Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
152
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Відновлювальні процеси при м'язовій діяльності

Наука знає чимало прикладів, коли наукові терміни, що позначають певні явища і процеси, з часом застарівали, переставали відповідати суті цих явищ.

Новий зміст вступав в протиріччя з формою. Але сила інерції настільки значна, що старі терміни залишалися все ж на озброєнні науки. Подібне характерне й для термінів "відновлення", "відновлювальний період".

Строго кажучи, після фізичного навантаження має місце не відновлення функції до вихідних даних у буквальному сенсі слова, а перехід до нового стану, відмінному від робочого. Адже якщо припустити, що відбувається тільки відновлення, то не можна зрозуміти характер збільшення сили, швидкості та витривалості під впливом тренування. Тому не випадково багато дослідників намагалися замінити термін "відновлення" поняттями "слідовий процес" або "післядія". Відомо, що природа відновлювального періоду, з точки зору фізіологічного механізму, полягає в так званих слідових явищах в тканинах і ЦНС. Слідові процеси – це загальна властивість функціонування різних структур живого організму. Вони досить повно представлені на різних "поверхах" організації м'язової і нервової тканини.

І.М.Сєченов надавав великого значення слідовим явищам, як потужному фактору розвитку організму. У ЦНС існує форма збудження, яка забезпечує тривалі слідові явища, а тривалість збереження слідів явищ знаходиться в залежності від стійкості створеної раніше домінанти. В умовах стійкого пануючого вогнища збудження, викликаного неодноразовою дією домінантних подразників, слідові явища можуть зберігатися протягом декількох годин і навіть на наступний день.

Особливості післяробочих змін функцій багато в чому визначаються характером м'язової діяльності. Згідно з положеннями А. Хілла, робочий обмін це безперервне відновлення, що відбувається як під час м'язової діяльності, так і після її закінчення. У світлі сучасних уявлень не тільки скорочення скелетної мускулатури за механізмом моторно-вісцеральних рефлексів приводять в дію процеси відновлення; останні інтенсифікуються вже сигналами майбутньої м'язової діяльності. Тому виділяють крім поточних, післяробочих, ще й передробочі відновлювальні процеси.

Відновлення функцій після роботи характеризується рядом істотних особливостей, які визначають не тільки процес відновлення, але й спадкоємний взаємозв'язок з попередньою і наступною м'язовою діяльністю, ступінь готовності до повторної роботи. До числа таких особливостей слід віднести: 1) нерівномірний перебіг відновлювальних процесів, 2) фазність відновлення м'язової працездатності, 3) гетерохронність відновлення різних вегетативних функцій; 4) неодночасне відновлення вегетативних функцій, з одного боку, і м'язової працездатності, з іншого.

Дослідження відновлювальних процесів при м'язовій діяльності дозволили зробити наступні висновки:

1.Природа відновлювальних процесів полягає в слідових явищах, що відзначаються в тканинах і ЦНС.

2.Процесси відновлення характеризуються нерівномірністю. Спочатку відновлення відбувається швидко, а потім повільно. Тому збільшення часу, відведеного на відпочинок, дає більший ефект на ранніх фазах і менший на пізніх етапах відновлення.

3.При плануванні повторних навантажень слід враховувати фазні зміни працездатності в період відновлення. Робота, що виконана у фазу зниженої працездатності, буде менш результативна.

4.Неодночасне відновлення функцій працездатності ускладнює пошук універсальних критеріїв готовності до повторної роботи. Більш надійними тестами працездатності в період відновлення є хвилинний об'єм дихання і споживання кисню. Інформативна значущість величини пульсу, як показника готовності до повторних навантажень, підвищується при зіставленні його зі слідовими змінами працездатності.

5.Вік впливає на відновлювальні процеси. У дітей 11-16 років після індивідуальних навантажень, переважно на швидкість, відновлення протікає швидше, ніж у дорослих. При виконанні напружених вправ в умовах збільшення навантаження, відновлення у дітей відбувається повільніше, ніж у дорослих. У міру старіння організму відновлювальні процеси уповільнюються.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов