Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
электронный учебник экология украина.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
2.08 Mб
Скачать

2.1. Полеві заняття

 

Практична робота № 1

Складання переліку екологічних проблем регіону

Ціль роботи. Дана робота призначена для проведення першого практичного заняття по дисципліні «Загальна екологія» у студентів географічних і природопользовательских спеціальностей, що приступають до вивчення відповідного курсу. Виконання роботи набудовує студентів на певні цілі в ході подальшої підготовки по зазначеній і суміжній дисциплінах, а також дозволяє викладачеві одержати узагальнене подання про рівень вихідної підготовки групи по екологічній проблематиці.

Час проведення 2 години (1 пари).

Завдання.Відповідно до утворювального стандарту відповідних спеціальностей фахівець із вищим утворенням повинен уміти виявляти екологічні проблеми, з'ясовувати причини їхнього виникнення, планувати заходу щодо рішення екологічних проблем. Тому перед студентами ставляться завдання:

  • знайти (згадати) трохи (5) екологічних проблем на прикладі регіону в цілому, свого населеного пункту, своєї вулиці; можна вибрати і яку-небудь загальноросійську проблему;

  • проаналізувати причини їхнього виникнення;

  • запропонувати план рішення кожної із цих проблем, у тому числі визначити, що необхідно зробити в організаційному плані, яке провести технологічний захід, хто (яка відповідальна організація) і що повинен зробити конкретно.

На початку заняття приклад однієї із проблем повинен озвучити викладач.

Відповідні формулювання записати в зошитах для практики, виділяючи розділи «формулювання екологічної проблеми», «причини їхнього виникнення», «шляхи рішення й відповідальних осіб».

 

Практична робота № 2

Вивчення паркових экосистем

Ціль роботи. Одержання первинних навичок вивчення экосистем й їхніх компонентів.

Вихідні матеріали.Робочі зошити, креслярські приналежності, мірна стрічка (рулетка), высотометры або теодоліти й эклиметры.

Час проведення. 4-6 годин (2-3 пари).

Завдання. У міському парку, розташованому недалеко від вузу, закласти пробні й облікові площадки, скласти план пробної площі з позначенням прилягаючих до неї об'єктів (житлові квартали, промислові зони, дороги й ін.). Здійснити повне або часткове вивчення й опис паркової экосистемы відповідно до плану; у тому числі: охарактеризувати географічні умови розташування парку; розрахувати орієнтовні значення запасів деревини на корені для кожного ярусу (деревна рослинність, чагарники) по висоті й діаметру стовбурів без обліку крони; оцінити стан парку як экосистемы й з погляду рекреаційної значимості. Підготувати звіт про пророблену роботу.

Примітка. 1) План опису лісового біогеоценозу наведений у прил. 2.2). Програма дослідження може бути скорочена або доповнена з урахуванням умов (наприклад, зимових). 3) Обстеження доцільно проводити бригадами по 3-4 чоловік. 4) При розрахунку усереднених показників для всієї пробної площі рекомендується провести обмін інформацією між бригадами.

Етапи:

1 етап – складання плану території парку і його околиць із орієнтовною вказівкою прилягаючих значимих об'єктів (селитебная зона, промислові об'єкти, водні об'єкти, автодороги), відзначити видимі ознаки стану дерев і чагарників (здорові, пригноблені, ушкоджені), наявність фауни, сміття й т.п.

2 етап – закладка облікових площадок, виміру для розрахунків біомаси (у частині обсягу деревини на корені без обліку крони по кожному ярусі), уточнення плану ділянки.

3 етап – камеральні роботи: розрахунок біомаси (обсягу) загальної й для кожного ярусу, а також по видах древостоя, підготовка відповідного плану, захист звітів (у звіті відповідно до програми досліджень викладаються назву, завдання, послідовність дій і результати роботи, додається чіткий план із вказівкою масштабу, легенди).

 

Практична робота № 3

Вивчення склоновых экосистем

Ціль роботи. Одержання первинних навичок вивчення экосистем й їхніх компонентів.

Вихідні матеріали.Робочі зошити, креслярські приналежності, мірна стрічка (рулетка), высотометры або теодоліти й эклиметры.

Час проведення. 4-6 годин (2-3 пари).

Завдання. Завдання виконується за аналогією із практичним заняттям № 2. На обраному викладачем недалеко від міста залесенном схилі, що має зміну рослинних співтовариств у міру просування по схилі (або в міру наближення до водного об'єкта й т.п.). Кожна бригада намічає «геоботанический профіль», що охоплює закономірну зміну декількох (2-3) рослинних співтовариств, і в межах кожного співтовариства заставляється по одній обліковій площадці. Побудова планів і розрахунки виконуються аналогічно з попередньою практичною роботою.

 

Практична робота № 4

Вивчення життєвих форм організмів

Ціль роботи. Закріплення знань, отриманих при вивченні теоретичних розділів «Різноманіття екологічних факторів і життєві форми організмів».

Вихідні матеріали. Відеосистема, фільмотека екологічного профілю, робочі зошити, ручки.

Час проведення 2 години (1 пари).

Завдання. Подивитися обраний фільм. У звіті по роботі відбити спостережуване у фільмі різноманіття екологічних факторів навколишнього середовища й пристосувальні реакції живих організмів, різноманіття життєвих форм зі співвіднесенням їх до відповідної экофакторам. Обсяг звіту, що рекомендує, 1,5-2 сторінки.

Додатковий варіант практичної роботи, що рекомендує, № 4: передбачити можливість його проведення у формі польового заняття, відзначити розходження життєвих форм для дерев, чагарників, лишайників, мохів і т.п. з виконанням відповідного ілюстративного матеріалу. Додатково на ілюстраціях рекомендується відзначати просторову диференціацію досліджуваних співтовариств (яруси, синузии, парцеллы й т.п.), обумовлену розмаїтістю життєвих форм.

бала) - спостерігаються в забруднених районах; більше 0,054 (5 балів) - украй несприятливі екологічні умови, коли рослини перебувають у пригнобленому стані - несприятливе, нездорове навколишнє середовище.