Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA_PO_DIPLOMAM_BAKALAVRY_2013-2014_1_1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
1.9 Mб
Скачать

2. Виконання дипломної роботи

2.1. Загальні рекомендації до структури та змісту дипломної роботи

Дипломна робота має відповідати наступним вимогам: наявність практичної значимості; комплексного системного підходу до вирішення завдань дослідження; наявності елементів творчості; використання наукових методів пізнання; теоретичного використання передової сучасної методології і наукових розробок; наявності елементів творчості.

Практична значимість дипломної роботи полягає в обґрунтуванні реальності її результатів для потреб практики.

Реальною вважається робота, яка виконана відповідно до наявних проблем бази переддипломної практики на основі її реальних даних за декілька років і результати якої після захисту повністю або частково можуть бути впроваджені в практику діяльності базового підприємства або аналогічних йому. Відповідність робіт вимогам реальності даних підтверджується наявністю відповідних довідок з бази практики (додаток К).

Комплексний системний підхід до розкриття теми роботи полягає в тому, що предмет дослідження розглядається під різними кутами зору – з позицій теоретичної бази і практичних навичок, умов реалізації на підприємстві, аналізу, обґрунтування шляхів вдосконалення, вивчення ефективності тощо – у тісному взаємозв'язку і в єдиній логіці викладення.

Застосування сучасної методології полягає в тому, що при виконанні огляду літератури, аналізу діяльності підприємства і обґрунтуванні шляхів вдосконалення предмета дослідження студент повинен добре знати сучасні економічні теорії, володіти методами наукового пізнання і методикою проведення наукових досліджень, використати відомості про новітні досягнення техніки і технології, застосовувати економіко-математичне моделювання, в тому числі з використанням можливостей обчислювальної техніки.

У процесі виконання роботи поряд з теоретичними знаннями і практичними навичками за фахом, студент повинен продемонструвати здатності до науково-дослідницької роботи та вміння творчо мислити, навчитися вирішувати науково-прикладні актуальні завдання. Дипломна робота повинна містити, як правило, результати попередніх досліджень студента, здійснені в ході виконання курсових і науково-дослідних робіт. Єдність загальних вимог до робіт не виключає, а припускає широку ініціативу студентів у процесі виконання дипломної роботи Оригіналь-ність постановки і вирішення поставлених завдань дослідження – один з основних критеріїв оцінки якості робіт.

Під час написання роботи слід дотримуватись певної послідовності. Оскільки раніше було зазначено, що найбільш прийнятним є цілісний метод підготовки роботи, то необхідно більш докладно на ньому зупинитися. Найбільш розповсюджена послідовність написання і редагування розділів роботи в цьому випадку така: спочатку формується вступ, перший розділ і додатки до нього, другий розділ і додатки до нього, третій розділ і додатки до нього, висновок. Після цього редагується основна частина роботи – розділи і додатки до них. Після цього уточнюється зміст вступу і висновку. Наступним етапом є формування переліку використаних джерел, змісту та титульного аркуша. Після завершення остаточно редагуються вступ і висновок.

Перший варіант роботи слід писати в максимально короткий термін. Це пов'язано з тим, що, по-перше, написання роботи за короткий проміжок часу дозволить уникнути протиріч і повторень; по-друге, процес повернення до того, на чому автор зупинився минулого разу, дуже тривалий; по-третє, написання роботи впродовж тривалого часу призводить до високої емоційної напруги.

Наукове дослідження здійснюється за такою логічною схемою: обґрунтування актуальності обраної теми, визначення мети і конкретних завдань дослідження, вибір об'єкта і предмета дослідження, методики проведення пошукових робіт під час процесу дослідження, обговорення результатів дослідження, формулювання висновків та оцінка отриманих результатів.

Робота включає наступні структурні елементи (у порядку їх розташування в роботі):

титульний аркуш;

типовий бланк завдання на роботу (додаток Ж);

подання (додаток Ф);

реферат (українською , російською, англійською мовами);

зміст;

вступ;

основну частину (три розділи, у тому числі підрозділ «Охорона праці»);

висновки;

список використаних джерел;

додатки.

Зазначені структурні елементи є обов'язковими для дипломної роботи. Узагальнене подання вимог до означених розділів дипломної роботи наведено у додатку У.