють на дробарках, діаметр решет яких не повинен перевищувати 2 мм.

Із вівса тонкого помолу можна приготувати вівсяне молоко - цінний корм для поросят-сисунів. В кип'ячу і охолоджену до 50 С воду насипають вівсяне борошно з розрахунку 1 кг борошна на 5 л води, ретельно перемішують і ставлять у тепле місце на 3 години. Масу віджимають у марлевому мішечку. У приготовлену суміш можна добавити збиране молоко або сироватку. Вівсяне молоко готують у чистій посуді з розрахунку на одну даванку.

Починаючи з шостого-сьомого дня життя у поросят активно прорізаються зуби. У цей період доцільно згодовувати їм піджарені зерна ячменю. Піджарюють зерно на деку або сковороді до коричнево-червоного кольору. Якщо частина зерен обвуглилась, то це не страшно, оскільки при попаданні в шлунково-кишковий тракт вони поглинають гази, сприяють нормалізації травлення. При піджарюванні частина крохмалю перетворюється в цукор, який легко засвоюється організмом. Споживаючи такий корм, поросята масажують ясна, що сприяє швидкому прорізанню зубів.

Для забезпечення поросят вітаміном А можна пророщувати зерно. Для цього в дерев'ний ящик з висотою бортів 3-4 см насипають тонкий шар зерна і регулярно поливають. Коли паростки досягнуть висоти 8-12 см, їх можна згодовувати.

Варити доброякісні зернові корми не ефективно, оскільки при високій температурі практично повністю руйнуються вітаміни і біологічно активні речовини. Окрім того, варені корми швидко прокисають. Однак обов'язково підлягають проварюванню перед подрібненням зерна бобових через їх низьку перетравлюваність у сирому вигляді.

Усі соковиті корми свиням згодовують, як правило, сирими і лише картоплю - запареною. Попередньо промиту картоплю варять до повної

готовності, розминають, змішують з невеликою кількістю концентратів, охолоджують до 20-25 °С і згодовують. Воду, яка залишилась після варіння, давати тваринам ні в якому випадку не можна. Якщо в раціоні міститься більше 30% цукрових буряків за поживністю або ж вони недоброякісні їх запарюють. Соковиті корми подрібнюють до розміру частинок 0,5-1 см, комбінований силос і зелені корми - до 1-2 см.

При тіньовому сушінні молодої трави, особливо бобових культур, отримують високоякісний корм для свиней. Для кращої поїдаїмості і перетравлювання сіна його розмелюють або товчуть до стану борошна, яке краще зберігати в паперових мішках в сухому темному місці.

За консистенцією поросятам-сисунам і відлученим до 106-денного віку згодовують сухі комбікорми, підсвинкам на відгодівлі і поросним свиноматкам - рідкі (співвідношення комбікорму і води 1:3), підсисним свиноматкам і кнупам - вологі мішанки. Комбінована система згодовування на сучасному рівні промислового виробництва свинини вважається високоефективною.