Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
редько.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
189.83 Кб
Скачать

41. Ліцензування та сертифікація транспортних перевезень

Ліцензія видається Міністерством транспорту і зв′язку України. Залежно від виду послуг, що надаються фірмою, видається ліцензія на внутрішні або міжнар перевезення пасажирів і багажу. Термін дії ліцензій- 5 років. На кожен автомобіль до ліцензії по перевезенню пасажирів і вантажів додаються ліцензійні картки на термін дії ліцензії.

Одна з умов отримання будь-якої транспортної ліцензії - наявність укладеного договору з АТП, згідно якому перед відправленням в рейс повинен здійснюватися технічний огляд автомобіля, а водій зобов′язаний проходити медичний огляд. Відповідно, АТП повинне мати належну матеріально технічну базу і фахівців в штаті (зокрема свого лікаря із спеціальним штампом). Якщо у підприємства велика кількість автомашин, воно може мати власне АТП або автопарк, узяти в штат підприємства автомеханіка і лікаря. Ще однією обов′язковою умовою отримання трансп ліцензії є наявність двох страховок: страхування цивільно-правової відповідальності і страхування від нещасних випадків на транспорті.Для отримання ліцензії на міжнародні перевезення додатково потрібний наявність документа, який підтверджує проходження водіями курсів міжнародних перевізників. Право на управління автобусами на міжміських маршрутах мають водії, які останні три роки працюють водіями автобусів.

42. Сертифікація закладів готельного та ресторанного господарства

Сертифікація- сук дій і процедур, проведених з метою підтвердження того, що продукт або послуга відповідають певним стандартам чи технічним умовам.

В Україні розрізняють обов'язкову й добровільну . Стаття 15 Закону про туризм- готельні послуги та послуги харчування, які надаються суб'єктами тур діяльності, підлягають обов'язковій сертифікації за стандартами ІСО серії 9000.Правила обов'язкової сертифікації затверджені наказом Держкомстандарту Укр від 27.01.99 р. № 37. Обов'язкова сертифікація пров з 01.10.99 р.В разі позитивного вирішення видається сертифікат. Сертифікація готельних послуг: Суб'єкти сертифікації -ті , які надають готельні послуги.Об'єкти - готельні послуги, які надаються суб'єктами тур діяльності (готелі, мотелі).Перелік готельних послуг, які підлягають обов'язковій сертифікації:послуги готелів з ресторанами;без ресторанів; ін місця для короткочасного проживання (послуги молодіжних турбаз і гірських притулків;кемпінгів; дитячих і студ. літніх таборів; центрів і будинків відпочинку; курортних закладів оздоровчого характеру, тощо).Порядок проведення сертифікації передбачає:подачу заяви на сертифікацію готельних послуг;розгляд і прийняття рішення по заяві та визначення схеми сертифікації протягом місяця з дня отримання заяви ;проведення перевірок з метою обов'язкової сертифікації;аналіз отриманих результатів; реєстрацію сертифікату відповідності;технічний нагляд за наданням обов'язкових сертифікованих послуг сертифікованою системою якості надання послуг.Термін дії сертифіката:1 рік, 3 роки, 5 років.Сертифікація послуг харчування:Суб'єкти сертифікації –ті, які надають послуги харчування.Об'єкти - послуги харчування, результати послуг харчування, процес надання послуг харчування, системи якості.Обов'язкову сертифікацію послуг харчування здійснюють органи сертифікації послуг харчування, акредитовані в Системі сертифікації УкрСЕПРО.Підляг. обов'язковій сертифікації ресторани, бари, кафе, їдальні (такі, що надають послуги туристам).Термін дії сертифікату :1 рік, 3 роки, 5 років.Не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії сертифіката заявник подає нову заявку для отримання сертифіката на наступний період