Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
965 / 1.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.29 Mб
Скачать

При виборі креативної стратегії варто звернути увагу на стратегічну модель «обдумування/емоції — висока/низька важ- ливість» [2, с.106-107].

Така модель базована на врахуванні впливу двох базових чинників: рішення про купівлю в одних випадках ґрунтується на логіці, в інших — на емоціях; рішення про купівлю приймаються обдумано чи спонтанно (рис. 2.3).

Рис.2.3. Модель «обмірковування/емоції — висока/низька важливість»

Перш, ніж працювати з моделлю, потрібно чітко визначити, до якого з квадратів належить товар чи послуга, що їх випускає підприємство.

Квадрат 1. Споживачеві потрібен великий обсяг інформації, обумовлений важливістю для нього товару і пов’язаними з ним раціональними моментами (реклама автомобілів, меблів, відео- та фотокамер, комп’ютерів, нових товарів). Для підкріплення подібних аргументів може бути використаний докладний текст, спеціальна інформація і демонстрація.

Квадрат 2. Споживач розглядається як індивід (афективна модель), який, купуючи, покладається не стільки на спеціальну інфор- мацію, скільки на загальноприйняті установки та емоції, тому що рішення про купівлю пов’язано з його самооцінкою (реклама ювелірних прикрас, косметики, модного одягу). Для практичного впро­вадження такої стратегії правомірним є використання графічної реклами з яскравими образами й емоційним ствердженням.

Квадрат 3. Це модель формування звичок. Споживач розглядається як індивід, який приймає рішення про купівлю майже не роздумуючи. Така стратегія використовується у рекламі продуктів харчування і товарів для дому. Основою її практичного впровадження є стимулювання пробних покупок (наприклад, з допомогою купонів, цінових знижок, продажу додаткової кількості товарів безоплатно).

Квадрат 4. Споживач розглядається як реагуючий індивід. Використовується для товарів, спрямованих на задоволення індивідуальних смаків і потреб (наприклад, цигарки, алкогольні вироби, а також товари, які допомагають звичайному споживачеві виділитися «на фоні» натовпу.

Під час розробки креативної стратегії варто звернути увагу на рольові ігри, базовані на віртуальному уявленні креатора у трьох іпостасях: від імені споживачів, від імені рекламодавців, від імені конкурентів.

П’ятий етап — створення творчого плану — ґрунтується на виконанні ряду кроків:

Крок 1. Підготовка. Включає в себе все, що пов’язано з накопиченням досвіду і знань, спостереженням за тим, що відбувається навколо, вмінням проблематизувати ситуацію і не піддаватися стереотипному мисленню.

Крок 2. Перетравлювання. Включає в себе пошук актуальної інформації, яка висвітлює роботу над зібраним матеріалом, вироб- лення достатньої кількості альтернативних варіантів розв’язання проблеми.

Крок 3. Перевертання. Потрібно «пограти» з інформацією, по­дивитися на неї під різними кутами, скласти списки особливостей товару, машинально що-небудь намалювати, записати фрази, що виникають у голові.

Крок 4. Інкубація. Переведення проблеми у підсвідомість, яка продовжує працювати в умовах більшої свободи. На цьому етапі потрібно відкласти усі справи, прогулятися, піти на зустріч з друзями, подивитися фільм.

Крок 5. Осяяння. Описується як стихійний акт, це мозковий штурм. Ідея спроможна осяяти тоді, коли людина менше за все очікує, де завгодно і коли завгодно.

Крок 6. Перевірка реальністю. Потрібно запитати себе, наскільки ідея вдала? Дозволяє вона усунути проблеми? Відповідає вона стратегії?

Є й інші підходи до пошуку ідей.

У процесі вивчення даної теми зверніть на них увагу.

На виникнення ідеї у рекламі впливають такі чинники:

  • стратегія рекламної кампанії;

  • цільова аудиторія;

  • засоби поширення реклами (рекламоносії);

  • контекст (навмисне викликання думок іншого чи спорідненого змісту після прочитання тексту реклами);

  • поточні події (події, які відбуваються, здатні викликати резонанс і бути використаними у рекламній ідеї);

  • час показу реклами;

  • негативні думки;

  • аналогії;

  • культура;

  • форма предмета;

  • розміщення реклами (регіони, країни);

  • зображення і слово.

Процес розробки рекламної ідеї може здійснюватися такими шляхами:

        • спонтанне народження;

        • народження під контролем;

        • колективна творчість;

        • народження під впливом критики.

Методів розробки рекламної ідеї є досить багато. Проте найпрогресивнішим, на нашу думку, можна назвати «Метод наступного кроку». Він полягає у поступовому пропонуванні креаторам (учасникам мозкового штурму) і споживачам, які беруть участь у засіданні фокус-груп ряду взаємопов’язаних конкретних питань, відповіді на які і повинні привести до виникнення креативної ідеї.

Наприклад, є продукт — постільна білизна, яка виготовлена зі 100 % бавовни. Здавалося б, що в ній унікального? Можливо, те, що тканина, з якої її виготовили, міцного яскравого забарвлення, приємна на дотик і не потребує прасування після прання? Якщо про ці характеристики говорити у рекламі — то вона вийде сірою, стандартною і «далекою» від споживача. Отже, з допомогою конкретних запитань потрібно дізнатися, яким чином ця білизна має задовольнити потреби споживача, щоб потім покласти це в ідею рекламного звернення.

100 % бавовни — це чудово. Для кого? — Для споживача. Чому? — Тому що всі знають, що синтетика погано впливає на здоров’я людини, за рахунок електризації викликає неспокій і алер­гічні реакції. А це заважатиме відпочивати. Добре: 100 % бавов­на — це спокійний сон через відсутність електризації та алергії.

Далі, що таке «спокійний сон»? — Це коли людина не прокидається, буквально ніжиться на просторому ліжку на білизні, яка приємна на дотик. Але що означає «приємна на дотик»? У кожної людини своє розуміння цього: для одних важливо, щоб постіль була м’якою і ніжною; для других — щоб цупкою і шерхлою; для третіх — щоб прохолодною і гладенькою. Отже, «приємна на дотик» відпадає, оскільки це абстрактне поняття.

Подивимося на «спокійний сон» з іншого боку. Це коли людина швидко засинає і не прокидається вночі, міцно спить тому, що у неї немає проблем, або про них вона на цей час просто забуває. Що цьому сприятиме? — Налаштований побут, відволікаючі моменти, які асоціюються з чимось приємним, спокійним, ніжним. Такими моментами може стати сучасне яскраве забарвлення, схоже на приємний сон, запах, ніжність матерії. Налаштований побут — відсутність проблем з пранням і прасуванням. До чого приводить спокійний сон? — До міцного здоров’я, доброго настрою. Як наслідок — до взаєморозуміння з близькими та колегами. А це — гармонія у сім’ї і на роботі. Отже ідея: «Добрий день завершується, щоб після спокійного сну з ніжністю і гармонією розпочатися знову без проблем на роботі і вдома».

Шостий етап — вибір рекламоносіїв. Його виконання залежить від:

  • товарної категорії;

  • цілей реклами;

  • цільової аудиторії;

  • рекламного бюджету тощо.

Сьомий етап — розробка рекламних звернень і рекламних кампаній — здійснюється з урахуванням особливостей копірайтингу та дизайну рекламних повідомлень на різних носіях.

Восьмий етап — попереднє тестування реклами — здійснюється за такими формами:

Тестування рекламної концепції:

  • з використанням карток;

  • з допомогою постера;

  • з використанням макета.

Соседние файлы в папке 965