Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lisovi_dali.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Гармонія та її загальна характеристика

Гармонія першого речення першого періоду насичена повними тризвуками першого, другого і сьомого ступенів «D dur» та терцквартакордами першого, шостого і сьомого ступенів «D dur». Гармонія другого речення першого періоду наповнюється як тризвуками четвертого ступеня, секстакордами другого ступеня, терцквартакордами першого, шостого і сьомого ступенів, так і септакордами четвертого ступеня, квінтсекстакордом другого ступеня, домінантовим секундакордом і неповним домінантовим нонакордом відносно «D dur». У гармонічному викладі третього речення першого періоду застосовуються тризвуки першого, другого, третього і п’ятого ступенів (мінорна домінанта) відносно натурального «h moll» та їх обернення і септакорд четвертого ступеня та його обернення.

Гармонія першого речення другого періоду насичена повними тризвуками першого ступеня відносно «fis moll» і тризвуком сьомого ступеня, секстакордами та квартсекстакордами четвертого і п’ятого ступенів відносно «D dur». Гармонія другого речення другого періоду наповнюється як тризвуками першого, третього і сьомого ступенів відносно натурального «h moll», такт і септакордом шостого ступеня. У гармонічному викладі третього речення другого періоду застосовуються тризвуки першого, другого і сьомого ступенів «D dur» на тлі органного тонічного пункту «h moll». Детальний аналіз гармонії дивіться у нотному прикладі на сторінці № 24-25.

Динаміка і темп твору.

Темп (італ. tempo від лат. tempus — час). швидкості виконання і характер руху музичного твору, а також один із засобів музичної виразності (ЗМВ). 

Темп даної хорової мініатюри Andantino (італ андантіно) – більш скоріше, ніж Andantе (анданте) – не поспішаючи, повільно, але повільніше, ніж Allegretto (аллєгретто) – помірно швидко. Темпоритм насичений агогічними відтінками та підпорядковується будові літературної фрази (амфібрахій, ямб, хорей, дактиль) і розвитку наскрізної дії драматургії хорового твору. У визначених ознаках темпу у співаків є можливість виразно усвідомити звучання акорду і прирівняти свій голос до загальної звучності.

Одним з важливих засобів музичної виразності являється динаміка.

Динаміка – це сила звучання музичного твору, під дією різних акустичних компонентів. Використання динаміки зумовлюється змістом і характером музики, особливостями її структури та стилю.

Динаміка слугує важливим формотворчим чинником в музиці. Майстерне використання динамічних відтінків дозволяє відтіняти різні пласти музичної фактури, що в найбільшому ступіні важливо для поліфонічного та гомофонно-гармонічного складу, виразно інтонувати мелодичну лінію. В ряді музичних стилів переважно академічної музики динаміка постає одним з найважливіших чинників художньої драматургії. Ефекти динамічних контрастів, поступового наростання або спадання звучності використовуються, як потужний засіб для створення емоційних та психологічних ефектів. В нашому випадку це спонукало композитора до розширення умовної динамічної шкали до нюансу ррр..

В музичному матеріалі використовується динамічні відтінки від f до ppp.

Саме така динаміка дозволяє більш точніше намалювати картину природи.

Мелодика

Мелодична лінія a cappella Лесі Дичко «Лісові далі» характеризується наспівністю і ліризмом. Вона насичена як плавними висхідними і низхідними секундовими та терцовими інтонаціями, так і висхідними квінтовими і септовими та низхідними квартовими стрибками.

Твір виконується a cappella, що являється його основною інтонаційною складністю. Але професійне виконання добре підготовленим хоровим колективом робить його більш запам’ятовуючим та чаруючим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]