Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx283 / Kursach(174).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
112.96 Кб
Скачать

1.8 Система управління підприємством

З середини 60 років ХХ ст. теорії управління почав розвиватися системний підхід до управління підприємства. Цей підхід характеризується як комплекс взаємопов’язаних та взаємозалежних частин, організованих таким чином, що діє як єдине ціле.

Існують два головних види систем:

1)Відкриті;

2)Закриті.

Закриті системи – не взаємодіють з зовнішнім середовищем і відповідно не зазнають його впливу.

Відкриті системи – взаємодіють з зовнішнім середовищем і залежать від нього.

Управління підприємством – це діяльність спрямована на координацію роботи структурних підрозділів підприємства і персоналу, забезпечення гармонійних взаємозв’язків з елементами зовнішнього середовища для ефективного та продуктивного виконання роботи з метою досягнення визначеної мети підприємства.

Завданням управління є скоординувати діяльність підприємства з елементами оточення а також роботу структурних підрозділів для досягнення його цілей.

Забезпечення процесу управління відбувається за допомогою чотирьох функцій:

1)Планування – охоплює визначення цілей підприємства, окреслення загальної стратегій, досягнення цих цілей та формування ієрархії планів для інтеграції і координації діяльності.

2)Організація – за її допомогою формується структура системи управління, визначаються завдання, які необхідно виконати, здійснюється їх розподіл між особами виконавців, окреслюються вповноваження працівників, ступінь їх відповідальності, розробляється процедура прийняття рішень.

3)Мотивація – мотивування виконавців щодо здійснення запланованих завдань і досягнення поставлених цілей.

4)Контроль – передбачає стеження за діяльністю роботи підприємства і персоналу з метою забезпечення неухильної організації плану.

Проте, мабуть, на даному підприємстві не застосовують даної методики, тому що при аналізі, я дійшов висновку, що підприємство працює в збиток, це на мою думку є не досить доброю перспективою на майбутнє.

ПАТ «Кожухівське» має наступну оранізаційну структуру управління

Голова правління

Головний бухгалтер

Комерційній директор

Заступник генерального директора

Виробничо технічний відділіл

Виробничий цех №1

Виробничий цех №2

Виробничий цех №3

Відділ маркетингу

Відділ збуту

Склад

Бухгалтерія

Рис 2. Система управління в ПАТ «Кожухівське»

1.9 Аналіз оборотних засобів підприємства

Фінансовий стан підприємства значною мірою залежить від наявності та ефективності використання оборотних коштів. Оборотні кошти (оборотний капітал) – це кошти, авансовані в оборотні виробничі фонди і фонди обігу для забезпечення безперервності процесу виробництва, реалізації продукції та отримання прибутку. До оборотних активів належать: запаси, дебіторська заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти та їх еквіваленти, витрати майбутніх періодів тощо. Вони перебувають у постійному русі, набуваючи форми грошей, запасів сировини, матеріалів, напівфабрикатів та готової продукції.

Ефективність використання оборотних коштів характеризується швидкістю їхнього обертання, оборотністю. Прискорення оборотності цих коштів зумовлює: по-перше, збільшення обсягу продукції на кожну грошову одиницю поточних витрат підприємства; по-друге, вивільнення частини коштів і завдяки цьому створення додаткових резервів для розширення виробництва. Унаслідок прискорення оборотності грошових коштів зменшується потреба в них, відбувається процес вивільнення цих коштів з обороту. Боротьба за прискорення оборотності оборотних активів повинна проводитись одночасно на всіх стадіях їх кругообігу шляхом скорочення часу виробництва та часу обертання.

З-поміж заходів для підвищення ефективності використання оборотних коштів чільне місце належить оптимізації їх обсягів. Саме з оптимізацією зв'язані найбільші резерви скорочення запасів на підприємствах, особливо з матеріаломістким виробництвом. Основними шляхами скорочення часу обігу виробничих запасів є: рівномірне завезення товарно-матеріальних цінностей; формування запасів необхідних цінностей у межах можливого мінімуму для постійного забезпечення безперервності процесу виробництва; недопущення придбання непотрібних і реалізації надлишкових матеріалів. Прискорення оборотності оборотних активів на стадії виробництва досягається також за рахунок скорочення виробничого циклу. У сфері обертання прискорити обіг оборотних активів можливо шляхом прискорення реалізації продукції, розрахунків за реалізовану продукцію та надані послуги, недопущення створення дебіторської заборгованості тощо.

Для підприємств оптової торгівлі важливим є наявність відповідного обсягу оборотних коштів, які б забезпечували їх безперервне функціонування. Проте з іншого боку значні обсяги оборотного капіталу потребуватимуть відповідних фінансових ресурсів, авансованих у них. Це, в свою чергу, впливатиме на кінцеві результати виробництва, загальний фінансовий стан підприємства тощо.

Розглянемо ефективність використання оборотних коштів ПАТ «Кожухівське» у 2009 – 2011 роках (табл. 1.10.).

Таблиця 1.10.1.

Соседние файлы в папке курсач docx283