Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ ОВ - методичка 2013-2014.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
736.77 Кб
Скачать

V. Підбір та вивчення літературних джерел літератури.

Задачею наукового керівника є організувати роботу студента в руслі раціонального пошуку літературних джерел і, в разі необхідності, допомогти остаточно визначитися з необхідною для роботи бібліографією.

Пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного та алфавітного), бібліографічних довідників. Виконання курсової роботи передбачає поглиблене вивчення методичних вказівок та навчальних посібників, що регламентують організацію виробництва на підприємстві.

Основними місцями роботи студента на даному етапі мають стати читальний зал бібліотеки університету, а також бібліотеки міста, підприємств, організацій.

Слід зазначити, що існують певні правила обробки літератури.

1. Спочатку потрібно ознайомитися з основною літературою (підручниками, навчальними посібниками, статтями теоретичного характеру).

2. Роботу з літературою потрібно починати від простішої до більш складної. Вивченню статей має передувати вивчення книг, вивченню більш давніх видань – вивчення найновіших джерел.

3. Обробка літератури включає огляд змісту, читання передмови, анотації, потім – розділів, які мають безпосереднє значення для курсової роботи.

4. У процесі опрацювання літератури особлива увага має звертатися на наявні проблеми за темою дослідження, ідеї та пропозиції щодо їх розв’язання, дискусійні питання, наявність критичних точок зору. У подальшому такий підхід дозволить формувати власний погляд на оцінку певного явища або проблеми.

5. Вивчаючи літературу, необхідно робити виписки найбільш важливих положень, визна­чень, фактів для того, щоб потім не повертатися до прочитаного. До того ж потрібно по кожній виписці зазначати першоджерело (авторів, назву праці, видавничі позначки тощо), щоб вірно оформити посилання та список використаних джерел.

Записи зручніше робити на невеликих окремих листках у вигляді:

1) виписок основних положень своїми словами;

2) цитат з вказівкою джерела.

Паралельно з цим доцільно виписувати власні думки, критичні зауваження до тексту, якщо вони виникають. Підібравши таким чином необхідну для дослідження літературу, необхідно її потім уважно вивчити, щоб уявити послідовність викладу матеріалу у своїй майбутній роботі. Також потрібно обміркувати питання про відбір і можливості використання фактичного матеріалу.

Vі. Написання першого варіанта (чернетки) тексту роботи та основні вимоги до її змісту.

Формування тексту курсової роботи відбувається шляхом систематизації та обробки зібраних матеріалів з кожної позиції плану. В текст вміщуються тільки цілеспрямовано проаналізовані матеріали. При цьому необхідно продемонструвати творче осмислення і використання підібраних матеріалів, а не механічний їх переказ. Курсова робота повинна бути написаною своїми словами, а не монтажем висловлювань із різних літературних джерел.

При викладенні матеріалу необхідно слідкувати за послідовністю, логічністю, зв’язком між питаннями теми. Окремі розділи і підрозділи повинні становити єдину логічну цілісність. У тексті не повинно було протиріч.

Теоретичні питання при дослідженні необхідно підтверджувати за допомогою аналізу фактичного матеріалу, який рекомендується представляти у вигляді таблиць. Конкретні цифри, факти, з одного боку, повинні служити підтвердженням думок, висловлених автором роботи. На цьому етапі також виконуються обчислення, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки. Таким чином, курсова робота повинна містити елементи наукового теоретичного і практичного дослідження.

Обов’язковим при виконанні курсової роботи є застосування обчислювальної техніки. Обов’язком наукового керівника є роз’яснити студенту призначення певних прикладних комп’ютерних програм, надати допомогу у підборі вихідної інформації, інтерпретації результатів.