Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lisovi_dali.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Вокально-хоровий аналіз.

Тип хорового колективу- це характеристика складу хорового колективу за типом співацьких голосів. Співацькі голоси розділяються на три типи: чоловічі, жіночі та дитячі.

Хор (грец. χορός —«толпа» рос. Собраніє поющіх (П. Чесноков) — колектив співаків; організований колектив співаків, який здатен виконати будь-який твір на найвищому професійному рівні (К. Пігров); колектив співаків, які разом виконують який-небудь вокальний твір з інструментальним супроводом чи без нього.

Характеристика складу хору a cappella Лесі Дичко «Лісові далі» за типами співацьких голосів – мішаний хор, а за кількістю самостійних голосів – семиголосний. Композитор використовує унісон мішаного хору (38 такт), унісон партії басів і тенорів (45 такт), а також divisi (дивізі) у кожній партії, крім партії сопрано. Перехрещення голосів ми не спостерігаємо.

Хоровий твір з супроводом чи

a cappella.

Хоровий твір написаний a cappella. Виконання хорового твору без інструментального супроводу прийнято називати співом a cappella.Хоровий колектив, що виконує твори a cappella , - це “своєрідний вокальний оркестр, який на основі синтезу звука і слова відтворює своїми багатими барвами художні образи музичного твору”.Під час співу a cappella “акорд звучить чарівливо м’яко й чисто, чого ніколи не може досягнути симфонічний оркестр, де майже всі духові інструменти темперовані”. Спів a cappella є найтиповішим і найчистішим видом хорового виконання. Хор, що співає a cappella , навіть для виконання нескладних творів гармонічного стилю має передумовою значну вокальну-технічну підготовку співаків; що ж до творів поліфонічних, то вони доступні тільки висококваліфікованому хорові.

Так як хоровий твір написаний а cappella. Це допомагає більш яскравіше та ніжніше зобразити пейзажний малюнок.

Діапазон кожної партії

окремо.

ДІАПАЗОН (від гр. dia pason (chordon) - через всі струни). Звуковий обсяг співацького голосу, музичного інструменту, мелодії, звукоряду, який визначається відстанню (інтервалом) між найнижчим і найвищим звуками.

Загальний діапазон твору:

Діапазон С1

Діапазон А1 Діапазон А2

Діапазон Т1 Діапазон Т2

Діапазон Б1 Діапазон Б2

Загальний діапазон мішаного хору від « великої октави до « другої октави. Загальна теситура кожної партії досить широка, але зручна для співу. Основний прийом звуковедення – плавне наспівне legato з елементами твердої і м’якої атаки. Дихання безперервне ланцюгове, артикуляція чітка і виразна.

Аналіз мелодичного строю.

Стрій- основа хорового співу. Під строєм слід розуміти точне інтонування інтервалів у мелодичному і гармонічному видах. У практиці роботи з хором , а також у хоровій літературі склались два такі поняття як мелодичний та гармонічний строї. Цей поділ засновано на деяких відмінностях інтонування мелодичних і гармонічних інтервалів, підказаних самою специфікою репетиційної роботи, коли твір спочатку розучується по партіях, які потім „зводяться” у багатоголосся. Стрій-це фактично система.       Звуковисотних відношень, що уловлюються нашим слухом у процесі відтворення хором того чи іншого інтервалу, мелодії чи гармонічної послідовності. Але одну й ту саму ноту можна проспівати на якусь малу частину вище або нижче. Це пояснюється тим, що співак хору чи хор в цілому - „інструменти”, котрі не мають раз і назавжди зафіксованої висоти звуків.. В хоровій практиці ми зустрічаємось не з абсолютною, стабільною інтонацією, а з багатьма інтонаційними відтінками і варіантами. Розвинутий музичний слух здатний відрізняти в рамках інтервальної зони три види інтонації: Нормальну Високу Низьку Фальшивий звук знаходиться в проміжній зоні.

    Відомо, що мелодія –це художньо осмислений ряд звуків різної висоти, або ланцюг мелодичних інтервалів , організованих за допомогою метро ритму та ладу. Інтонування мелодичної лінії називається горизонтально-мелодичним строєм. При виконанні кожного музичного інтервалу, як категорії ладу, спостерігаються свої специфічні закономірності. Як правило, переважна більшість мелодій утворена секундами. Отже, вивчення інтервалів слід починати з великої і малої секунди та хроматичних змін у них.

ІІступінь як у мажорі так і в мінорі інтонуються з тенденцією до підвищення. ІІІ ступінь, оскільки вона характеризує лад, у мажорі інтонується високо, а в мінорі низько. В мажорі І і V ступінь звучать стійко; а от мінорна тоніка вимагає підвищеного підтягування вверх, бо мінорна гама тлумачиться в хоровому виконанні як похідна від мажору, а саме від його VІ ступеня. VІ ступінь натурального мінору та гармонічного мажору мусить звучати трохи занижено. Ввідні тони VІІ ступеня в мажорі та гармонічному мінорі інтонуються напруженіше. Велика секунда вверх повинна інтонуватися гостріше, а вниз- тупіше, нижче. Діатонічні півтони (м2)у низсхідному напрямі співаються в залежності від звукового контексту (у фрігійському ладі ІІ ступінь необхідно виконувати підкреслено низько, а в інших ладах-ні.) Низсхідні секунди завжди потребують дуже зближеної подачі звуків. Хроматичні півтони вгору слід інтонувати вище, ніж діатонічні, а вниз- „важче”, ніби осідаючи. Хроматичні півтони взагалі вимагають від дитини-хориста граничної уваги , гармонічної інтуїції. Як говорив К.Пігров „Вміння співати діатонічні та хроматичні півтони- це основний фундамент , на якому будується вірне, бездоганно чисте інтонування.       Говорячи про мелодичний стрій, особливо уважно рекомендується слідкувати за інтонуванням звуків мелодичних зворотів, що повторюються, бо в цих випадках виникає небезпека голосового інтонаційного пониження. Працюючи над чистотою інтонування в хорі, хормейстер повинен твердо знати правила інтонування інтервалів та застосовувати їх при вивченні хорових партій. Але при цьому необхідно весь час пам’ятати про зв'язок кожного інтервалу з основною мелодичною лінією.       Часто труднощі інтонування пов’язані з теситурними умовами, особливо коли йдеться про високі звуки, які вимагають уміння користуватись верхнім(головним) регістром. Тонкі музично-слухові відчуття та навички точного інтонування найкраще розвивати під час акапельного співу. Вдосконаленню інтонації сприяють спеціальні вправи у вигляді мажорних та мінорних гам. Природно їх треба узгоджувати зі специфікою репертуару хорового колективу.Робота над мелодичним строєм проводиться як на роздільних заняттях партій, так і на спільних репетиціях усіх хорових груп.

Не дивлячись на те, що теситура всіх голосів дуже зручна та мелодична лінія кожної партії неповна, відхилення в інші тональності та альтеровані ступені можуть бути важливими для виконавців.

Інтонування мінорної гами.

I II III IV V VI VII VIII VI VII

Правила інтонування інтервалів

Чисті інтервали – інтонуються стійко.

Великі інтервали – інтонуються способом однобічного розширення.

Малі інтервали – інтонуються способом однобічного звуження.

Збільшені інтервали – інтонуються способом двобічного розширення.

Зменшені інтервали – інтонуються способом двобічного звуження.

Хроматичні інтервали – інтонуються в бік зміни знака.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]