Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 Погашення.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
84.99 Кб
Скачать
    1. Погашення зіпсованих проїзних документів у квитковій касі

Погашення зіпсованих проїзних документів у касі продажу безпосередньо під час діалогу з пасажиром при виявленні помилок у проїзному документі або відмові пасажира від його викупу, як правило, повинно виконуватись наступним запитом до системи.

Погашення зіпсованих проїзних документів виконується тільки на тому терміналі, на якому був оформлений даний проїзний документ, одним і тим же касиром. Погашення проїзних документів може здійснюватись у межах різних кінцевих звітів.

У звичайній касі продажу існують три види погашення проїзних документів:

  1. коротке;

  2. звичайне;

  3. примусове.

Коротке погашення може бути виконане тільки наступним замовленням безпосередньо після оформлення проїзних документів, у термін не пізніше встановленої у системі константи короткого погашення (3 хвилини). Оскільки в одному замовленні може бути декілька проїзних документів, то наступним замовленням до системи може бути погашений будь-який документ з цього замовлення у довільній послідовності. Якщо між операціями оформлення проїзного документа та його погашення був оформлений, повернений або переоформлений проїзний документ іншого замовлення, то коротке погашення першого не відбувається.

Звичайне погашення може бути виконано у межах встановленої часової константи (1 година) з моменту оформлення проїзного документа.

Примусове погашення проїзного документа може бути виконано:

  1. після закінчення константи погашення (не пізніше ніж через 6 діб з моменту оформлення проїзного документа, але тільки у межах звітного місяця);

  2. після відправлення поїзда (але до прибуття поїзда вказаного на проїзному документі на кінцеву станцію).

Примусове погашення може бути здійснено тільки з дозволу адміністратора пункту продажу, де був оформлений проїзний документ.

У всіх випадках примусового погашення на допоміжному документі друкується надпис ПОГАШЕНО ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ДОЗВОЛЕНОГО ТЕРМІНУ. Про проведення примусового погашення касир повинен скласти акт із зазначенням причини несвоєчасного погашення[Додаток В].

Для того щоб перейти до виконання виду роботи „Погашення проїзних документів”, необхідно у діалоговому вікні „Головне меню можливих видів робіт” підвести курсор до рядка ПОГАШЕННЯта натиснути клавішуEnter,після чого на екрані термінала пред’являється діалогове вікно „Замовлення на погашення проїзного документа” з полями введення. Перехід до цього вікна можливий також з вікна „Продаж” при натиснення клавішіF6.

Для виконання короткого погашення проїзних документів з останнього замовлення необхідно в полі ключа Kзазначити порядковий номер документа у замовленні (цифру після шифру документа у четвертому рядку проїзного документа, що погашається). Поля ключівFтаIпри короткому погашенні не заповнюються. У полі ключаR– програмно приформовується код операції25.

Для виконання звичайного погашення проїзного документа касир повинен за ключем Fзазначити інформацію з службового рядка проїзного документа, що погашується (зліва направо з 9–го по 24-й знак у четвертому службовому рядку проїзного документа). Для зручності поле ключаFрозділене на сегменти, які виділені в діалоговому вікні підкресленням.

Поля ключів KтаIпри звичайному погашенні не заповнюються. У полі ключаR– програмно приформовується код операції25.

Ключі KіFвзаємовиключні, тобто в замовленні необхідно заповнити один з цих ключів, а не два одразу, інакше від системи надходить негативна відповідьЗАЛИШТЕ ТIЛЬКИ ОДИН КЛЮЧ F АБО К.

Для виконання примусового погашення після закінчення встановленого терміну погашення, заповнюється поле після ключа F; у ключіIнеобхідно зазначити літеруХ. У полі ключаR– програмно приформовується код операції25.

ПОГАШЕННЯ

25

F __________________ ________

K __

I _

R _25_

Enter-Виконати f1-Допомога f3-Вихiд f4-решта f9-Ост.вiдп.

12.11.2005 11:59:09 Г 198,15 N254068

Рисунок 7-1 - Вигляд діалогового вікна „Замовлення на погашення”

У діалоговому вікні „ Замовлення на погашення” існує можливість використання таких функціональних клавіш:

  1. Enter - ВИКОНАТИ Виконання замовлення та перехід до вікна “Сформований документ погашення проїзного документа”;

  2. F1 - ДОПОМОГА Виведення на екран інформації з призначенням ключів;

  3. F3 - ВИХІД Перехід до діалогового вікна „Головне меню можливих видів робіт”. У разі якщо перехід у діалогове вікно „Погашення” виконувався з вікна „Продаж” здійснюється перехід у попереднє діалогове вікно „Замовлення на оформлення проїзного документа”;

  4. F4 –РЕШТА Перехід до діалогового вікна „Розрахунок решти”;

  5. F9 - ОСТ. ВІДП. (остання відповідь) Пред'явлення вікна з допоміжним документом останнього замовлення на погашення проїзного документа (за наявності).

АЖ 000225 41П Н1 0061319 121102 1159 КК88К89

дата оформлення (4 перших знаки)

номер замовлення в системі (7 знаків)

шифр (1 знак) та номер документа в замовленні (1 цифра)

захисний кодпроїзного документа (3 знаки)

Рисунок 7-2 - Вигляд інформації службового рядка (4-го рядка) проїзного документа

Після натиснення клавіші Enterу вікні введення замовлення на погашення проїзних документів пред’являється діалогове вікно із сформованим допоміжним документом про погашення, у якому відображається інформація, яка буде надрукована на допоміжному документі погашення.

погашено Г-186.20 ГРН

N042КА D16.11 ЧС20.30 В001 П 02 ПОВНИЙ

КИЇВ ПАС -МОСКВА КИВ /ШВИДКИЙ ФIРМ

022 023 # Ю-З

АЖ 000225 41П Н1 0061319 121102 1159 КК88К89

Г-186.20ГРН=ТАР.156.36+КЗБ.7.00+СТР.2.36+ПДВ.20.48ГРН

F4-Друк f12-АНУЛЮВАННЯ 1

12-11-2005 11:59:15

Рисунок 7-3 - Вигляд діалогового вікна “Сформований документ погашення”

У діалоговому вікні „Замовлення на погашення” існує можливість використання таких функціональних клавіш:

  1. F4 – ДРУК

Для друку допоміжного документа погашення необхідно натиснути функціональну клавішу F4 - ДРУК. Після натиснення клавіші F4 відбувається автоматичний вихід бланка з принтеру для надання можливості касиру перевірити правильність використання виду бланка. На екран термінала видається повідомлення про необхідність вставити в принтер бланк допоміжного документа і ще раз натиснути клавішу F4.

Після завершення друку допоміжного документа погашенні виконується автоматичний перехід до діалогового вікна касира введення замовлення на погашення проїзного документа.

  1. F12 - АНУЛЮВАННЯ

Для відмови від сформованого бланка погашення необхідно натиснути клавішу F12, при цьому операція погашення проїзного документа у системі анулюється.

Увага!Відмовитися від операції погашення після початку друку неможливо.

Для отримання дубля допоміжного документа погашення необхідно після друк оригіналу бланка погашення натиснути клавішу F9 - ОСТ. ВІДП. (у вікні введення замовлення на погашення проїзних документів), після чого на екрані пред’явиться діалогове вікно „Дубль бланка погашення”. Для здійснення друку дубля допоміжного документа погашення необхідно натиснути клавішуF4або для виходу з екрану натиснути клавішуF3. На бланку дубля допоміжного документа буде надруковане словоДУБЛЬ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]