Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРП19.Звільн.покаран.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
216.06 Кб
Скачать

7. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років

На відміну від звільнення, передбаченого ст.79 КК цей вид звільнення (ст. 83 КК) застосовується лише до жінок, які стали вагітними або народили дітей під час відбування покарання. Даний вид звільнення застосовується виключно до жінок засуджених до покарання у виді позбавлення або обмеження волі, крім засуджених на строк більше 5 років за тяжкі або особливо тяжкі злочини. Звільнення здійснюється в межах строку, на який згідно з чинним законодавством жінку може бути звільнено від роботи у зв'язку з вагітністю, пологами, а також до досягнення дитиною трирічного віку. Відповідно до ч.2 ст. 83 КК цей вид звільнення застосовується за наявності у засудженої сімі або родичів, що дали згоду на спільне з нею проживання або наявності у засудженої можливостей самостійно забезпечувати належні умови для виховання дитини.

Отже передумовою такого звільнення є засудження жінки до покарання у виді позбавлення або обмеження волі за злочини невеликої або середньої тяжкості (ст. 12 КК).

Підставами для застосування цього виду звільнення є наступні:

а) вагітність або народження дитини під час відбування покарання;

б) наявність у засудженої сім’і або родичів, що дали згоду на спільне з нею проживання чи можливостей самостійно забезпечувати належні умови для виховання дитини.

Контроль за поведінкою таких жінок здійснює кримінально-виконавча інспекція (КВІ).

Після досягнення дитиною трирічного віку або у зв'язку із смертю дитини суд повертається до вирішення питання про подальшу долю засудженої і може або остаточно звільнити її від подальшого відбування покарання, замінити його більш м'яким або повернути її у місця відбування покарання. При цьому не відбутий строк може бути повністю або частково зарахований судом у загальний строк відбування покарання (ч.4 ст. 83 КК).

У випадках, передбачених ч.5 ст. 83 КК (відмова від дитини, передача її у дитячий будинок, зникнення з місця проживання або ухиляння від виховання дитини, догляду за нею, систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення) суд може за поданням КВІ направити засуджену для відбування покарання, призначеного за вироком. Якщо в період звільнення від відбування покарання жінка вчинить новий злочин, суд призначає їй покарання в порядку, передбаченому ст. ст. 71 та 72 КК.

Даний вид звільнення є умовним, оскільки на таку жінку покладається обов’язок доведення свого виправлення і чесне виконання свого материнського обов'язку. Для неї фактично встановлюється іспитовий строк, який триває від моменту звільнення до закінчення строку, на який згідно із законом жінку може бути звільнено від роботи у зв'язку з вагітністю, пологами і, за загальним правилом, до досягнення дитиною трирічного віку.

Оскільки суд має право, але не зобов'язаний здійснити таке звільнення, даний вид звільнення є факультативним.

Кримінально-правові наслідки залежать від додержання звільненою від покарання умов такого звільнення і можуть бути як сприятливими, так і несприятливими. Сприятливі – мають місце, якщо засуджена протягом іспитового строку своєю поведінкою довела своє виправлення і чесно виконує свій материнський обов'язок, не відмовилася від дитини, не ухиляється від її виховання тощо. Тоді по досягненні дитиною трирічного віку суд повинен остаточно звільнити жінку від призначеного їй покарання. Крім того, строк погашення судимості обчислюватиметься з моменту звільнення її від подальшого відбування покарання. Несприятливі кримінально-правові наслідки полягають в тому, що суд у разі вчинення такою жінкою дій та порушень, передбачених у ч.5 ст. 83 КК, може за поданням КВІ направити засуджену для відбування покарання, призначеного за вироком. Крім того, якщо в період звільнення від відбування покарання засуджена вчинила новий злочин, суд відповідно до ч. 6 ст. 83 КК призначає їй покарання за правилами сукупності вироків (ст. 71 КК): до покарання за новий злочин приєднує повністю або частково невідбуту частину покарання за попереднім вироком, тобто ту частину покарання, від подальшого відбування якої жінку було звільнено.