Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
323.58 Кб
Скачать

1.3. Характеристика лідерів класу

Основна мета цього розділу - виявити причини, за якими той чи інший учень стає лідером класу. Він повинен містити такі відомості:

- наявність яких якостей

особистості (характеру, темпераменту, соціальна позиція, рівень домагань, самооцінки, критичності особистості, комунікативні, організаторські здібності і схильності, чарівність, активність, принциповість, доброта, чуйність тощо) сприяло виділенню його в якості лідера;

- які зобов'язання сприяли або протидіяли його висунення;

- чи є даний школяр виразником думок, поглядів, інтересів всього класу або певного угруповання.

При зборі цієї інформації можна використовувати спеціальні методики, що діагностують рівень розвитку різних психічних якостей.

1.4. Характеристика поглядів, інтересів, переконань школярів

У даному розділі необхідно вказати:

- наявність спільних інтересів;

- переважні мотиви спільної діяльності;

- наявність сформованих поглядів і переконань;

- наявність суспільної думки;

- сформованість професійних інтересів;

- переважні мотиви вибору професії.

Кожен висновок необхідно підтверджувати конкретними прикладами з життя класу: участь у загальношкільних і класних справах, реакція на події в класі, школі, країні, за кордоном.

1.5. Характеристика рівня розвитку колективу

Цей розділ є узагальнюючим, при його написанні використовуються дані всіх попередніх розділів. У ньому зазначаються наступні моменти:

- роль класного керівника, активу та окремих членів класу в організації навчальних, трудових, громадських заходів (вказується, чия активність переважає, які завдання, ким вирішуються і т.д.);

- згуртованість колективу (наявність або відсутність протиборчих угрупувань, наявність традицій та громадської думки);

- інтелектуальна єдність класу (вміння самостійно приймати обдумане рішення, прийти до спільної думки в результаті обговорення, правильна оцінка позитивних і негативних якостей класу, ставлення до критичних зауважень на свою адресу та ін.);

- емоційна єдність класу (загальний емоційний настрій, взаємна симпатія, співпереживання один одному, готовність до прийняття нових членів, ставлення до інших груп і колективів, зарахування свого класу до більш широкого колективу, спільне переживання успіхів і невдач і т.д.);

- вольова єдність класу (вміння створювати високий рівень напруги фізичних і духовних сил для вирішення спільних завдань, подолання перешкод, реакція на невдачі й успіхи, вміння доводити справу до кінця і т.д.).

Розділ завершується висновком про рівень (стадії) розвитку класу як колективу (високий, середній, низький) та динаміку його розвитку (підйом, спад, застій).

Друга частина характеристики присвячена практичним рекомендаціям щодо використання отриманої інформації. Тут необхідно зазначити:

- які вміння можна внести в діяльність класного керівника з організації навчального, трудового та суспільного життя класу;

- як найбільш ефективно використовувати лідерів у навчальному та виховному процесі;

- які корективи і якими способами можна внести в процес розвитку особистості цих школярів;

- як організувати подальший розвиток навчальних і професійних інтересів школярів;

- як сприяти формуванню та розвитку громадської думки, переконань, світогляду в класі;

- які перспективи розвитку класу як колективу і в чому полягає роль вчителя (класного керівника) при управлінні цим процесом, які конкретні шляхи і засоби управління.

Тут же необхідно відзначити, що зроблено самим практикантом з реалізації запропонованих рекомендацій. При виконанні завдань рекомендуємо звернутися до методики «Дослідження міжособистісного сприймання в групі та оцінки стосунків підлітків з класом», «Дослідження міжособистісних стосунків», методики незакінчених речень для діагностики міжособиcтісних стосунків, методики «Референтометрія».

Загальна оцінка - 20балів

Методичне забезпечення програми вивчення класного колективу

Методика «Дослідження міжособистісного сприймання в групі та оцінки стосунків підлітків з класом»

Сприйняття індивідом групи являє собою своєрідне тло, на якому протікає міжособистісне сприйняття. У зв'язку з цим дослідження сприймання індивідом групи є важливим моментом у дослідженні міжособистісного сприйняття.

Постарайтеся виявити три можливих "типи" сприйняття індивідом групи. При цьому як показник типу сприймання виступає роль групи в індивідуальній діяльності сприймаючого.

Тип 1. Індивід сприймає групу як перешкоду своєї діяльності або ставиться до неї нейтрально. Група не являє собою самостійної цінності для індивіда. Це виявляється у відхиленні від спільних форм діяльності, у перевазі індивідуальної роботи, в обмежені контактів. Цей тип сприйняття індивідом групи можна назвати "індивідуалістичним".

Тип 2. Індивід сприймає групу як засіб, що сприяє досягненню тих чи інших індивідуальних цілей. При цьому група сприймається й оцінюється з погляду її «корисності» для індивіда. Віддається перевага більш компетентним членам групи, здатним допомогти, взяти на себе вирішення складної проблеми чи послужити джерелом необхідної інформації. Даний тип сприйняття індивідом групи можна назвати "прагматичним".

Тип З. Індивід сприймає групу як самостійну цінність. На перший план для нього виступають проблеми групи й окремих її членів, спостерігається зацікавленість як в успіхах кожного члена групи, так і групи в цілому, прагнення зробити свій внесок у групову діяльність. Виявляється потреба в колективних формах роботи. Цей тип сприйняття індивідом своєї групи може бути названий "колективістським".

Проведення дослідження

Анкета складається з 14 пунктів-суджень, що містять 3 альтернативних вибори. У кожнім пункті альтернативи розташовані у випадковому порядку. Кожна альтернатива відповідає визначеному типу сприйняття індивідом групи.

Інструкція. Ми проводимо спеціальне дослідження з метою поліпшення організації навчального процесу. Ваші відповіді на запитання анкети допоможуть нам у цьому. На кожен пункт анкети можливі 3 відповіді, позначені буквами а, б, в. З відповідей на кожен пункт виберіть той, котрий найбільш точно виражає вашу точку зору. Пам'ятайте, що у даній анкеті немає "поганих" чи "гарних" відповідей. На кожне запитання може бути обрана тільки одна відповідь.

Анкета

Кращими партерами в групі я вважаю тих, хто: а — знає більше, ніж я;

б — усі питання прагне вирішувати спільно; в — не відволікає увагу вчителя.

Кращими вчителя є ті, котрі

а — використовують індивідуальний підхід;

б — створюють умови для допомоги з боку інших;

в — створюють у колективі атмосферу, у якій ніхто не боїться висловлюватися.

Я радий, коли мої друзі:

а — знають більше, ніж я, і можуть мені допомогти;

б — вміють самостійно, не заважаючи іншим, домагатися успіхів;

в — допомагають іншим, коли є можливість.

4. Мені подобається, коли в групі: а — нема кому допомагати;

б — не заважають при виконанні завдань; в — інші слабкіше підготовлені, ніж я.

Мені здається, що я здатний на максимальне, коли:

а — можу отримати допомогу і підтримку з боку інших;

б — мої зусилля мають винагороду;

в — є можливість виявити ініціативу, корисну для усіх.

Мені подобаються колективи, у яких:

а — кожний зацікавлений у поліпшенні результатів усіх; б — кожний зайнятий своєю справою і не заважає іншим; в — кожна людина може використовувати інших для вирішення своїх завдань.

Учні оцінюють як найгірших таких вчителів, які: а — створюють дух суперництва між учнями:

б — не приділяють учням достатньої уваги,

в — не створюють умов для того, щоб група допомагала школярам.

Найбільше задоволення в житті дає:

а — можливість працювати, коли тобі ніхто не заважає;

б — можливість одержання нової інформації від інших людей;

в — можливість зробити корисне іншим людям.

Основна роль вчителя повинна полягати:

а — у вихованні людей з розвинутим почуттям відповідальності перед іншими;

б — у підготовці пристосованих до самостійного життя людей; в — у підготовці людей, що вміють отримувати допомогу від співпраці з іншими людьми.

10. Якщо перед групою постає якась проблема, то я:

а — надаю перевагу тому, щоб інші вирішували цю проблему; б — волію працювати самостійно, не покладаючись на інших; в — прагну зробити свій внесок у загальне вирішення проблеми.

11. Я б навчався краще, якби вчитель:

а — мав до мене індивідуальний підхід;

б — створював умови для одержання мною допомоги з боку інших; в — заохочував ініціативу учнів, спрямовану на досягнення спільного успіху.

12. Немає гіршого випадку, коли:

а — ти не спроможний самостійно домогтися успіху,; б — почуваєш себе непотрібним групі; в — тебе не розуміють оточуючі.

13. Найбільше я ціную:

а — особистий успіх, у якому є частка заслуги моїх друзів; б — загальний успіх, у якому є і моя заслуга; в — успіх, досягнутий ціною власних зусиль.

14. Я хотів би:

а — працювати в колективі, у якому застосовуються основні прийоми і методи спільної роботи;

б — працювати індивідуально з вчителем;

в — працювати зі знаючими в даній області людьми.

Обробка й інтерпретація результатів

На підставі відповідей школярів за допомогою ключа робиться підрахунок балів по кожному типу сприйняття індивідом групи. Кожній обраній відповіді приписується один бал. Бали, набрані школярами по всім 14 пунктам анкети, складаються для кожного типу сприйняття окремо. При цьому загальна сума балів по всім трьом типам сприйняття для кожного випробуваних повинна дорівнювати 14. При обробці даних «індивідуалістичний» тип сприйняття індивідом групи позначається буквою "І", "прагматичний" — "П", "колективістський»" — "К". Результати кожного з випробуваних записуються у вигляді багаточлена:

рІ+тП+пК, дер — кількість балів, отримана по "індивідуалістичному» типу сприйняття; т — «прагматичному"; п — "колективістському", наприклад:

4І+6П + 4К. Ключ для обробки анкети

Тип сприйняття індивідом групи

індивіду аліс тичний

колективістич ний

прагматич ний

1В 8А

2А 9Б

ЗБ 10Б

ЗВ

10В

ЗА

10А

4Б ПА

11В

11Б

5Б 12А

12Б

12В

6Б 13В

13Б

13А

7Б 14В

14А

14В

Методика «Дослідження міжособистісних стосунків»

Обладнання: бланк-опитувальник "Q-сортування" В.Стефансона, ручка.

Методика проведення. Педагог пропонує піддослідному набір твер­джень, які потрібно оцінити: "так", "ні", у крайніх випадках "маю сумнів" щодо наявності характеристики у себе. Відповіді слід зафіксувати на бланку для відповідей.

1. Критичний до товаришів.

2. Виникає тривога, коли у групі назріває конфлікт.

3. Схильний діяти, зважаючи на поради лідера.

4. Не схильний створювати надто близькі стосунки з товаришами.

5. Подобається дружність у групі.

6. Схильний протистояти лідеру.

7. Відчуває симпатії до одного-двох членів групи.

8. Уникає, зустрічей і зборів у групі.

9. Подобається схвалення лідера.

10. Незалежний у судженнях і манері поведінки.

11. Готовий пристати на будь-чий бік у дискусії.

12. Схильний керувати товаришами.

13. Радий спілкуванню з одним-двома друзями.

14. Зовнішньо спокійний під час вияву ворожості з боку інших членів групи.

15. Схильний підтримувати настрої своєї групи.

16. Не надає значення особистим якостям членів групи.

17. Схильний відволікати групу від її мети.

18. Відчуває задоволення, протиставляючи себе лідеру.

19. Бажав би зблизитися з деякими членами групи.

20. Віддає перевагу нейтральності в суперечці.

21. Подобається, коли лідер активний і добре керує.

22. Віддає перевагу байдужому обговоренню суперечностей.

23. Недостатньо стриманий у вираженні почуттів.

24. Прагне згуртувати довкола себе однодумців.

25. Незадоволений надто формальними стосунками.

26. Коли звинувачують — хвилюється і мовчить.

27. Згоден з основними напрямами діяльності групи.

28. Прив'язаний до групи більше, ніж до певних її членів.

29. Схильний затягувати та загострювати суперечку.

30. Прагне бути в центрі уваги.

31. Бажав би бути членом вузького угруповання.

32. Схильний до компромісів.

33. Відчуває внутрішнє хвилювання, коли лідер учиняє щось, що не відповідає його сподіванням.

34. Надто чутливо ставиться до зауважень товаришів.

35. Може бути підступним і улесливим.

36. Схильний перебрати на себе керівництво у групі.

37. Щирий у групі.

38. Виникає нервове хвилювання під час групових суперечок.

39. Віддає перевагу лідерові, що бере на себе відповідальність під час планування робіт.

40. Не схильний до виявів дружелюбності.

41. Схильний сердитися на товаришів.

42. Намагається налаштувати інших проти лідера.

43. Легко знаходить знайомства за межами групи.

44. Намагається уникати того, щоб бути втягнутим у суперечку.

45. Легко погоджується з пропозиціями інших членів групи.

46. Чинить опір створенню угруповань у колективі.

47. Виявляє іронію і сарказм, коли роздратований.

48. Виникає неприязнь до тих, хто намагається виділитися.

49. Віддає перевагу меншій, але інтимнішій групі.

50. Намагається не показувати свої істинні почуття.

51. Пристає на бік лідера у групових суперечках.

52. Ініціативний у встановленні контактів у спілкуванні.

53. Уникає критикувати товаришів.

54. Віддає перевагу можливості звертатися до лідера частіше, ніж до інших.

55. Не подобається, коли стосунки у групі надто фамільярні.

56. Подобається створювати суперечки.

57. Прагне втримати свій високий статус у групі.

58. Схильний вступати в контакти з товаришами і руйнувати їх.

59. Схильний до сперечання, задиркуватий.

60. Схильний виражати невдоволення лідером.

Обробка результатів. Результати підраховуються за ключем:

1) залежність — відповіді 3, 9, 15, 21, 27, 33, 39,45, 51, 54.

2) незалежність — 6, 12, 18, 24, 30, 36,42,48, 57, 60.

3) товариськість — 5, 7, 13, 19,25, 31,37,43,49,52.

4) нетовариськість — 4, 10, 16, 22, 28, 34, 40, 46, 55, 58.

5) прийняття "боротьби" — 1, 11, 17, 23, 29, 35, 41, 47, 56, 59.

6) уникнення "боротьби" — 2, 8, 14, 20, 26, 32, 38, 44, 50, 53.

Підраховується частота вияву кожної тенденції, причому кількість відповідей "так" за однією тенденцією підсумовується разом із кількістю відповідей "ні" за полярною тенденцією в парі. Наприклад, кількість позитивних відповідей за шкалою "залежність" додається до кількості негативних відповідей за шкалою "незалежність". Якщо одержана сума наближається до 20, то можна казати про перевагу тієї чи іншої стійкої тенденції, яка належить індивіду і виявляється не тільки в певній групі, а й за її межами. У випадку, коли кількість відповідей "так" однієї тенденції дорівнює кількості позитивних відповідей за протилежною тенденцією (наприклад, залежність—незалежність), то такий стан може свідчити про наявність внутрішнього конфлікту особистості, яка перебуває під владою однаково виражених протилежних тенденцій.

Три-чотири відповіді "маю сумнів" за окремими тенденціями розглядаються як ознака нерішучості, ухиляння, астенічності, але також можуть свідчити про певну вибірковість у поведінці, тактичну гнучкість, стенічність. Краще розглядати такі характеристики в сукупності з іншими параметрами.

Експрес-тест самооцінки лідерства

Призначення. Даний експрес-тест дозволяє визначити актуальний рівень виявлення лідерства у сумісній діяльності.

Інструкція. Уважно прочитайте кожне з десяти суджень і виберіть найбільш підходящу для вас відповідь в буквеній формі. Працюючи з опитувальником, пам'ятайте, що немає ні поганих, ні хороших відповідей. Важливим фактором є те, що в своїх відповідях потрібно прагнути до об'єктивності і записувати ту відповідь, яка першою приходить в голову.