Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Диплом24022010_ПТИ.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
21.19 Mб
Скачать

1.3 Постановка задачі

На сьогоднішній день практично будь-яке підприємство у своїй діяльності використовує комп'ютерну техніку. Це може бути ведення комп'ютерного бухгалтерського обліку, представлення фірми у вигляді сайту в мережі Інтернет, контактування з партнерами за допомогою електронних засобів зв'язку (електронної пошти, чату, месенджерів), автоматизація рутинних елементів робочих процесів і т.д.

В цілому, практично усі підприємства будь-якого профілю уже мають деяку комп'ютерну та оргтехніку, але, якщо процес її придбання і встановлення відбувався хаотично (при відсутності системного підходу та інженерних розрахунків), то її використання може бути неефективним, неповним. Відповідно постає задача поліпшення умов використання наявних апаратних ресурсів та отримання найбільшої ефективності від придбання нових апаратних засобів при адекватних витратах.

Таким чином, задача дипломного проектування: на основі наявного парку комп'ютерної та оргтехніки розробити проект вдосконалення комп'ютерної мережі для підвищення ефективності роботи Казенного підприємства дослідно-проектного центу кораблебудування (КП "ДПЦК") розробка проекту мережі навчального центра, заміна серверів та організація Інтернет-залу.

Навчальний центр повинен рішати такі задачі:

- підготовка інженерно-конструкторського персоналу до роботи на новому програмному забезпеченні САПР;

- забезпечення, у разі потреби, безперервної розрахункової роботи;

Заміна серверів потрібна для:

- зменшення спільної вартості володіння.

Проект повинен відповідати вимогам економічної ефективності, охорони праці та навколишнього середовища, а також, цивільної оборони.

2 Розробка проекту локальної мережі навчального центру кп "дпцк"

2.1 Вибір типу управління мережею

По адміністративних відносинах між вузлами можна виділити мережі з централізованим управлінням або з виділеними серверами (серверні мережі) і мережі без централізованого управління або без виділеного серверу (децентралізовані), так звані, однорангові (однорівневі) мережі.

Мережі з централізованим управлінням називаються ієрархічними, а децентралізовані мережі рівноправними. У мережах з централізованим управлінням один з комп'ютерів є сервером, а інші ПК – робочими станціями.

Сервери – це високопродуктивні комп'ютери з вінчестерами великої місткості і з високошвидкісною мережевою картою, які відповідають за зберігання даних, організацію доступу до цих даних і передачу даних робочим станціям або клієнтам.

Комп'ютери, з яких здійснюється доступ до інформації на сервері, називаються робочими станціями або клієнтами.

Однорангові (однорівневі або рівноправні) мережі.

У мережах з децентралізованим управлінням немає єдиного центру управління взаємодією робочих станцій і єдиного комп'ютера для зберігання даних. Однорангова мережа – це локальна мережа рівноправних комп'ютерів, кожний з яких має унікальне ім'я і, як правило, пароль для входу в нього у момент завантаження ОС.

Рівноправність ПК означає, що адміністратор кожного комп'ютера в мережі може перетворити свій локальний ресурс в той, що розділяється і встановлювати права доступу до нього і паролі. Він же відповідає за збереження або працездатність цього ресурсу. Локальний ресурс – ресурс, доступний тільки з ПК, на якому він знаходиться. Ресурс ПК, доступний для інших комп'ютерів, називається загальним.

Таким чином, однорангова мережа – це локальна мережа, в якій кожна робоча станція може розділити всі або деякі з її ресурсів з іншими робочими станціями мережі. Але відсутність виділеного серверу не дозволяє адміністратору централізовано управляти всіма ресурсами однорангової мережі. Кожна робоча станція може виконувати функції, як клієнта, так і серверу, тобто надавати ресурси іншим робочим станціям і використовувати ресурси інших робочих станцій.

Однорангові мережі можуть бути організовані на базі всіх сучасних операційних систем – Windows XP, Windows VISTA. Для ефективної роботи в одноранговій мережі кількість робочих станцій не повинна бути більше 10.

Переваги однорангової локальної мережі:

  • низька вартість;

  • висока надійність.

Недоліки:

  • робота локальної мережі ефективна тільки при кількості одночасно працюючих станцій не більш 10;

  • слабкий захист інформації;

  • складність оновлення і зміни ПЗ робочих станцій.

У мережах з централізованим управлінням сервер забезпечує взаємодії між робочими станціями, виконує функції зберігання даних загального користування, організовує доступ до цих даних і передає дані клієнту. Клієнт обробляє одержані дані і надає результати обробки користувачу. Необхідно відзначити, що обробка даних може здійснюватися і на сервері.

Мережі з централізованим управлінням, в яких сервер призначений тільки для зберігання і видачі клієнтам інформації по запитах, називаються мережами з виділеним файл–сервером. Системи, в яких на сервері разом із зберіганням здійснюється і обробка інформації, називаються системами "клієнт–сервер".

Необхідно відзначити, що в серверних мережах клієнту безпосередньо доступні тільки ресурси серверів. Але робочі станції, що входять до локальної мережі з централізованим управлінням, можуть одночасно організувати між собою однорангову мережу зі всіма її можливостями.

Програмне забезпечення, що управляє роботою локальної мережі з централізованим управлінням, складається з двох частин:

  • мережевої операційної системи, яка встановлюється на сервері;

  • програмного забезпечення на робочій станції, яке представляє набір програм, що працюють під управлінням операційної системи, яка встановлена на робочій станції. При цьому на різних робочих станціях в одній мережі можуть бути встановлені різні операційні системи.

У великих ієрархічних локальних системах використовуються UNIX і LINUX мережні ОС, які є надійнішими. Для мереж середнього масштабу найпопулярнішою мережевою ОС є Windows 2003 Server.

Залежно від способів використовування серверу в ієрархічних мережах розрізняють сервери наступних типів:

  • файловий сервер. В цьому випадку на сервері знаходяться спільно оброблювані файли або (і) спільно використовувані програми;

  • сервер баз даних. На сервері розміщується мережева база даних;

  • принт–сервер. До комп'ютера підключається достатньо продуктивний принтер, на якому може бути роздрукована інформація відразу з декількох робочих станцій.

  • поштовий сервер. На сервері зберігається інформація, що відправляється і отримується по локальній мережі.

Переваги локальної мережі з централізованим управлінням:

  • вища швидкість обробки даних;

  • володіє надійною системою захисту інформації і забезпечення секретності;

  • простіше в управлінні з одноранговими мережами.

Недоліки локальної мережі з централізованим управлінням:

  • мережа дорожча через виділений сервер;

  • менш гнучка в порівнянні з рівноправною мережею [10].

Враховуючи вимоги до запису інформації, швидкості обробки даних в локальній мережі КП "ДПЦК" буде використовуватися конфігурація з централізованим керуванням (з виділеним сервером).