Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
42_xG5 / Тема 3 укр.сокращ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
170.5 Кб
Скачать

6.1 Засобами індивідуального захисту

Органів дихання є фільтруючі (загальновійськові, цивільні, дитячі, промислові) та ізолюючі протигази, респіратори, крім того, ватяний-марлеві пов'язки і проти–пилові тканинні маски (прості засоби). Засобами захисту шкіри є ізолюючі костюми (комбінезони, комплекти), захисний-фільтруючий одяг (прості засоби).

До цивільних протигазів відносяться фільтруючі протигази ГП-5 (ГП-5М) і ГП-7 (ГП-7В), що набули найбільшого поширення.

Респіратори – полегшений засіб захисту органів дихання від забруднень повітряного середовища. Широкого поширення вони набули в шахтах, на копальнях, на хімічно шкідливих і запилених підприємствах, при роботі з добривами і отруйними хімікатами в сільському господарстві. Ними користуються на АЕС, при зачистці окалини на металургійних підприємствах, при фарбувальних, навантажувально-розвантажувальних і інших роботах.

За призначенням респіратори підрозділяються на проти пилові, протигазові і газо пило захисні. Проти пилові захищають органи дихання від аерозолів різних видів, протигазові – від шкідливої пари і газів, а газо пило захисні – від шкідливих газів, від газів пари, пари аерозолів при одночасній їх присутності в повітрі.

Респіратори випускаються двох типів. До першого типу відносяться респіратори, у яких напівмаска і фільтруючий елемент одночасно служать і лицьовою частиною. У респіраторах другого типу повітря очищається у фільтруючих патронах приєднуваних до напівмаски.

Залежно від терміну служби респіратори можуть бути разового

(ШБ-1, «Пелюстка», «Кама», У-2К, Р-2) і багаторазового використання. У респіраторах багаторазового використання передбачена заміна фільтрів.

Якщо немає ні протигаза, ні респіратора, то можна скористатися простими засобами захисту органів дихання марлевою пов'язкою і проти пиловою тканинною маскою (ПТМ), які надійно оберігають органи дихання людини від дії радіоактивного пилу, шкідливих аерозолів, бактерійних засобів.

Засоби захисту шкіри призначені для оберігання людей від дії сильнодіючих отруйних, отруйливих, радіоактивних речовин і бактерійних засобів.

Спецодяг ізолюючого типу виготовляється з таких матеріалів, які не пропускають ні краплі, ні пари отруйних речовин, а також забезпечують необхідну герметичність і завдяки цьому захищають людину.

Фільтруючі засоби роблять з бавовняної тканини, просоченої спеціальними хімічними речовинами.

Як прості засоби захисту шкіри людини може бути використаний виробничий одяг: куртки, брюки, комбінезони, халати з капюшонами, зшиті в основному з брезенту, вогнезахисної або прогумованої тканини, грубого сукна.

З предметів побутового одягу найбільш придатні як засоби захисту плащі і накидки з прогумованої тканини або тканини, покритою хлорвініловою плівкою. Захист можуть забезпечити також і зимові речі: пальта з шкіри, грубого сукна або драпу, ватники, дублянки.

Ноги краще всього захищають гумові чоботи промислового або побутового призначення, гумові боти, калоші, які здатні не пропускати крапельнорідкі ХНР 3-6 год..

Для запобігання тяжким наслідкам від дії на організм людини вражаючих чинників НС, а також для надання само- і взаємодопомоги в зоні НС служать медичні засоби захисту населення. У комплект таких засобів входять: медична аптечка індивідуальна АІ-2, індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8А (10А), пакет дегазування ІДП-С, перев'язувальний пакет.

Правила і порядок користування засобами індивідуальною повинні вивчатися населенням в рамках спеціальної програми по цивільному захисту від НС.

Соседние файлы в папке 42_xG5