Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
384
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать
  1. Об’єкти і суб’єкти фінансових відносин мікро- і макрорівня. В чому полягають відмінності між цими відносинами?

Сфери фінансових відносин: 1) макрорівень – сфера економічних відносин, що пов’язана з формуванням, розподілом та використанням централізованих фондів грошових коштів (ЦФГК). ЦФГК- це фонди грошових коштів, які утворюються і використовуються органами державної влади з метою забезпечення виконання завдань та функцій держави (до ЦФГК відносять державний бюджет, Державний пенсійний фонд України, Фонд державного страхування, Фонд соціального страхування на випадок безробіття). Обєкти макрорівня:державні доходи являють собою ту частину грошових відносин з приводу розподілу і перерозподілу ВВП, котра пов’язана з формуванням доходів одного з головних суб’єктів розподільних відносин держави. За матеріальним змістом державні доходи — це сума коштів, що мобілізується державою на забезпечення своєї діяльності. Залежно від рівня розміщення виділяють централізовані і децентралізовані державні доходи. До централізованих доходів належать кошти, призначені на формування централізованих грошових фондів — державного та місцевих бюджетів, державних цільових фондів. Децентралізовані доходи — це, доходи державних підприємств, установ, організацій, що формуються переважно за рахунок їхнього прибутку і використовуються за місцем їх створення. 2) мікрорівень – економічні грошові відносини, що пов’язані з формуванням, розподілом, використанням децентралізованих фондів грошових коштів суб’єктів господарювання (ДФГК) – це фонди грошових коштів, що утворюються та використовуються суб’єктами господарювання та населенням в процесі здійснення ними фінансово-економічної діяльності. Cуб’єктами фінансових відносин на мікрорівні виступають: підприємства, установи, організації виробничої та невиробничої сфери, банківські установи і страхові компанії, інвестиційні фонди, аудиторські організації і т.д. У фінансовій літературі усіх учасників зазначають поняттям- суб’єкти господарювання (СГ). Коли ми говорим про підприємства, то говорим про СГ, які функціонують у виробничій сфері. Фінанси СГ- це система економічних відносин, які виникають в процесі формування, розподілу, використання фінансових ресурсів в процесі здійснення фінансової діяльності СГ. Специфіка фінансів СГ полягає в тому, що вони реалізуються, як правило, на макрорівні і призначені для забезпечення процесів виробництва та реалізації продукції, робіт, послуг. Об’єктом розподільних відносин, які виникають в процесі виробничо-господарської діяльності підприємства виступає виручка від реалізації товарів і послуг.

  1. Характеристика фінансів як історичної категорії, передумови їх виникнення. Розвиток фінансів.

Фінанси –це історично-економічна категорія вони виникли у період зародження рабовласницьких відносин і пов’язані з виникненням держави її інститутів з розвитком товарно-грошових відносин і забезпечують потреби держави у фінансових ресурсах.

Особливість фінансів, як історичної категорії визначається тим, що кожному конкретному суспільному ладу відповідає певна сукупність економічних відносин між людьми в процесі виробництва розподілу, обміну та споживання, що формують єдину систему суспільних відносин. Фінанси виникли в 14-15 ст. історичний характер фінансових відносин полягає в тому, що виникнення фінансів пов’язане з 2-ома суспільно-економічними передумовами: 1. Виникнення держави і розвиток державності 2. Розвиток ТГВ. Передумовою виникнення фінансів є наявність товарного виробництва, товарно-грошових відносин, суспільного розподілу праці, дії економічних категорій та законів, а також наявність держави.

Джерела фінансів: Контрибуції(здобич), натуральні повинності, податкові надходженя. Рим і Греція.В основі багатства – заовювання і захоплення інших територій. Простий римлян податки не сплачував, лише за проханням держави. Види податків: полюдний, поземельний, податок на худобу, торгове мито. Греція:кожне місто республіка, державне встановлення цін. Обов᾽язок громадян-сплачувати податки. Фінанси феодальних держав. Доходи феод держав: полюдний податок, поземельний податок, фіскальна монополія, мито. Всі фінансові нововведення йшли від Англії. 1215р.- (Жодного податку без походження з парламенту) основа доходів феод держав – земля. Період первісного накопичення капіталу 16-17ст. розвиток товарного виробництва, промисловості. Всі податки стали грошовими, змінився склад платників податків, остаточне відокремлення казни податків від казни держави. Фінанси індустріальних економік ріст виробництва, зростає роль держави, змінюється структура податків. 1822р. англія вводить прибутковий податок на доходи фіз.осіб. Встановюються універсальні непрямі податки(на споживання) Загострюються соц..проблеми (бідність) 1883р. Бісмарк вводить страхування на випадок хвороби. В податки почали включати податок на соц. страх. Бюджет став законним але дефіцитним., З᾽являється термін державний борг. Сформувалася фінансова система держав. Фінанси в постіндустріальній економіці Розширення світових господарств; Поглиблення міграції; Глобалізація; Інформаційна революція і розвиток інновацій. Зростання ролі фінансового ринку, і ТНК; ріст фін ризиків; Поява нових видатків держави. Фінанси як історична категорія розвивається як кількісно так і якісно. На початковому етапі розвитку державні фінанси включали лише один бюджет, а потім стали формувати соціальні фонди. Якісний розвиток фінансів це виникнення нових форм фінансових відносин. З’являються нові податки, платежі.