Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
337.92 Кб
Скачать

4.1.Будова профілю та морфологічні ознаки

Будова ґрунтового профілю - це характер його розчленування на генетично зв'язані між собою горизонти. Під генетичними горизонтами розуміють генетично взаємопов'язані горизонтальні шари ґрунту, що якісно відрізняються від ґрунтоутворюючої породи, продуктом якої вони є, і мають певні функціональні властивості.

Темно-сірий опідзолений ґрунт на лесі

Не 0-37 см, гумусовий, добре елювшований,

темно-сірий, зернисто-грудочкуватий, важкосуглинковий,слабоущільнений, пухкий, перехід поступовий .

НІ 38-68 см, ілювіальний, буровато-сірий,

гумусований, легкоглинистий, дрібногоріхуватий, щільний, присипка SіО2, наструктурних агрегатах, перехід поступовий.

І 69-105 см, ілювіальний, червоно-бурии від

R2O3,призматичний, колоїдне лакування, щільний, легкоглинистий, горіхувато-призматичний, перехід поступовий.

Pi 106-125 см, слабоїлювшовании лес, буровато-

палевий, легкоглинистий, щільний, грудочкуватопризматичний, зрідка зустрічаються колоїдні натіки, перехід різкий.

Рк 126-200 см, ґрунтоутворююча порода, палевии лес, легкосуглинковии, карбонатний. Ґрунти високородючі, придатні під всі сільськогосподарські культури іплодові та ягідні насадження, районовані у Лісостепу. Бонітети їх становлять 62, 78, 60 бала.

Чорнозем реградований на леса

Чорнозем реградований на лесах розповсюджені переважно управоберезному та лівобережному Лісостепу на вододільний плато серед опідзолених грунтів . загальна площа цих грунтів складає 1243,4тис. га (2,8%), а по Вінницькій області 253,7 тис. га що відповідає 12%

Не 0-40/40 см, гумусний слабоілюваальний темно-сірий, вологий, грубопилувато – важкасуглинковийпо гранях структурних агрегатів помітна присипка перехід поступовий. Ррі/к см, верхній перехыдний, остаточно ілювійований, буровато сірий, добре гумусовий, грубопилувато – важка суглинковий, ущільнений, з 65см карбонатна плісень, перехід поступовий, .

Phi/k 41-70/29см, нижный перехідний, слабогумусований, сірувато – бурий, грубопилувато – важкосуглинкоий, ущільнений,карбонатна плісень, перехід ясний.

P(hi)k 71-107/36см, лес, брудно- палевий,слабо гумусовий, грубопилувато- важко суглинковий, ущільнений, багато кротовин з карбонатною плісневою, перехід поступовий.

Рк 108-120/12см, лес, палевий грубопилуватолегкоглинестий по кротовинах слабо гумусний, багато карбонатної плісняви

Бонітет даного грунту складають:64, 80, 62 бали.грунти реагують на органічні та мінеральні добрива особливо фосфорні і азотисті. Потреба у калії незначна.

Чорнозем південний

Чорноземи південні займають південну посушливу підзону Степу. Вони сформувалися на лесах під типчаково-ковиловими степами. Потужність гумусного горизонту коливається від 45 до 100 см, вміст гумусу — від 2 до 5%. Реакція ґрунтового розчину нейт­ральна або слабколужна (рН водної витяжки становить 6,5— 7,5). Сума увібраних основ коливається від 5—15 до 17—50 мг-екв на 100 г ґрунту. На глибині 2—4 м залягають солі і гіпс. Чорноземи південні мають великий запас азоту, фосфору і калію, але не всі вони доступні для рослин. Основними заходами підвищення родючості чорноземів є зро­шення, боротьба з водною і вітровою ерозією, гіпсування солон­цюватих видів.

Н(к)n28/28 см, гумосовий, темно – сырий, ыз слабким каштановим выдтынком, легкоглинестий, пухкий, донизу глибистий, щільний, тріщинуватий, карбонатна пліснява помітна по гранях структурних агрегатів, перехід різкий.

Нрк 29-44/15 см, верхній перехідний, карбонатний, темно – сірий з каштановим відтінком, легкоглинестий, грудочкувато – зернистий, пухкий пористий, копроліти, карбонатний міцелій, перехід поступовий.

Phk 45-56/11см,нижній перехідний, карбонатний, темно-бурий, слабогумусовний, пористий, багато кротовин, червоточин і копролітів, у верхній частині карбонати у вигляді міцелію, а в нижній білозірка, перехід поступовий.

Грунти придатні під всі сільськогосподарські культури, районовані у зоні Степу під садки і виноградники. Бонітет їх по озимій пшениці складає 73 бали. Міроприємства по підвищенню родючості повинні бути направлені на регулювання водного і харчового режимів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]