Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Официальные инструкции по эпизоотологии (укр) / Ветеринарні імунобіологічні препарати.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
871.94 Кб
Скачать

Рабівак-ф – вакцина антирабічна інактивована, суха

(Сумська державна біофабрика)

…Для профілактичної вакцинації собак і котів у неблагополучних і загрозливих зі сказу місцевостях розведену вакцину вводять собакам у дозі 2 мл, котам 1 мл підшкірно.

Цуценятам 3-міс віку і дорослим собакам дрібних і декоративних порід (болонка, такса, тер’єр, спанієль, сетер) вакцину вводять дрібно по 1 мл з інтервалом у 7 днів.

Імунітет проти сказу настає у собак на 14–30 день після вакцинації і зберігається більше 6 міс. Після повторної вакцинації стійкий імунітет зберігається до 2 років.

Для вимушеної імунізації вакцину застосовують тільки високоцінним сільськогосподарським тваринам не пізніше 3 днів після укусу їх тваринам які хворі на сказ. Вакцину вводять підшкірно 2 рази на день (вранці і ввечері) 3 дні підряд і через 16 днів проводять ще одне щеплення. Дози на одне щеплення коням, великій рогатій худобі, верблюдам – 4 мл, лошатам, телятам і верблюжатам у віці до року, оленям, свиням, вівцям, козам і собакам, незалежно від віку – 2 мл. При тяжких укусах рекомендується за 30–40 хв. до першого щеплення вакцини ввести тварині гіперімунну антирабічну сироватку згідно настанови по її застосуванню.

Рабівак жк – вірус-вакцина антирабічна суха для пероральної імунізації диких м’ясоїдних

(Новогалещинська державна біофабрика, Україна)

…вірусвакцина антирабічна суха для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин являє собою пористу масу довтувато-білого кольору, що розчиняються у фізрозчині…

“Рабівак ЖК” застосовують для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у неблагополучних та загрозливих щодо сказу територіях…

Розчинена вакцина шприцом вводиться у шматочки сирого м’яса, риби, масою 50–100 г чи курячі голови в об’ємі 5 мл, або в сирі курячі яйця, з котрих шприцом відсмоктують таку ж кількість його вмісту. Робота виконується в гумових рукавичках.

Приманки, в які введена вакцина, розкладають у осінньо-зимовий період до випадіння снігу біля входу в нори, що заселені лисицями або єнотоподібними собаками, з розрахунку 2–6 приманок на нору або по площі в місцях поселення звірів з розрахунку 10–15 приманок на 1 км2. Розкладання проводять в рукавицях з тканини, що оброблені відваром хвої.

Через дві доби проводять облік розкладання приманок. Ті приманки, що залишилися, збирають, обраховують і знешкоджують кип’ятінням протягом 1 год.

Розкладання приманок, облік їх поїдання та епізоотичне спостереження здійснюється спеціалістами вет. медицни з працівниками органів мисливських господарств.

Після вакцинації складають акт, в якому вказують розташування і розміри площ, що піддавалися обробці, приблизну кількість і види вакцинованих звірів.

Вакцина “Рабівак ЖК” не дає ускладнень і створює у тварин через 25–30 днів після її прийому імунітет проти сказу тривалістю до 1 року.

Рабівак хтт – вакцина проти сказу для пероральної імунізації диких м’ясоїдних

(Сумська державна біофабрика, ЗАТ “Укрветпромпостач”, Україна)

Злегка в’язка рідина світло-жовтого або червонуватого кольору.

(вірусовмісна культуральна рідина)

Застосування – активна пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Дозування. Рабівак в дозі 5 мл вводиться шприцом у курячі голови, кусочки м’яса, риби масою 30–50 г або спеціальної принади. В осінньо-зимовий період вакциноутримуючі принади

Розкладають біля входу в жилі нори лисиць, єнотоподібних собак з розрахунку 2–6 принад на нору, або з рухомого транспорту по площі і місця заселення звірів з розхрахунку 10–15 принад на 1 км2. Рабівак ускладнень не дає.

Імунітет настає через 25–30 діб і триває до 1 року. Для створення стійкого благополуччя місцевості по сказу рекомендується вакцинацію проводити 2–3 роки поспіль…