Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_s_sulm_ispit.docx
Скачиваний:
293
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
90.07 Кб
Скачать

19.Структурні різновиди твірної бази.

Твірна база - існує в словах мови у готовому вигляді або утворюється під час словотворчого акту.

Для творення похідного слова з мовних ресурсів відбираються необхідна твірна база і словотвірні засоби,які й реалізують дериваційний акт.

Похідне слово завжди двокомпонентне, бінарне, оскільки воно складається з твірної, мотивуючої частини(теми) і форманта(реми).

Усі структурні різновиди мовної словотвірної бази становлять зміст поняття твірна основа.

Мотивуючим компонентом (твірною базою) можуть бути:

- слова (повнозначні, службові):земля-земляний, ох-охати;

- прийменниково-відмінкові форми іменників(словоформи):над вечір-надвечір’я, під горою-підгір’я;

- фразеологізми:бити чолом – чоломкатися; точити баляндраси – балядрасати;

- синтаксичні словосполучення:сині очі – синьоокий, чорні брови – чорнобривий;

- висловлювання: Не туди хата – прізвище Нетудихата;

- складноскорочувані слова(абревіатури): ФІЛФАК, ПТУ;

- словоформи: добре-добріше-подобрішати.

20.Поняття мотивувальної основи. Словотвірне значення слова та його типи.

Усі похідні слова сучасної української мови незалежно від їх морфемного складу включають два основні елементи —твірну базу і формант.

З потенційних компонентів твірної бази формується матеріальна основа похідного слова. Твірна база - інше слово. Вона існує в словах мови у готовому вигляді або утворюється під час словотворчого акту. Наприклад, ніч → нічний → нічник; жити → прожити → прожиток → прожитковий.

Словотвірне значення – це узагальнене категоріальне значення похідних слів певної словотвірної структури. Воно встановлюється на основі семантичних співвідношень цих слів з відповідними твірними зв’язкам.

Словотвірне значення відрізняється від лексичного значення слова, бо воно є індивідуальним у кожного слова, словотвірне – спільне для ряду одно структурних у словотвірному відношенні слів(мідний, залізний, чавунний – мають кожен своє граматичне значення, спільним є словотвірне – такий,що зроблений з…)

Словотвірне значення-це значення, яке властиве лише похідним словам. Воно є загальним значенням похідних слів словотвірного типу. Напр: корівник, курятник, в значенні приміщення для істот назване твірним словом. Словотвірне значення відрізняється різними ступенями узагальнення. Серед них виділяють загальні і часткові. Напр: гостювальник, страждальник, тобто особа за відношенням до дій.

21.Словотвірний ланцюжок, парадигма, гніздо.

Словотвірний ланцюжок – це ряд спільнокореневих слів, зв’язаних відношеннями послідовної мотивації(синтагматичні відношення між словами):

Писати-переписати-переписувати-переписування;

Писати-перепис;

писати-писар-Писаренко.

Словотвірна парадигма – це набір похідних від однієї твірної основи на одному ступені творення(парадигматичні відношення):

Сидіти+сідало

Сидіти+сидіння

Сидіти+сідло

Словотвірне гніздо – це усі похідні з одним і тим же коренем, упорядковані відношеннями похідності. Воно має свою вершину,що становить собою непохідне слово.Словотвірне гніздо складається з словотвірних ланцюжків і словотвірних парадигм. Це абсолютно всі слова з одним коренем, але упорядковані в словотвірній системі.