Скачиваний:
56
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
111.1 Кб
Скачать

9. Охорона людей від зараження бруцельозом

9.1. Всі працівники, які безпосередньо обслуговують тва­рин неблагополучних на бруцельоз ферм, повинні додержуватись правил особистої гігієни за рекомендаціями медичних та ветери­нарних спеціалістів.

9.2. Для дезінфекції рук використовують 0,5% розчин хло­раміну або кальцинованої соди. Спецодяг та взуття знезаражують у параформаліновій камері щодня після роботи.

9.3. Керівники господарств, сільськогосподарських органі­зацій зобов'язані забезпечити своєчасне проходження тваринни­ками медичних обстежень на бруцельоз. Не допускати до обслуговування тварин осіб, що не пройшли медичне обстеження. Забез­печити усіх працівників тваринництва санітарним та спеціальним одягом і взуттям. Устаткувати робочі місця умивальниками, дезрозчином. милом, рушниками, аптечкою першої допомоги. Орга­нізувати прання та зберігання спецодягу і спецвзуття.

Не допускати до обслуговування бруцельозних тварин під­літків до 18 років, вагітних жінок чи годувальниць.

Обслуговування неблагополучних отар по бруцельозу овець /кіз/ дозволяється тільки особам вакцинованим проти бруцельозу.

9.4. На кожній фермі у спеціальному журналі записуються вказівки і пропозиції медичних фахівців та фахівців ветеринар­ної медицини щодо гігієни праці і профілактики захворювання, а також про проведення спеціалістами інструктажу про заходи без­пеки.

9