Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
384
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать
  1. Управління фінансами: визначення, об’єкти і суб’єкти управління. Охарактеризуйте функції органів управління фінансами загальнодержавного рівня.

Управління фінансами – це сукупність форм і методів цілеспрямованого впливу держави на формування і використання централізованих і децентралізованих фін. ресурсів, що знаходяться в розпорядженні державних органів управління.Об’єкт-централізовані і децентралізовані фонди фінансових ресурсів, що створюються і використовуються в усіх ланках фінансової системи. Суб’єкт — держава (в особі законодавчих і виконавчих, у тому числі фінансових, органів), фінансові служби підприємств, організацій, установ, міністерств і відомств. Міністерство фінансів(загальне керівництво всією фінансовою системою країни). Функціями:вироблення основ і напрямів фінансової політики держави;організація бюджетного процесу; здійснення заходів з мобілізації коштів через систему державного кредиту та управління державним боргом;організація функціонування ринку державних цінних паперів. Державна контрольно-ревізійна служба спеціалізується на здійсненні фінансового контролю.Державне казначейство створено з метою забезпечення повного і своєчасного виконання Державного бюджету. Державна податкова адміністрація.Функції: розроблення проектів податкового законодавства; облік платників податків та надходжень їх до бюджету. Рахункова палата України створена з метою здійснення позавідомчого контролю за складанням і виконанням бюджету держави, аналізу бюджетної політики держави, контролю у сфері державного кредиту. Аудиторська палата, хоча і не є фінансовим органом, організовує незалежний фінансовий контроль. Вона видає ліцензії юридичним і фізичним особам на право здійснення аудиторської діяльності НБУ- він здійснює емісію грошей, які є інструментом фінансових відносин, і регулює грошовий обіг у країні. Проводить реєстрацію комерційних банків і видає ліцензії на окремі види банківських операцій. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку організовує функціонування ринку цінних паперів. Проводить реєстрацію випуску цінних паперів та регулює їх кругообіг. Пенсійний фонд виконує функції нарахування пенсій і здійснення їх виплат. Має відповідні повноваження з контролю за повнотою і своєчасністю сплати внесків підприємств до фонду. Фонди соціального страхування та Українська державна інноваційна компанія виконують аналогічні функції відносно відповідних цільових фондів.

  1. В чому полягає сутність управління фінансами? Назвіть органи, які здійснюють загальне управління фінансами в Україні, визначте їх функції.

Управління фінансами – це сукупність форм і методів цілеспрямованого впливу держави на формування і використання централізованих і децентралізованих фін. ресурсів, що знаходяться в розпорядженні державних органів управління.

Органи виконавчої влади, що здійснюють управління фінансами, поділяють на:

1) органи управління загальної компетенції (Кааб.Мін, місцеві держ адміністрації, органи місцевого самоврядування);

2) органи управління спеціальної (галузевої) компетенції: - для яких фінансова діяльність є основною і які створені спеціально для здійснення фінансової діяльності (Міністерство фінансів, Державна податкова адміністрація та ін.).

Значними повноваженнями в галузі управління фінансами наділений Кабінет Міністрів України. Він забезпечує: проведення фінансової, цінової, інвестиційної і податкової політики; розроблення проекту Закону про Державний бюджет України; виконання затвердженого Державного бюджету України; надання звіту про виконання Державного бюджету України.

На Міністерство фінансів в Україні покладені завдання загального керівництва всією системою фінансів країни. Основними його функціями є:

 розробка напрямків фінансової політики держави та заходів щодо їх реалізації;

 організація бюджетного процесу;

 управління державним боргом;

 регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарювання;

 організація функціонування ринку цінних паперів;

 забезпечення розвитку міжнародних фін відносин.

 До складу Міністерства фінансів входять два відокремлених підрозділи: Контрольно-ревізійна служба і Державне казначейство, на яких покладено функції контролю.

Рахункова палата, Комітет нагляду за страховою діяльністю, також здійснюють переважно функції контролю.

Національний банк України. Він здійснює:

 емісію грошей

 регулювання грошового обігу в Україні;

 організацію ефективного функціонування кредитної системи;

 проведення міжбанківських розрахунків;

 організацію касового виконання бюджету;

 проведення міжнародних розрахунків держави;

 валютне регулювання і встановлення офіційного курсу валют.

Пенсійний фонд та Фонд соціального страхування- Вони створені з метою фінансового забезпечення реалізації соціальних гарантій в Україні.