Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA_PO_DIPLOMAM_BAKALAVRY_2013-2014_1_1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
1.9 Mб
Скачать

1.2. Вибір теми дипломної роботи

Вибір теми дипломної роботи бакалавра прерогативою студента. При цьому йому необхідно керуватися наступним:

• науковими інтересами та власними уподобаннями (результатами виконання індивідуальних робіт з елементами наукових досліджень у минулому), можливостями розробки обраної теми на належному рівні;

• тематикою наукових досліджень, що веде кафедра, та актуальністю розглянутої в дипломній роботі проблеми з точки зору запитів ринку праці та вимог сьогодення;

• особливостями бази практики або місця постійної роботи, на матеріалах яких виконується робота (можливостями отримати необхідні матеріали для підготовки роботи).

Загальна логіка обґрунтування тематики дипломної роботи представлена на рис. 1, а приклад її реалізації – у додатку Б (рис. Б.1)

Рис. 1. Логіка обґрунтування тематики дипломних робіт

Теми дипломної роботи обираються на основі переліку тем, затвердженого кафедрою. Враховуючи вимогу щорічного оновлення тем, орієнтовний їх перелік наведено у додатку В. Також студент може запропонувати тему, що відсутня в затвердженому переліку, за умови обґрунтування важливості такого дослідження для обраного підприємства. Обов’язковим є дотримання вимоги відповідності обраного напряму підготовки, за яким він навчається.

Для затвердження теми дипломної роботи студент подає на ім’я завідувача кафедри заяву про закріплення за ним обраної теми дипломної бакалаврської роботи, анотацію, загальній план роботи, список використаних джерел (не менше 50 джерел). Форма заяви наведена у додатку Д. В анотації до дипломної роботи вказується актуальність обраної теми, об’єкт, предмет, мета, завдання, база практики, періоди дослідження. Окрім того до заяви додається згода про додержання професійної етики при написанні дипломної роботи (додаток Е).

Закріплення за студентами тем дипломних робіт оформлюється наказом ректора ХНЕУ за поданням випускаючої кафедри. Цим же наказом також призначаються керівники дипломних робіт.

Після затвердження теми та керівника дипломної роботи, студент отримує завдання на дипломну роботу (додаток Ж) та завдання до розділу «Охорона праці» у консультанта, затвердженого рішенням кафедрі технології, екології та безпеки життєдіяльності. Метою складання завдання є розробка календарного плану роботи, складання змістового плану, переліку графічного матеріалу та визначення основних напрямів дослідження. Контроль за дотриманням календарного плану написання дипломної роботи покладається на керівника дипломної роботи.

Керівник дипломної роботи має:

надати консультації щодо уточнення теми дипломної роботи та написання її розгорнутого плану, визначення предмету та об’єкту дослідження;

зорієнтувати студента щодо збору необхідної для досягнення мети дипломної роботи інформації;

надати рекомендації щодо вибору джерел наукової, методичної та спеціальної літератури;

контролювати виконання окремих етапів роботи відповідно до затвердженого кафедрою графіка;

надавати консультації з приводу виконання розділів дипломної роботи, її оформлення, підготовки доповіді та презентації.

Консультант з охорони праці має:

видати студенту індивідуальне завдання щодо відповідного підрозділу роботи;

надати рекомендації щодо вибору джерел наукової, методичної та спеціальної літератури до підрозділу;

надати консультації щодо їх виконання;

контролювати виконання окремих етапів розділу відповідно до затвердженого кафедрою графіка.