Скачиваний:
56
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
111.1 Кб
Скачать

6. Оздоровлення господарств неблагополучних щодо бруцельозу великої рогатої худоби, овець, кіз, свиней

6.1. При встановленні захворювання на бруцельоз припиня­ють відтворення стада і оздоровлення здійснюють методом повної заміни всього неблагополучного поголів'я ферми з приплодом.

6.1.1. У першу чергу здають на забій тварин з клінічними ознаками і позитивно реагуючих. Решту поголів'я неблагополучної ферми не досліджують і також здають на забій разом з приплодом у термін до 30 днів. На свинокомплексах повну сані­тарну заміну неблагополучного поголів'я дозволяється проводити протягом 6 місяців.

6.1.2. Поголів'я худоби, яке утримується на інших фермах цього господарства, досліджується на бруцельоз серологічне по РБП /РА/ і РЗК двічі з інтервалом 30 днів. У господарствах загрозливої зони /територіально суміжні або такі, що придбали чи продали худобу у виявлене неблагополучне господарство/ про­водять дослідження того виду тварин, які хворіють у даний час на бруцельоз у неблагополучному господарстві.

6.2. Щеплення тварин протибруцельозними вакцинами заборо­няється.

6.3. Молоко знезаражують кип'ятінням або пастеризацією в установленому порядку.

6.4. На свинокомплексах з поголів'ям більше як 12тис. го­лів при встановленні бруцельозу забивають усіх тварин тільки неблагополучних технологічних груп, які утримують у блоках або свинарниках. Після санації неблагополучних приміщень техноло­гічний цикл продовжується.

6.5. При встановленні захворювання на бруцельоз у сільсь­когосподарських тварин, що знаходяться у користуванні власни­ка. хворих разом з іншими тваринами приватного господарства забивають, а поголів'я населеного пункту досліджують по РБП /РА/ і РЗК з інтервалом 30 днів до отримання двічі підряд не­гативних результатів по усьому стаду. У подальший шестимісяч­ний контрольний період серологічні дослідження проводять двічі з інтервалом 3 місяці.

6.6. М'ясо від овець з неблагополучної на бруцельоз отари перероблюють на. ковбаси або консерви незалежно від серологіч­них показників чи патоморфологічних змін внутрішніх органів.

Туші від великої рогатої худоби і свиней з клінічними оз­наками бруцельозу або патологічними змінами у органах підляга­ють переробці на варену ковбасу або консерви.

М'ясо великої рогатої худоби і свиней позитивно реагуючих на бруцельоз тварин при відсутності клінічних ознак хвороби або патологічних змін в м'язах і органах випускають без обме­жень.

При встановленні у великої рогатої худоби і свиней бру­цельозу, що викликаний Вг.melitensis м'ясо від них підлягає пе­реробці на варені ковбаси або консерви.

7. Оздоровлення звірівницькім і мисливських господарств неблагополучних щодо бруцельозу

7.1. При встановленні бруцельозу у хутрових звірів прово­дять серологічне дослідження поголів'я за РА у розведенні си­роватки крові 1:10 один раз на місяць до одержання негативних результатів. Позитивно реагуючих звірів /самок разом з припло­дом/ утримують в ізоляторі до забою на хутро. Хутрові шкурки дезінфікують і консервують відповідно до "Інструкції по дезін­фекції сировини тваринницького походження і підприємств по йо­го заготівлі". Карантин знімають після забою реагуючих тварин і санації приміщень та інвентарю.

7.2. При встановленні бруцельозу серед диких тварин /каба­ни, косулі, лосі та інше/ мисливських господарств по результа­тах бактеріологічних досліджень комісійне з участю представни­ків державної адміністрації, ветеринарної та єгерської служб визначається зона заселення неблагополучної популяції тварин, а також шляхи їх можливої міграції і рішенням обласної держав­ної адміністрації збільшується квота ліцензійно-санітарного відстрілу дорослих тварин до 50% від їх оптимальної кількості щорічно протягом 3-х років.

7.3. У неблагополучних щодо бруцельозу зонах забезпечу­ються заходи охорони свійських тварин від контакту з дикими; приділяють увагу огородженню ферм і місць зберігання кормів, уникають розміщення літніх таборів свійських тварин у зонах інтенсивного заселення дикими парнокопитними. При встановленні фактів парування диких тварин з свійськими, останніх ізолюють і здають на забій. Решта тварин цієї групи повинна бути під ветеринарним наглядом і досліджена на бруцельоз протягом 6 мі­сяців не менше двох разів.