Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Официальные инструкции по эпизоотологии (укр) / Ветеринарні імунобіологічні препарати.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
871.94 Кб
Скачать

Бурсін плюс (Bursine plus) – вакцина жива культуральна проти інфекційної бурсальної хвороби

(Fort Dodge Animal Health, США)

…одна доза містить 102,4 TCID50 штаму Лукерт…

Застосовують методом випоювання курчатам віком 7 днів і старше. Перед вакцинацією птицю витримують без води 2–4 год.

Схема приготування вакцинного розчину: наповнюють флакон з вакциною наполовину чистою, прохолодною, не хлорованою водою. Залишають флакон до повного розчинення. Використовують чистий контейнер на 2/3 заповнений чистою водою. Для кращого засвоєння вакцини – додають сухе молоко в кількості 28,4 г на 7,6 л води. Для розчинення 1000 доз вакцини беруть 3,8–7,6 л розчину. Додають регідровану вакцину до розчину з молоком і ретельно перемішують.

Кінцевий об’єм розчиненої вакцини вносять у контейнер з водою…

Вакцина проти інфекційного бронхіту курей із штаму “н-120” жива суха

(ВНДІЗТ, РФ)

…У складі атенуйований штам Н-120 серотипу Масачусетс…

Активні імунізація курей у неблагополучних та загрозливих на ІБК господарствах…

Вакцинують клінічно здоровий молодняк 1–30-денного віку. Початок вакцинації визначають після дослідження сироваток крові в ІФА. Показником вакцинації є титр антитіл нижче 1:400.

Щеплення проводять двічі з інтервалом 10–14 діб одним з методів: випоюванням, аерозольним, інтраназальним, інтраокулярним.

Метод випоювання. За добу до вакцинації визначають об’єм води в мл, що випиває одне курча за 30 хв. Наступного дня вакцину розчиняють у визначеному об’ємі води з розрахунку одна доза на голову. Вакцина розчиняється у воді за 1–3 хв. Використовують чисту, кип’ячену, охолоджену до кімнатної температури воду. Бажано розчиняти вакцину в суміші свіжого молока і води (1:1) або в 1%-ному розчині сухого молока. Поїлки перед вакцинацією ретельно миють без застосування деззасобів.

Кількість поїлок повинна забезпечувати доступ до них усього поголів’я. Птицю яєчних порід витримують без води і корму 4–8 год, м’ясних – 2–3 год. Корм і воду після вакцинації дають через 2 год.

Аерозольний метод. Вакцину розчиняють у холодній воді, що не утримує сполук заліза й хлору. Розпилювач очищають від сторонніх часток, корозії, залишків дезінфікуючих речовин. Розчинену вакцину розпилюють над відповідною кількістю птиці з відстані 30–40 см. Бажано, щоб птиця сиділа скупчено при неяскравому освітленні. При розчиненні 1000 доз вакцини для щеплення однодобових курчат використовують 250 мл води, а для курчат старшого віку 1000 мл води.

Інтраназальний та інтраокулярний методи. Одну дозу вакцини розчиняють в 0,1 мл (2 краплі) фізіологічного розчину. Дві краплі вакцини закапують у один носовий хід або в око. При інтраназальному введенні слід переконатися, що курча вдихнуло розчин.

Імунітет формується на 14–21 добу після другої вакцинації і триває не менше 4 міс…

Вакцина вгнкі суха культуральна проти віспи птиці із курячого вірусу з розчинником

(ВНДІЗТ, РФ)

…Вакцину застосовують для імунізації курей, індиків, фазанів, цесарок та голубів в господарствах, що неблагополучні та загрозливі на віспу птиці. Вакцинують клінічно здорову птицю старше 2-міс віку одноразово. При необхідності імунізації птиці в більш ранні строки, щеплення проводять в 25–30 днів. Повторне щеплення проводять через 3 міс.

Перед застосуванням вакцину розчиняють розчинником. Для цього 5 ампул чи 1 флакон з вакциною розчиняють в одному флаконі, який містить 10 мл розчину.

…Вакцину вводять внутрішньошкірно методом уколу в перетинку укрила 2-голковим ін’єктором з дотриманням правил асептики. Перед імунізацією ін’єктор занурюють у розчинену вакцину, виймають та проколюють ним шкіру перетинки з внутрішнього боку крила так, щоб отвори голок проникли через всю товщу шкіри. Перед щепленням і після цього, голки ін’єктора протирають ватним тампоном, змоченим фізіологічним розчином або дистильованою водою, прожарюють в полум’ї пальника й охолоджують. Реакція на введення вакцини настає на 5–8 день після імунізації, характеризується утворенням віспин на зовнішній та внутрішній поверхні перетинки крила птиці в місці уколу. Віспинки зникають через 28–30 днів.

Імунітет формується через 7 днів після вакцинації і триває протягом всього періоду вирощування птиці, яка щеплена після 2-міс віку…

Пулвак Марек CVI+HVT(Poulvac Marek CVI+HVT) – вакцина жива ліофілізована проти хвороби Марека

(Fort Dodge Animal Health, США)

…вакцина містить вірус хв. Марека штам CVI 988 та герпес-вірус індиків (HVT), штам FC126…

Дозування 0,2 мл в/м у стегно або п/ш у нижню ділянку шиї курчатам з одноденного віку.

Вакцину розморозити на водяній бані 25–30оС і за допомогою стерильного шприца перенести 5 мл суспензії у флакон з розчинником.

Флакон із вакциною обережно струшують до утворення гомогенної суспензії, без утворення іпни.

Імунітет формується на 21-й день і триває пожиттєво…