Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSY_KNIGA_4.doc
Скачиваний:
669
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
5.03 Mб
Скачать

3. Складання комплексного (або тематичного) фінансового кросворду

Комплексний фінансовий кросворд складається з усіх тем дисципліни «Фінанси» і містить не менше 30 фінансових термінів. Тематичний фінансовий кросворд складається із 15 і більше термінів з однієї будь-якої теми даної дисципліни.

Слова в кросворді мають бути вписані без скорочувань, абревіатури та ін. Терміни, які використовуються у кросворді, повинні відповідати програмі курсу «Фінанси». Не допускається використання термінів з інших курсів (наприклад, назви операцій з похідними цінних паперів, спеціальні банківські та юридичні терміни тощо).

Складання комплексного фінансового кросворду проводиться з використанням двох контрольних слів (тематичного — одного контрольного слова), які студент повинен взяти у викладача. Без контрольного слова кросворд недійсний. Контрольне слово до п’яти букв повинне перетинатися кросвордом 2 рази, більше п’яти букв — 3 і більше разів.

Кросворд має бути компактним і відповідати основному правилу складання кросвордів — слова можуть перетинатися, але не можуть мати суміжних клітин.

Відповіді на слова кросворду мають бути зашифровані у вигляді повних визначень.

Кросворд оформлений від руки або набраний на комп’ютері, здається викладачеві в охайному вигляді за такою структурою:

І — пусті клітинки для вписування слів з нумерацією;

ІІ — перелік визначень до кожного слова;

ІІІ — заповнений кросворд (зі збереженням нумерації);

ІV — перелік правильних відповідей;

V — список використаної літератури.

І, ІІ та ІІІ, ІV — на окремих аркушах.

Перелік правильних відповідей може бути виділено окремим пунктом, а може бути розписаний біля переліку визначень до кожного слова (див. приклад).

По горизонталі:

2— кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства (Прибуток).

5— штрафна санкція за несвоєчасне виконання фінансових зобо­в’язань, що застосовується в разі несвоєчасної сплати податків і неподаткових платежів, а також у разі затримки оплати товарно-мате­ріальних цінностей, надання послуг і виконаних робіт (Пеня).

6— цільова інформація про споживчі властивості товарів та послуг з метою їх популяризації і збуту (Реклама).

7— непрямий податок, що встановлюється державою на товари, що імпортуються, експортуються або проходять транзитом через митну територію країни, у процентних ставках до вартісної оцінки цих товарів або у твердих ставках на одиницю товару (Мито).

8— цільове джерело фінансування. Може бути …нагромадження, …оплати праці і т. д. (Фонд).

11— часткове або повне звільнення юридичних і фізичних осіб від сплати податків (Пільги).

13— обов’язкові платежі юридичних і фізичних осіб на користь держави, які мають цільове призначення (Відрахування).

14— сукупність податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджету та до державних цільових фондів, що справляються у встановленому порядку (Оподаткування).

15— непрямий податок, який встановлюється державою у вигляді надбавки до ринкової ціни окремих товарів у твердо фіксованих на одиницю товару чи процентних ставках (Акциз).

16 — самостійна, ініціативна, системна діяльність з випуску продукції, надання послуг, торгівлі з метою отримання прибутку (Підприємство).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]