Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
384
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать
  1. Фінансові ресурси держави, їх склад і джерела формування.

Фінансові ресурси – це грошові фонди, які створюються в процесі розподілу, перерозподілу і використання валового внутрішнього продукту за певний період

Склад фінансових ресурсів держави:

- прибуток (обсяг реалізованої продукції, робіт, послуг; рівень цін і затрат);

- амортизаційні відрахування (вартість основних фондів, їх структура, норми амортизаційних відрахувань);

- відрахування на соціальні цілі (розмір фонду оплати праці, тарифи відрахувань на соціальні цілі);

- податок на додану вартість, акцизний збір (обсяги реалізованої продукціі, робіт, послуг, ставки податків, пільги);

- податок на прибуток (розмір прибутку, ставки оподаткування, пільги);

- ресурсні платежі в бюджет (обсяг земельних, лісових, водних та інших ресурсів, що залучаються в господарський оборот, ставки податків, пільги);

- доходи від зовнішньоекономічної діяльності (обсяг зовнішньоторгового обороту, рівень цін і мита);

- резервні фонди (утворюються згідно законодавства);

- доходи від зовнішніх та внутрішніх позик (умови проведення позик, наявність тимчасово вільних коштів);

Необхідні державі кош­ти вона може акумулювати таким чином:

- заробляти як власник засобів виробництва;

- отримувати від природних ресурсів, що перебувають в її власності;

- мобілізувати шляхом перерозподілу доходів юридичних і фізичних осіб.

  1. Сутність поняття «фінансові ресурси». Назвіть склад і джерела формування фінансових ресурсів держави і суб’єктів підприємницької діяльності.

Як економічна категорія фінансові ресурси виражають відносини між державою та іншими учасниками суспільного відтворення з приводу податкового вилучення частки доходів економічних суб’єктів, їх трансформації у державні доходи і видатки та користування останніх державою при виконанні регулюючих функцій.

Фінансові ресурси – це грошові фонди, які створюються в процесі розподілу, перерозподілу і використання валового внутрішнього продукту за певний період.

Державні фінансові ресурси

Фінансові ресурси, які існують у державі, накопичуються на трьох рівнях економічної системи. на мікрорівні, тобто у межах домашніх господарств - фінансові ресурси на мікрорівні накопичуються як в результаті створення ВВП, так і в результаті їх перерозподілу. На цьому рівні фінансові ресурси мають вигляд накопичень, депозитів та вкладів у банківську систему. На мезорівні фінансові ресурси накопичуються у суб΄єктів підприємницької діяльності і є безпосереднім результатом розподілу нового створеного ВВП. На макрорівні фінансові ресурси держави є наслідком розподілу, перерозподілу та централізації ВВП і мають форму бюджетних та позабюджетних фондів фінансових ресурсів . Державні фінанси складаються, 1, із власне державних фінансів, 2, регіональних фінансів, 3, місцевих (муніципальних) фінансів. Основними джерелами формування грошових доходів держави є: податки; різного роду збори; так звані неподаткові джерела (субидї, позички шляхом випуску і реалізації облігацій, доходів від лотереї і доходів від державної підприємницької діяльності тощо) За формами походження фінансові ресурси держави поділяють на ресурси накопичення та ресурси вторинного розподілу та перерозподілу. Основним джерелом ресурсів розподілу є податки і прибуток.

Фінансові ресурси суб’єктів господарювання

Фінансові ресурси господарюючого суб’єкту являють собою грошові кошти, що маються в його розпорядженні. Для здійснення господарської діяльності, виготовлення продукції, отримання доходів і накопичень підприємства використовують різні види ресурсів: матеріальні, трудові, фінансові, а також кошти. При цьому матеріальні ресурси є основою виробничого процесу. Вони формуються, як правило, за рахунок різних джерел: власних(фінансування підприємства формуються за рахунок власного капіталу), позичених(формуються в основному за рахунок довго- та короткострокових кредитів банку) та залучених(формуються за рахунок усіх видів кредиторської заборгованості.)

фінансові ресурси підприємств — це не грошові кошти підприємств, як це стверджують деякі економісти, а джерела підприємств, спрямовані на формування активів.

Фінансові ресурси формуються у процесі створення підприємств і реалізації їх фінансових відносин при здійсненні господарсько-фінансової діяльності. Це виявляється насамперед у формуванні статутного капіталу при створенні підприємств, а у процесі їх діяльності — у формуванні відповідних джерел грошових коштів.

Джерела формування фінансових ресурсів різноманітні. Вони залежать від форми власності, на основі якої створюється підприємство. при створенні державних підприємств фінансові ресурси формуються за рахунок бюджетних коштів. При створенні колективних підприємств вони формуються за рахунок пайових (часткових) внесків засновників.