Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетодРек_ост_11.2014.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
144.73 Кб
Скачать

Загальні вимоги до автореферату

В ДЕК крім магістерської дисертації подається автореферат.

Написання автореферату — заключний етап виконання магістерської дисертації перед поданням її до захисту. Призначення автореферату — ознайомлення членів ДЕК та присутніх на захисті наукових працівників з методикою дослідження, фактичними результатами і основними висновками роботи. Автореферат друкують державною мовою. Автореферат має стисло, але досить ґрунтовно розкривати основний зміст роботи, в ньому не повинно бути надмірних подробиць, а також інформації, якої нема в роботі. Автореферат — своєрідна візитна картка магістерської дисертації. У ньому викладають основні ідеї та висновки магістерського дослідження, внесок автора у проведене дослідження, ступінь новизни і практичну значущість результатів дослідження.

Структура автореферату складається із загальної характеристики роботи, коротко викладеного змісту, висновків та рекомендацій, списку опублікованих автором праць та доповідей за темою магістерської роботи й анотації українською, російською та англійською мовами.

Загальна характеристика роботи, що подається в рефераті, має відповідати наведеним у вступі до роботи її кваліфікаційним ознакам:

  • актуальність теми;

  • оцінка сучасного стану проблеми на основі аналізу вітчизняної і зарубіжної наукової літератури із зазначенням провідних фірм, вчених і спеціалістів у даній предметній галузі;

  • зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами;

  • мета і завдання дослідження;

  • об’єкт та предмет дослідження;

  • методологія та методи дослідження;

  • наукова новизна одержаних результатів;

  • практичне значення одержаних результатів;

  • апробація результатів дослідження;

  • публікації;

Як і у вступі, заголовки рубрик не треба виділяти в окремі рядки, досить вирізнити їх жирним шрифтом і розмістити в підбір із текстом.

В авторефераті зазначається зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, Висвітлення зв’язку вибраного напрямку досліджень з планами науково-дослідних робот кафедри, а також з галузевими та (або) державними планами та програмами. Обов’язково зазначають номери державної реєстрації науково-дослідних робіт, а також і роль автора у виконанні цих науково-дослідних робіт.

Приклад

Диплома робота освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» виконувалась в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» відповідно до планів наукових досліджень кафедри теорії та практики управління за темою «…..» (№ ДР ****U******). Роль автора полягає в ....

Крім того, вказують структуру роботи (наявність вступу, кількості розділів, додатків) повний обсяг диплому в сторінках, а також обсяг, що займають ілюстрації, таблиці, додатки (із зазначенням їх кількості), список використаних літературних джерел (із зазначенням кількості найменувань).

Далі стисло викладається зміст магістерської роботи за розділами (2-3 сторінки).

Після цього формулюється наукова проблема, що вельми тісно пов'язується з назвою магістерської роботи, метою роботи і основними науковими положеннями, що захищаються в дипломі. Це ніби наукова «формула», згусток отриманої наукової новизни. Звичайно формулювання починається так: «У магістерській роботі наведене теоретичне узагальнення і нове розв'язання наукового завдання (або наукової проблеми), що виявляється в...». Далі треба вказати, якою саме є наукова проблема або завдання, як вона вирішена і для чого в кінцевому розумінні (прикладному плані) вона призначена. Варто ще раз підкреслити, що часто переплутують формулювання наукового завдання або проблеми з кінцевими прикладними результатами виконаної роботи.

Після формулювання вирішеної наукової проблеми або завдання у висновках викладають головні теоретичні та практичні результати роботи.

Список опублікованих праць магістранта (статей, тез доповіді на конференціях) за темою магістерської роботи подають відповідно до вимог державного стандарту з обов’язковим наведенням назв праць і прізвищ усіх співавторів. Треба вказати теми виступів на конференціях та Днях науки і методичних семінарах по яких нема публікацій, але є програми або інші документи, вказати яка організація прийняла до використання рекомендації або проектні розробки.

Кожен теоретичний і прикладний висновок роботи треба формулювати чітко і конкретно (однозначно). Формулювання віддзеркалює суть і новизну зробленого. Але тут не можна доходити до рівня анотації.

Оформлення автореферату

За обсягом автореферат має бути приблизно 15-20 сторінок.

На титульному листі подаються: назва випускаючої кафедри, прізвище, ім'я, по батькові магістранта; шифр і найменування спеціальності заголовок «Автореферат магістерської дисертації»; з теми: „...........”, місто, рік. ( див Додаток ??), підписи магістранта і наукового керівника та зав. Кафедри.

Номери сторінок проставляються в центрі верхнього краю сторінки. Нумерація починається з цифри 1 на першій сторінці, де міститься загальна характеристика роботи.

Структурні частини автореферату не нумерують, їх назви друкують великими літерами симетрично до тексту.