Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
152
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

1. У шахіста 35 років при плановому медогляді було виявлено підвищені цифри артеріального тиску. Які групи препаратів будуть препаратами вибору для лікування артеріальної гіпертензії. Чи впливав би вибір антигіпертензивних препаратів в тому випадку, якщо б він займався не шахами, а легкою атлетикою?

2. Футболіст самостійно приймає як засіб відновлення «Бальзам Біттнера». Наскільки обґрунтований його вибір, чи не є заняття саме футболом протипоказанням для використовування даного препарату.

3. При симптомах простудного захворювання, виниклих після переохолодження на тренуванні, спортсменка вирішила прийняти комплексний препарат «Флю-Колд» для полегшення симптоматики. Відомо, що до складу препарату входить псевдоефедрин. Чи може спортсменка використовувати даний препарат під час тренувального процесу і в період змагань?

4. Для лікування кон’юнктивіту під час змагань плавцю лікарем офтальмологом були призначені краплі «Софрадекс» (у своєму складі містять дексаметазон). Чи не допустив помилки лікар, призначаючи таку терапію?

5. Під час багатоденної велогонки спортсмену потрібно було провести екстракцію зуба. На прийомі у лікаря стоматолога він акцентував увагу на тому, що він спортсмен і бере участь в змаганнях. Під час проведення маніпуляцій лікар-стоматолог при інфільтраційній анестезії для збільшення її тривалості використовував адреналін. Чи міг він так поступити?

6. Більярдист, страждаючий бронхіальною астмою, по пораді друзів, прийняв перед змаганнями «заспокійливі пігулки». Після прийому у нього розвинувся напад бронхіальної обструкції. Який із заборонених йому препаратів міг спровокувати даний стан?

7. Спортсмену-легкоатлету, перед змаганнями, з метою підвищення загальної і спеціальної працездатності, витривалості, зниження стомлюваності, прискорення відновлювальних процесів було призначено мілдронат по 2 капсули 3 рази на добу впродовж 2 тижнів. Чи дозволений даний препарат для використання у спортсменів?

8. Дівчина 18 років, що займається художньою гімнастикою, з метою зниження маси тіла тривалий час приймала діуретики, пояснюючи тим, що прийом цієї групи препаратів заборонено лише в період змагань. Чи входить ця група препаратів до програми моніторингу? Чи дозволено прийом діуретиків в художній гімнастиці?

9. Боксеру, після нокаута, було призначено ноотропіл по 1 капсулі 3 рази на день, курс лікування – 12 днів. З якою метою було призначено цей препарат? До якої групи засобів він належить?

10. У спортсмена, під час тренування, вперше в житті, з’явились скарги на інтенсивний гострий біль в правому підребер’ї, який змусив припинити тренування. Призначте тактику спортивного лікаря і тренера. В яких умовах і які саме обстеження повинен пройти спортсмен?

Література

  1. Волков В.М. Восстановительные процессы в спорте: Учебное пособие / В.М. Волков. - М.: Физкультура и спорт, 1977. - 144 с.

  2. Држевецкая И.А. Основы физиологии обмена веществ и эндокринной системы: Учебное пособие, 2-е изд., перераб. и доп. / И.А. Држевецкая. - М., Высш.школа., 1983. - 272 с.

  3. Дубровский В.И. Реабилитация в спорте: Учебное пособие / В.И. Дубровский. - М.: Физкультура и спорт, 1991. - 204 с.

  4. Заборонений список 2012. Всесвітній антидопінговий кодекс. – Київ, 2012. - 20 с.

  5. Зотов В.П. Восстановление работоспособности в спорте: Учебное пособие. / В.П. Зотов - К.: Здоров'я, 1990. - 200 с.

  6. Макарова Г.А. Спортивная медицина: Учебник для вузов / Г.А. Макарова. – М.: Физкультура и спорт, 2003. - 480 с.

  7. Сейфулла Р.Д. Допинговий монстр: Учебное пособие / Р.Д. Сейфулла, И.А. Анкудинова. – М.: ВИНИТИ. - 1996. - С.48-56.

зміст

Фізіологічні механізми процесів відновлення…………………………...…….

3

Харчування як фактор відновлення працездатності……………………...…...

12

Медико-біологічні засоби відновлення працездатності спортсменів. Характеристика біологічно-активних речовин……………………………...…

19

Педагогічні засоби відновлення й активний відпочинок……………...……...

22

Фармакологічні засоби профілактики перевтоми і відновлення спортивної працездатності……………………………………………………………..…….

24

Застосування загартовування для профілактики захворювань……………….

34

Класифікація допінгів. Анаболічний синдром. Антидопінговий контроль. Наслідки використання допінгів………………………………………………..

39

Питання для самоконтролю……………………………………...……………...

75

Тести……………………………………………………………..……………….

75

Ситуаційні задачі……………………………………………...……………...….

79

Література………………………………………………………..……………....

81

Оригінал-макет підготовлено на кафедрі фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання і здоров`я ЗДМУ

Тиражування - кафедра фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання і здоров`я ЗДМУ

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов