Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Roslina_i_seredovysche.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Тема 2. Рослина і середовище

2.1. Біоморфи рослин

Життєві форми рослин (біоморфи) – відображують морфологічну пристосованість рослин до пануючих умов зростання і використовуються при проведенні екологічного аналізу.

2.1.1. Система життєвих форм за к. Раункієром (1907)

Вона відбиває різницю в пристосуванні рослин до переживання несприятливої пори року – розташування бруньок або верхівок пагонів протягом несприятливого часу по відношенню до поверхні ґрунту. У відповідності до цього принципу рослини поділені на такі основні типи:

  1. Фанерофіти (Ph) – рослини, бруньки і верхівкові пагони яких, призначені для переживання несприятливого періоду року (в помірній зоні – зими), розташовані у повітрі на багаторічних стеблах. Це хвойні і листяні дерева високі дерева. Найрізноманітнішими фанерофіти є в теплих і вологих областях, де вони представлені чисельними вічнозеленими формами.

  2. Нанофанерофіти (nPh) – низькі дерева, високі кущі, а також вічнозелені (брусника) і листопадні (чорниця, карликова береза) чагарнички помірних і холодних широт.

  3. Хамефіти (Ch) – рослини, бруньки і верхівкові пагони яких, призначені для переживання несприятливого періоду року, розташовані на пагонах або частинах пагонів, які розташовані близько до поверхні ґрунту і зимою вкриваються снігом. Наприклад, вероніка лікарська, чебрець, очиток. Особливим різноманіттям хамефітів відрізняються райони зі середземноморським кліматом і альпійські області гір.

  4. Гемікриптофіти (HKr) – рослини, пагони яких на початку несприятливого періоду року відмирають до рівня ґрунту, а живими залишаються лише їхні нижні частини, захищені грантом і відмерлими частинами рослин. Саме там розташовані їхні бруньки відновлення. Наприклад, звіробій, кропива дводомна, малина.

  5. Криптофіти (Kr) – рослини, бруньки і верхівки пагонів яких зберігаються під землею на різній глибині. Ця група різноманітна в помірних широтах. Наприклад, купина, спаржа, анемона, будяк, осот, кореневищні злаки, цибулинні, бульбоцибулинні, бульбові.

  6. Терофіти (T) (однорічники) – рослини, що переживають зиму виключно у вигляді насіння. До цієї групи належать і озимі однорічники – які, розпочавши розвиток восени, зимують у вегетативному стані і завершують свій цикл розвитку, коли дають насіння наступної весни чи літа. Висока різноманітність терофітів характерна для угруповань степів, напівпустель і пустель, а також для антропогенно порушених місцезростань.

  7. Гідрофіти (Hd) – рослини водойм.

2.1.2. Система життєвих форм за и.Г. Серебряковим (1964)

Вона відображує суттєві біологічні риси рослин, їхні габітуальні особливості. Тут виділяється вісім типів:

  1. Дерева – рослини, які мають розвинутий багаторічний в різному ступеню одерев’янілий стовбур, що зберігається протягом всього життя особини (десятки і сотні років. Висота від 3-5 до 150м.

  2. Чагарники – деревні рослини, які у дорослому стані мають декілька або багато наземних скелетних осей (стовбурців), які протягом життя рослини послідовно змінюються. Термін життя окремого стовбурця 10-20 років, висота чагарнику не перевищує 5-6м.

  3. Чагарнички – деревні рослини, які в дорослому стані несуть значну кількість розгалужених скелетних осей (парціальних кущів), пов’язаних між собою надземно і підземно і які послідовно заміщуються в ході життя рослини. Тривалість життя багаторічних пагонів – 5-10 років, висота рослин становить від 5-7см до 0,5-0,6м.

  4. Напівчагарники і напівчагарнички – напівдеревні рослини, які відрізняються наявністю видовжених наземних пагонів, що залишаються на значній частині їхньої довжини трав’янистими і щорічно відмирають. При цьому зберігаються і дерев’яніють лише нижні частини наземних осей. Бруньки відновлення розташовані поблизу до поверхні ґрунту. Цикл розвитку пагонів – до 3-5 років, висота рослини – 50-80см (до2м).

  5. Трав’янисті полікарпики – багаторічні трави, що багатократно плодоносять. Наземні пагони цих рослин відмирають в кінці кожного вегетаційного періоду. Підземні пагони є органами відновлення або запасаючими протягом всього життя рослини. Виділяють:

  • Стрижньокореневі - зберігають головний корінь протягом усього життя, не здатні до вегетативного розмноження;

  • Китицекореневі - рослини з мичкуватою кореневою системою, не здатні до вегетативного розмноження;

  • Короткокореневищні – рослини з мичкуватою кореневою системою, зі слабко вираженим вегетативним розмноженням;

  • Кореневищні – рослини з добре вираженим кореневищем, мичкуватою кореневою системою, з добре вираженим вегетативним розмноженням;

  • Дерновинні – щорічно розкривається велика кількість бруньок відновлення і утворюються «дерновини»;

  • Столоноутворюючи – різко виражена здатність до вегетативного розмноження за допомогою наземних або підземних столонів;

  • Повзучі - різко виражена здатність до вегетативного розмноження за допомогою стелючихся пагонів;

  • Бульбоутворюючи – мають спеціалізовані органи у формі наземних і підземних бульб, які слугують для запасання поживних речовин і вегетативного розмноження;

  • Цибулинні – мають спеціалізовані органи у вигляді цибулин;

  • Кореневідприскові – здатні до поза піхвового галуження за рахунок утворення бруньок і пагонів в нижній частині стебла – гіпокотилі і на коренях;

  • Сукуленти – мають соковиті м’ясисті асимілюючі пагони з сильно розвинутою водозапасаючою тканиною;

  • Сапрофітні і паразитні рослини – не мають зелених асимілюючих пагонів;

  • Епіфіти – не пов’язані з ґрунтом;

  • Ліани – мають слабкі наземні стебла і потребують опори, та ін.

  1. Монокарпічні трави – рослини, життєвий цикл яких протягом одного або декількох років і завершується цвітінням і плодоношенням, після чого рослина відмирає через нездатність до вегетативного розмноження. Тут також виділяють ліановидні рослини, сукуленти, напівпаразитичні і паразитичні види.

  1. Земноводні трави – рослини, здатні зростати і у воді, і на суші, які утворюють відповідно водну і наземну форму.

  1. Підводні і плаваючі трави – рослини водойм, які або прикріплюються до дна, або вільно плавають в товщі чи на поверхні води.

Частіше цю систему використовують у спрощеному варіанті:

1. Дерево – Дер.

2. Кущ (чагарник) – Кущ

3. Напівкущ (напівчагарник) – Н/кущ

4. Кущик.

5. Напівкущик – Н/кущик

6. Трав’янистий багаторічник – Бр.

7. Дворічник – Дв.

8. Однорічник – Од.

9. Дерев’яниста ліана – Ліана (дер.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]