Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
42_xG5 / Тема 3 укр.сокращ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
170.5 Кб
Скачать

6. Засоби колективного і індивідуального захисту в надзвичайних ситуаціях

Один з найбільш надійних способів захисту населення від дії ХНР при аваріях на ХНО, від РР при неполадках на АЕС і інших РНО, під час стихійних лих (ураганів, смерчів, сніжних занесень), а також у разі застосування сучасних засобів масової поразки – це укриття в захисних спорудах, до яких відносяться притулки і радіаційні укриття (ПРУ). Захисні споруди по місцю розташування можуть бути вбудованими – розташованими в підвалах і цокольних поверхах будівель і споруд, і окремо стоячими – розташованими поза будівлями і спорудами. Розміщують їх якомога ближче до місця роботи або мешкання людей.

Система постачання повітря не тільки забезпечує людей необхідною кількістю повітря, але додає притулку потрібну температуру, вологість і газовий склад.

Система водопостачання притулку забезпечує людей водою для пиття і гігієнічних потреб від зовнішньої водопровідної мережі. На випадок виходу водопроводу з ладу передбачений аварійні запас (питна вода з розрахунку 3л в добу на людину) і самостійне джерело отримання води (артезіанська свердловина).

Електропостачання притулку, необхідне для живлення електродвигунів системи постачання повітря, артезіанських свердловин, перекачування фекальних вод, освітлення, здійснюється від міської електромережі, а в аварійних випадках – від автономної дизельної електростанції. У спорудах без автономної електростанції передбачаються акумулятори.

У притулках створюється запас продуктів харчування з розрахунку на дві доби для кожного, хто вкривається. Кожен притулок повинен мати телефонний зв'язок з пунктом управління свого підприємства і гучномовці радіотрансляції, підключені до міської або місцевої мережі радіомовлення.

Людям, що знаходяться в притулку, повинні бути забезпечені санітарно-гігієнічні умови:

• зміст вуглекислого газу в повітрі – не більше 1%

• вологість – не більше 70 %

• температура повітря – не вище 23ОС.

Всі притулки позначаються спеціальними знаками, які розташовуються на видному місці біля входу або на зовнішніх дверях. Маршрути руху до притулку позначаються покажчиками. Знаки і покажчики забаРРлюються в білий колір, написи робляться чорною фарбою. На знаку указується номер притулку, кому належить, у кого ключі (посада, місце роботи, телефон).

Протирадіаційні укриття (ПРУ) використовуються, головним чином, для захисту від радіоактивного зараження населення сільської місцевості і невеликих міст і зводяться (пристосовуються) тільки в передбаченні надзвичайних ситуаціях при виникненні загрози озброєного конфлікту.

Влаштовувати їх можливо в підвалах, цокольних і перших поверхах будівель, спорудах господарського призначення - льохах, підпілля, овочесховищах.

До ПРУ пред'являють ряд вимог. Вони не тільки повинні забезпечувати необхідне ослаблення радіоактивних випромінюванні, а і захистити при аваріях на ХНО, зберегти життя людям при деяких стихійних лихах (бурях, ураганах, смерчах, тайфунах, сніжних занесеннях), тому їх розташовують поблизу мешкання (роботи) більшості тих, що вкриваються.

Соседние файлы в папке 42_xG5