Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
337.92 Кб
Скачать

4.7. Агрохімічні властивості ґрунту.

Вміст в ґрунті окремих хімічних елементів визначається наявністю їх в складі різних мінеральних та органічних сполук.

Кальцій і магній - входять в кристалічну решітку первинних і вторинних мінералів, знаходяться у ввібраному стані і в формі простих солей (хлоритів, нітратів, карбонатів, сульфатів, фосфатів). Нестача кальцію в ґрунті призводить до його підкисленя і погіршення властивостей. В ґрунтах сформованих під дерновим процесом ґрунтоутворення двовалентні катіони утворюють слаборозчинні органо - мінеральні комплекси, чим сприяють акумуляції органічної речовини.

Калій (2% і більше) - входить в кристалічну решітку мінералів, до складу простих солей і знаходиться у ввібраному стані. Є елементом живлення рослин. Вуглець (2%) - міститься в органічній речовині, входить до складу карбонатів. Фосфор (0,1 -0,2%) - знаходиться в складі органічних і мінеральних сполук. Фосфати є основним джерелом фосфору для рослин. Азот (0,1 - 0,4%) - міститься в органічній речовині ґрунту, становить 0,025 - 0,05 частини гумусу. Доступний для рослин у формі амонію, нітратів і нітритів після мінералізації органічної речовини.

Мікроелементи - хімічні елементи вміст яких в ґрунті та біологічних об'єктах не перевищує тисячних часток відсотка. Марганець входить до складу багатьох окисно - відновних ферментів. Регулює відношення між вмістом іонів Ре2+ та Ре",+, приймає участь в процесах фотосинтезу, в засвоєнні рослинами нітратного азоту. Бор впливає на вуглеводний, білковий та нуклеїновий обмін рослин, підсилює розвиток репродуктивних органів. Цинк входить до складу ферментних систем, регулює фотохімічну реакцію темнової стадії фотосинтезу та процеси дихання рослин.

Агрохімічн властивості грунту

Таблиця 10

Назва ґрунту

Горизонт,

глибина,сс.

Валовий вміст, %

Рухомі форми, мг/100 г

азот

фосфор

Калій

азот

фосфор

Калій

Темно-сірий опідзолений

Не 0-30

0,14

0,12

1,88

6,4

9,58

11,2

Чорнозем реградований слабозмитий

Не

0-40

0,21

0,15

2,09

9,6

9,0

13,0

Чорноземи південні слабозмиті

H(k)n

0-25

0,16

0,13

2,6

8,4

3,3

38,6

Завдяки гарним фізико-хімічним показникам чорноземи реградовані добре забезпечені елементами живлення. Маючи високий вміст гумусу, ґрунти добре забезпечені загальним азотом. Запаси фосфору теж достатні і зосереджені в орному шарі. Вміст калію залежить від механічного складу. Максимальна його кількість сконцентрована у верхньому горизонті. Темно – сірі опідзолені ґрунти гірше забезпечені елементами живлення і потребують удобрення.

Розділ 5. Бонітування ґрунтів

Бонітування ґрунтів – це порівняльна оцінка якості ґрунтів за їх основними природними властивостями, які мають сталий характер та суттєво впливають на урожайність сільськогосподарських культур, вирощуваних у конкретних природно-кліматичних умовах. Вона встановлює відносну придатність ґрунтів за основними чинниками природної родючості для вирощування сільськогосподарських культур, виділяючи агровиробничі групи ґрунтів, будується за об'єктивними ознаками і властивостями, які мають вирішальне значення у розвитку та рості сільськогосподарських культур.

Завдання бонітування - дати порівняльну кількісну оцінку ґрунтів, рівня їх потенціальної родючості, тобто показати, наскільки один ґрунт кращий чи гірший за інший і придатний для вирощування певних культур незалежно від будь-яких вартісних категорій. На ґрунтах з більш високою природною родючістю значно легше вирощувати високі і стійкі врожаї, ніж на ґрунтах з нижчою родючістю.

Бонітування ґрунтів - це порівняльна оцінка їх за продуктивністю, виражена в балах, яка враховує їх об'єктивні ознаки і властивості. Бал бонітету для кожного діагностичного показника (ознаки) розраховують за формулою:

Боз=; де:

Боз - бал типової діагностичної ознаки, %; Ф - фактичне значення ознаки;

Е-еталонне значення ознаки; 100 - для переводу в %.

Еталонні значення ознак:

Запаси гумусу в шарі 0 -100 см -500 т/га;

Діапазон активної вологи в шарі 0 -100 см -200 мм;

Вміст в грунті елементів живлення рослин, - азоту, що легкогідролізується за методом Тюрина - Кононової -10; за Корнфілдом -20, мг/100г грунту; - рухомого фосфору за Кірсановим -36; Чиріковим -20; Мачигіним і Ареніусом - 6 мг/100 г грунту; - обмінного калію за Кірсановим -17; Чиріковим -20; Мачигіним -40; Пейве -25; Масловою -20 мг на 100 г грунту.

З одержаних балів ознак усіх типових критеріїв обчислюється для даного грунту середньозважений бал за формулою:

Бсз=де:

Бсз - середньозважений бал з типових критеріїв; Б1, Б2 - ...Бn - бали типових критеріїв (гумусу, ДАВ; N, Р2О5, К2O); Ц1, Ц2....Цп - ціна балу критерію;

∑ Цп - сума цін балів усіх критеріїв.

Тоді, середньозважений бал з типових критеріїв дорівнює:

Бсз=

Коректування середньозважених балів грунтів з урахуванням їх негативних властивостей, що знижують урожайність, клімату і зрошення проводять за формулою:

Бб=Бсз х Кн; де:

Бб - бал бонітету грунту; Бсз - середньозважений бал типових критеріїв; Кн - коефіцієнт поправок на негативні властивості грунтів і клімату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]