Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Диплом24022010_ПТИ.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
21.19 Mб
Скачать

6.3 Розрахунок економічного ефекту від впровадження комплексу технічних засобів лом кп "дпцк"

Економічна ефективність інформаційних процесів визначається співвідношенням витрат на технічні засоби і на заробітну плату працівників з результатами їх діяльності. Відомий ряд підходів до визначення основних складових ефекту інформаційної діяльності. У основу цих понять покладені поняття інформаційної продукції (різні види інформації), інформаційного ефекту, величини запобігання втратам, суспільно необхідного рівня інформованості та інші. Витрати на розробку, закупівлю комплектуючих і монтаж носять одноразовий характер і при розрахунку ефективності враховуються разом з додатковими капітальними витратами|затратами|.

Річний економічний ефект:

Е = Ер - Ен * Кс,

(6.10)

де Ер - річний приріст прибутку після впровадження проекту;

Ен - нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень

(для автоматизованих систем управління і проектування Ен=0,33).

Ен=1/Тн, Тн - нормативний термін окупності капітальних вкладень. Тн для засобів автоматики і обчислювальної техніки дорівнює три роки.

Кс– повні одноразові витрати на створення системи.

Ер = П2 - П1,

(6.11)

де П1 – чистий річний прибуток до впровадження розробленої системи ;

П2 - чистий річний прибуток після впровадження розробленої системи.

Дані по прибутку отримані з балансів КП "ДПЦК":

Ер = 2867450,50 – 1978987,80 = 888462,71 гривень;

Е = 1117672,76– 0,33*888462,71 = 519630,62 гривень;

Т = Кс/ Е = 888462,71/1109524,51=2,15.

Отже, для того щоб окупити ЛОМ навчального центру та модернізацію ЦОЗД, впроваджену в КП "ДПЦК", загальною вартістю 1117672,76 грн, в умовах функціонування системи потрібно два роки та один місяць.

7 Охорона праці користувачів кп "дпцк"

7.1 Вступна частина

Згідно з темою дипломного проекту необхідно розробити проект локальної мережі навчального центру, Інтернет – залу та виконати модернізацію ЦОЗОД на КП "ДПЦК". Розробка проекту передбачає використання комп’ютерної техніки та технологій бездротового передавання даних яки можуть негативно впливати на виробниче середовище. А виробниче середовище під час роботи може негативно впливати на людину її здоров’я та самопочуття. Для запобігання шкоди здоров’ю людини рівень такого негативного впливу нормується законодавчими актами України.

Охорона праці, як галузь практичної діяльності, яка направлена на створення безпечних та здорових умов праці, є у теперішній час об'єктом особливої уваги.

Закон України про охорону праці визначає основні положення відносно реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя та здоров'я під час трудової діяльності.

Державна політика в області охорони праці базується на таких основних принципах:

  • пріоритет життя та здоров'я працівників по відношенню до результатів трудової діяльності підприємства, повної відповідальності власника за створення безпечних та нешкідливих умов праці;

  • соціальний захист працівників, повне відшкодування збитків лицям, що постраждали в результаті нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

  • здійснення навчання населення, професійної підготовки та підвищення кваліфікації працівників по охороні праці;

  • встановлення єдиних нормативів по охороні праці для всіх підприємств незалежно від форм власності та видів діяльності;

  • забезпечення координації державних органів, організацій, установ та об'єднання громадян, які вирішують різноманітні проблеми охорони здоров'я, гігієни ти безпеки праці, а також співпрацювання та проведення консультацій між працівниками та власниками, між всіма соціальними групами при прийнятті рішення по охороні праці на місцевому та державному рівнях тощо.

Основу нормативно-технічної документації, що регламентує умови праці у виробничих приміщеннях, складає система стандартів безпеки праці (ССБП), яка являє собою комплекс взаємозв'язаних стандартів, що містять вимоги, норми та правила, направлені на забезпечення безпеки, збереження здоров'я та працездатності людини в процесі праці.

Крім того, охорона праці регламентується цілим рядом нормативних актів: санітарними нормами (СН), будівельними нормами та правилами (БНіП), та іншими документами.

В процесі діяльності людина взаємодіє з навколишнім середовищем у відповідності до трудового процесу. В свою чергу різноманітні фактори виробничого середовища впливають на організм людини.