Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
303.62 Кб
Скачать

Тема 8. Маркетингове тактичне планування

Завдання 1. Використавши методику розроблення річного плану маркетингу, сплануйте дії з написання магістерської роботи дисертації (випускної роботи). Результати занесіть до таблиці, форма якої приведена нижче.

Етапи роботи

Тижні до захисту дисертації (роботи)

0

Завдання 2. Працівники рекламного відділу фірми під час вирішення питання посилення ефективності об’яв у газеті без збільшення рекламних витрат запропонували:

а) закупити всю рекламну полосу;

б) придбати місце на чотири оголошення 1/8 полоси і розмістити їх послідовно через кожні дві сторінки.

Вивчіть ціни на рекламні об’яв у газетах і визначте, якій пропозиції ви віддаєте перевагу.

Завдання 3. Стратегічною ціллю підприємства визначено збільшення обсягів продажу продукції на 20 % (за минулі роки фактичний ріст обсягів продажу не перевищував 20 %). Намітити маркетингові заходи, які будуть сприяти досягненню поставленої цілі.

Завдання 4. Визначити критичні ризики і проблеми сучасної бізнесової діяльності підприємств України.

Тема 9. Маркетингові програми

Завдання 1. На даному сегменті ринку конкурують три фірми — А, В, С. Фірма А в останні дні квітня провела дослідження точок зору споживачів стосовно товарів, які пропонуються цими фірмами. В результаті було визначено, що престиж товарів фірми А — 40 %, В — 40 %, С — 20 %. Проведене в кінці серпня повторне дослідження дало, відповідно такі показники: 42, 30 і 28 %. Така динаміка викликала почуття задоволення у керівників маркетингових служб фірми А. Однак, в даній ситуації фірмі А слід звернути увагу на ріст престижу товарів фірми і врахувати цей факт у своїй діяльності. Тобто, слід визначити, як відобразяться на ринковій частці фірми А збереження такої тенденції у майбутньому.

При аналізі даної ситуації важливо визначити динаміку споживчих симпатій від фірми до фірми. В результаті проведеного дослідження були отримані такі дані. На кінець квітня у фірми А було 400 покупців, у фірми В — 400, у фірми С — 200. Фірма А забрала у фірми В 120 покупців, у фірми С — 20 покупців. У той же час Фірма А віддала фірмі В 80 своїх покупців і фірмі С — 40. Фірма В забрала у фірми С 20 покупців і віддала їй 80 своїх покупців.

У відповідності з цим:

— розрахувати показники лояльності покупців товарам фірм А, В, С, проценти відтоку і притоку покупців;

— розрахувати частки ринку фірм А, В, С на кінець квітня, серпня. Проаналізувати тенденцію змін.

Завдання 2. Оберіть добре відомий вам вид продукції. Розробіть для нього комплекс маркетингу. Обґрунтуйте Ваші пропозиції.

Завдання 3. Наведіть основні методи розробки рекламного бюджету. Поясність їх сутність, переваги та недоліки.

Завдання 4. Проаналізуйте схему програми розробки маркетингового комплексу підприємства. Створіть таку програму для вибраного Вами товару.

Соседние файлы в папке Normative_discipline