Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
152
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Анаболіки, дозволені до застосування в спорті

Ключове положення в групі фармакологічних препаратів, які не є допінгами і можуть бути рекомендовані для нарощування м'язової маси і збільшення сили, займають стероїдні препарати рослинного походження.

Перспективними в плані анаболізуючої дії є препарати, отримані з витяжки стебел і коренів левзеї сафлоровидної, що росте в Середній Азії, Казахстані і Далекому Сході.

Екдистен (містить 0,005 г активної речовини левзеї) володіє тонізуючою і анаболізуючою дією. Незважаючи на стероїдну структуру, екдистен не викликає шкідливих побічних ефектів препаратів тестостерону і анаболічних стероїдів. Тривалий прийом екдистена навіть у високих дозах (по 69 таблеток на день протягом 34 тижнів) не викликає порушень у змісті основних гормонів (кортизол, соматотропін, тестостерон, інсулін, тиреотропний гормон та ін.) в крові, не викликає шкідливого впливу на печінку. Екдистен не є допінгом і може застосовуватися без будь-яких обмежень з точки зору антидопінгового контролю.

У період аеробних розвиваючих навантажень рекомендується приймати по 2 таблетки (0,01 г) екдистена 3 рази на день після їжі. При інтенсивних силових навантаженнях можна збільшити прийом препарату до 9-ти пігулок на день (3 рази по 3 таблетки). Звичайний курс прийому становить 1820 днів. Прийом екдистена рекомендується поєднувати з прийомом вітамінів групи В або полівітамінних комплексів.

До препаратів анаболізуючого типу дії можна віднести також кобамамід – кофермент вітаміну В12, прийом якого слід поєднувати з прийомом їжі, багатої білком і амінокислотами. Таблетки кобамаміда приймають по 23 шт. на день за 30 хв. до їжі. Курс 24 тижні.

Оротат калію (калієва сіль оротової кислоти). Оротова кислота, що утворюється в організмі, є попередником піримідинових амінокислот, з яких побудовані нуклеїнові кислоти. Надає анаболічного ефекту і стимулює кровотворення. Для посилення впливу на міокард застосовують спільно з рибоксином. Сприяє скороченню термінів середньогірної і клімато-поясної адаптації. Випускається в таблетках по 0,25 г. Призначають за 1 годину до їжі або через 4 години після їжі в дозах 0,250,1 г 23 рази на день протягом 1520 днів.

Метилурацил – похідне піримідину, близьке за структурою і дією до оротату калія. Препарат сприяє синтезу білку і стимулює процес кровотворення. Застосовується для підвищення витривалості і працездатності при тренувальних навантаженнях великого обсягу, у якості анаболізуючого засобу, а також при терапії дезадаптацій. Випускається в таблетках по 0,5 грама. Рекомендується прийом 23 таблетки 3 рази на день під час або після їжі.

L-карнітин – природна речовина, споріднена вітамінам групи В, міститься в серцевому і скелетних м'язах. Бере участь в процесах обміну речовин в якості переносника жирних кислот через мембрани в мітохондрії – ділянка бета-окислення, де вони згорають з утворенням великої кількості енергії; стимулює метаболізм жирів, стабілізує імунну систему. Речовину визначає загальна кількість енергії, що утворюється в організмі, підвищує працездатність при тренуваннях помірної, великої і субмаксимальної потужності. При прийомі препарату інтенсивніше використовуються аеробні джерела енергозабезпечення при одночасному стимулюванні анаеробних можливостей організму, що сприяє більш економному витрачанню запасів глікогену і глюкози в період тривалих інтенсивних тренувань. Підвищується загальна і спеціальна працездатність, опірність, витривалість, знижується стомлюваність, збільшується м'язова маса. У видах спорту, з переважним проявом витривалості, сприяє прискоренню відновлювальних процесів. У швидкісно-силових видах спорту надає стимулюючу дію на ріст м'язів при прийомі 2 г на 70 кг маси тіла (2 чайні ложки 20 % розчину) 2 рази на день вранці та вдень за 30 хв. до їжі, розбавляючи рідиною. Випускається у вигляді розчину "Елькар" 20 % у флаконах по 50 мл, а також у вигляді харчової добавки "Карніфіт" (містить 10 % L-карнітину).

Мілдронат – препарат, який є структурним аналогом попередника карнітину – бета-бутиробетаїну. Анаболизуючи властивості мілдронату виражені сильніше, ніж у карнітину. З цією метою рекомендується прийом мілдронату в період інтенсивних навантажень по 12 капсулі через 30 хв. після їжі 23 рази на день, протягом 1014 днів.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов