Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
384
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать
  1. В чому полягає необхідність створення та призначення державних цільових фондів. Визначте джерела формування доходів і напрями видатків Пенсійного фонду України.

Чинне Українське законодавство дозволяє мати на території України державні цілові кошти. За цільовим призначенням вони також можуть бути соціальними і економічними. За допомогою коштів цих фондів надається допомога як населенню, так і для розвитку економіки, окремих галузей виробництва. Особливу роль у сучасних умовах відіграють цільові фонди соціального призначення. Особливе значення серед них мають соціальні фонди (Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань). Специфікою цільових фондів є чітке закріплення дохідних джерел і, як правило, суворе цільове їх використання. Джерелами формування цих фондів є: спеціальні податки і збори, асигнування із державного і місцевих бюджетів, спеціальні позики, добровільні поступлення. Поступлення можуть формуватися також від капіталізації частини тимчасово вільних засобів цільових фондів (як, наприклад, покупка цінних паперів, інвестування тощо).

В управлінні та контролі за коштами бюджетних цільових фондів є певні  відмінності: по-перше, використання коштів бюджетними фондами регламентується  законодавством та органами влади, а  використання коштів цільових  фондів — законодавством та виконавчими  дирекціями фондів, при цьому є  реальна можливість використання коштів в оперативному режимі; по-друге, контроль за діяльністю і використанням коштів бюджетних фондів здійснює Верховна Рада України, цільові фонди  не підлягають контролю з боку законодавчих органів. Контроль здійснюється податковими  інспекціями, фінансовими відділами  і виконавчими дирекціями фондів.

 Джерела  формування доходів бюджету Пенсійного  фонду:1) страхові внески на загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування;2) внески добровільно застрахованих  осіб;3) обов'язкові збори на загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування  з окремих видів господарських  операцій;4) кошти Державного бюджету  України та державних цільових  орондів, що перераховуються до Пенсійного фонду України у випадках, передбачених законодавством;5) інвестиційний дохід, який отримується від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах;6) суми фінансових санкцій, застосованих до юридичних та фізичних осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених на посадових осіб та громадян за ці порушення;7) благодійні внески юридичних та фізичних осіб;8) інші надходження відповідно до законодавства.Основне джерело формування доходів Пенсійного фонду України — страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які сплачують страхувальники та застраховані особи.

Кошти, акумульовані у бюджеті Пенсійного фонду України, спрямовуються на:—  виплату пенсій, яка згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду. Пенсія — гарантована щомісячна  грошова виплата для забезпечення громадян у старості, а також у  випадку втрати годувальника або  працездатності. За рахунок коштів Пенсійного фонду України на сьогодні виплачуються такі види пенсій: за віком (пенсійний вік в Україні для  жінок — 55 років, для чоловіків  — 60); за вислугу років; по інвалідності в результаті загального захворювання, інвалідності з дитинства; у зв'язку із втратою годувальника;— надання  соціальних послуг, передбачених чинним законодавством (соціальна виплата  — допомога на поховання непрацюючих  пенсіонерів тощо);— погашення  банківських кредитів та відсотків  за їх використання;— фінансування адміністративних витрат, пов'язаних з  виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду;— оплату послуг з  виплати та доставки пенсій;— формування резерву коштів Пенсійного фонду. Резерв коштів Пенсійного фонду України  складається з резерву коштів для поточних потреб та резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах.