Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Горпинич.docx
Скачиваний:
136
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
97.01 Кб
Скачать

2.3 Проблеми бюджетної системи України

Сучасний розвиток економіки нашої країни потребує вдосконалення та застосування реформ щодо бюджетних взаємозв’язків за доходами та видатками і міжбюджетних відносин.

Якщо бюджетні відносини не піддаються належному законодавчому регулюванню,то це може призвести до негативних наслідків.

Розглянемо ці наслідки:

  • недоотримання платежів до державного бюджету,і як в результаті затримка фінансування видатків;

  • відсутність відповідальності за порушення законодавства;

  • недостатній контроль за використанням бюджетних ресурсів,що призводить до втрат бюджетних коштів та ін.

Все це потребує розгляду і застосування методів щодо удосконалення бюджетного процесу.

Розглянемо найсуттєвіші недоліки(проблеми) бюджетного устрою України.

Розпочнемо з проблеми збалансованості державного бюджету. Процес розпису доходів, що надходять органам державної влади, які ними розпоряджаються є необхідним для кожної держави. Як ми вже знаємо бюджет являється головною ланкою фінансової системи. Ситуацію, коли бюджетні витрати перевищують надходження називають бюджетним дефіцитом, а ситуацію протилежну цій-профіцитом. Через незбалансованість доходів та видатків в Україні проблема збалансованості є актуальною.

Ми аналізували принципи бюджетної системи і одним з найважливіших є принцип збалансованості. Не можна називати бюджетом незбалансований бюджетом так як він нездатний до виконання.

Спробуємо виявити основні причини виникнення дефіциту:

  1. однією з головних причин є недосконалість фінансового та податкового законодавства, яке повинне забезпечити наповненість бюджетів всіх рівнів. Через значні обсяги «тіньового сектора», бюджети недоотримують щорічно близько 10 млрд. грн.;

  2. не достаток контролю над рухом готівки,через що майже третина платників податків ухиляється від сплати;

  3. спад виробництва, що призводить до втрати значної частини доходів бюджету;

  4. недодержання розрахунково-платіжної дисципліни та значний борг підприємств ,призводить до втрати 5 млрд. грн.;

  5. зростає обсяг бартерних операцій, в результаті втрати становлять 1,5-2 млрд. грн..

Дефіцит державного бюджету України за січень 2014 року склав 1,607 млрд грн, або 2,5% від граничного рівня дефіциту на рік (71,564 млрд грн).

Неможлива макроекономічна стабільність без забезпечення збалансованого бюджету. Я вважаю,скорочення державного дефіциту можливе при проведенні ефективної податкової реформи, посилення відповідальності за ухиляння від сплати податків та інше.

Розглянемо проблеми бюджетного процесу.

В Україні бюджетний процес – це регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства.[10]

Проблеми бюджетного процесу доцільно буде розділити на категорії:

  1. проблеми на стадії прийняття бюджету;

  2. проблеми під час виконання бюджету;

  3. проблеми контролю.

В Україні проблемою завжди була несвоєчасність дій органів державної влади. А те що необхідно приймати бюджет кожний рік лише ускладнювало проблему.

Проблематичність прийняття бюджету та затвердження його в строк обумовлена політичною нестабільністю та тим, що представники влади відстоюють власні інтереси. В нашій країні невчасне затвердження бюджету стало вже традицією аніж винятком.

Наступною проблемою є нестратегічність в бюджетному процесі, бюджет планується на рік в той час як розвиток як складових держави так і самої держави в цілому потребує стратегічного довгострокового плану. В результаті ми бачимо що між бюджетної і соціальної стратегії немає ніякого взаємозв’язку.

Під час стадій прийняття бюджету та його виконання виникає ще одна проблема прозорості бюджетного процесу. В Україні бюджетний процес відірваний від громадськості, тобто немає ніякого зв’язку з публічними слуханнями і обговореннями, також ніхто ніколи не чув про незалежних експертів та аналітиків,які зацікавлені бюджетному процесі та реалізації бюджету.

Тож можна зробити висновок спираючись на українську практику формування бюджетів, що бюджетне законодавство погано узгоджується з податковим законодавством та іншими законами.

Говорячи про проблеми, не можна не звернути уваги на міжбюджетні відносини в Україні, система яких формувалась хаотично і непередбачувано. Це значною мірою вплинуло на ефективність прогнозування та управління бюджетними коштами. В системі міжбюджетних відносин присутні проблеми, які потребують негайного вирішення.

Найсуттєвішою проблемою є незацікавленість місцевих органів влади у збільшенні частки власних надходжень. В зв’язку з цим основна частка доходів формується передусім від відрахувань загальнодержавних податків і зборів. Відсутність прагнення до збільшення дохідної частини на місцевому призводить до недостатньо ефективного функціонування системи міжбюджетного фінансування.

До проблем міжбюджетних відносин можна віднести:

  1. низький рівень обґрунтованості й прогнозованості дохідної частини місцевих бюджетів;

  2. недоотримання коштів місцевими бюджетами на утримання об’єктів соціальної інфраструктури;

  3. заборгованість між бюджетами різних рівнів.

Збалансовані міжбюджетні відносини являються однією з основних складових бюджетної політики. Для досягнення ефективного функціонування системи бюджетних відносин необхідно чітко визначити обов’язки органів влади різних рівнів та ефективність виконання ними своїх повноважень. Але в Україні система органів влади зосереджена на централізації, незважаючи на ступінь незалежності місцевих органів влади.

Дієва модель міжбюджетних відносин - запорука створення стабільної регіональної економіки, гарантія ефективного витрачання коштів місцевого та державного бюджетів. Тому цій проблемі та шляхам її вирішення потрібно приділяти особливу увагу з боку органів державної влади.

Зважаючи на присутні проблеми в Україні, вони потребують негайного регулювання та застосування методів для їх подолання.